P O R A D N A

  myomy.cz

Archiv poradny srpen - září  2005

21.9.2005 8:30:16

Odesílatel:

 

Ještě otázka ,zda je možná operace vaginální cestou (což bych byla raději) nebo je nutná operace řezem.

Vážená paní,
ano vyšetření i operace u nás jsou možné - nález se zdá opravdu velký, tedy uvažovat o hysterektomii je jistě na místě. Stran samotné velikosti myomů/dělohy by to ještě mohlo jít laparoskopicky + vaginálně (příznivé je rodila-li jste vaginálně a ne císařským řezem a nemáte-li za sebou žádné operace v pánvi - laparoskopie nebo např. nekomplikovaný apendix nevadí). Nevím zda je moudré čekat další rok - děloha + myomy budou ještě větší a vaginální cesta jejich vyjmutí může být ještě více ohrožena. Chápu že asi nemáte velké obtíže, ty se však mohou objevit kdykoli a je lépe operaci naplánovat v klidu po menses, než operovat za situace těžko stavitelného "nekonečného" krvácení apod. Čekací doby myslím nejsou dlouhé - dostat se do naší myomové ambulance je možné po telef. objednání cca do měsíce a termín k operaci u nás dostanete za další cca 2-4 týdny (mj. dle Vašich menses).
Vzhledem k věku bychom po podrobnějším vyšetření u nás mohli ještě uvažovat o léčbě, která dělohu neodstraňuje (např o embolizaci děložních tepen) - mohlo by pomoci zastavit růst myomů, zmenšit je a zabránit krvácivým + bolest. obtížím na cca několik let (těžké předvídat přesněji) a hysterektomii tak odložit do přijatelnějšího věku perimenopauzy. Každopádně bych ale léčbu příliš neoddaloval.
Na shledanou
dr.mára
 

 

 

 

21.9.2005 8:18:24

Odesílatel:

 

Dodatek k dotazu ze dne 21.9.2005 je mi 38 let.

 

 

 

21.9.2005 8:16:10

Odesílatel:

 

D25 velikost dělohy,za náplní MM,který je symetrický,
hladkých kontur a homogenní náplně,se zobrazuje masívní děloha neoravdi reliefu děl.o rozm.102x92x91
s diferencovatelným myomem př pravé hraně děl. o rozm.
75x56 a další na zadní stěně dl.vlevo o prum 42. Echo
střednevysoké sliznice.CD b.n. bez přítomnosti volné tekutiny.Okolí děložní bez echo diff změn.Z:pomalu rostoucí D25 .dop depo proveru
Takže toto je můj nález.Od roku 2003 se myomy zvětšily cca o 2 cm .Měla jsem cyn II,nyní je cytologie po výškrabu v pořádku .Příští rok pokud se myomy jěště zvětší bude mi odebrána děloha.Pokud k tomu dojde nevím jestli to nebude lékaři vadit,ale chtěla bych
jít na operaci u vás.Prosím o informaci jestli je to možné a jaká je přibližně čekací doba?Jsem u p.doktora Vítka v Mostě (sev.Čechy)je prý dobrý nevím jak operuje,ale vy máte těch případů více a máte větší zkušenosti.Ještě jsem se ptala jestli nelze myomy nějak změnšit prý možná zkusit injekce 4x do roka
neměla bych menstruaci ,musela bych hlídat jestli nejsem těhotná ,přibrala bych ,ale toho se bojím
jestli to není nějak škodlivé podobně jako hormony
po odstranění dělohy( viz rakovina).Děkuji za odpověď

 

 

 

15.9.2005 21:48:42

Odesílatel:

 

Dobrý den pane doktore,
je mi 36 let a v srpnu mi paní doktorka našla "drobný myomek". Vyšetření na ultrazvuku v Motole ukázalo 3 myomy, uvádím "na ZS myom. uzel 53x42x48 mm a 20 mm, ve fundu 25x26 mm v hrdle ON". Při shánění informací o léčbě a dalších náležitostech ohledně myomů jsem narazila i na Vaše stránky a Vaši poradnu, které na mě zapůsobily velmi seriozně. Chtěla bych se zeptat na možnost objednání se k Vám do poradny, zda musím mít doporučení od své lékařky nebo mi stačí výsledek z ultrazvuku a také na to, zda byste doporučoval návštěvu co nejdříve nebo raději za několik měsíců, aby bylo zřejmé, jak se "mé" myomy vyvíjejí. Pro úplnost uvádím, že již mám určité obtíže jako je silnější menstruace nebo bolesti v podbřišku. Děkuji předem za Vaši odpověď
Renata

Mlá Renato, objednejte se u naší sestřičky Miluničové na tel.č. 224 967 491 (denně dopoledne), ev. na 224 967 492 (každý čtvrtek odpol. ve 13-15 - pozor příští čtrvtek 22.9. zavřeno). Speciální doporučení nepotřebujete - bylo by dobré, aby o naší konzultaci a případné léčbě věděl Váš gynekolog, abysme s ním mohli do budoucna kooperovat (není to však 100% nutností, např. doporučuje-li Vám jíti někam kam nechcete apod.) - rádi se však chováme seriózně i k našim kolegům soukr. gynekologům na obvodě a pacientky jim rozhodně "nepřetahujeme", jen se o ně s nimi dělíme - u nás léčba myomů + případné kontroly, včetně ev. sledování v graviditě a porodu a u obvodního gynekologa vše ostatní.
Svého gynekologa však můžete informovat i zpětně, např. formou zprávy od nás apod. Nález z UZ v Motole si přineste, na druhou stranu nemusíte nemáte-li, uděláme si jistě kontrolní UZ svůj. Na vyšeření se objednejte radši brzy - myom kolem 5cm (+ obtíže) zase tak malý není - nejde o dny, ale neodkládal bych měsíce - záleží i na tom plánujete-li ještě těhotnět a jak brzy.
Objednací lhůty bývají nejméně kolem 2-4 týdnů, takže stejně nějaký čas než přijdete uplyne. Srovnávat růst myomů vyšetřených na různých UZ strojích a různými lékaři není totiž vhodné, takže nějaká pauza na posouzení rychlosti růstu není signifikantní.
Na shledanou
dr.mára
 

 

 

 

14.9.2005 16:58:36

Odesílatel:

 

Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s problémem ohledně myomů.Ja mi 40 let,1x porod,2x interrupce,antikoncepce YADINE.Od roku 2002 mám stále zvýšené teploty a nepravidelné silné krvácení(z tohoto důvodu užívám antikoncepci).
V roce 2003 bylo provedeno PC pro krvácení.V srpnu 2004 provedena abtorse rodícího se myomu.Histologický nález:myom 5x3x2cm bez atypií a mitoz,nízké korporální endometrium bez žlázek,na části je erodovaný se zánětlivě infiltrovanou granuláční tkání. V říjnu 2004 vaginální sono: děloha AVF o velikosti 78x45 mm.Endometrium o výšce 7mm. V místě isthmu a hrdla děl. drobné hyperechogenní stíny. V této době se krvácení na několik měsíců upravilo.Nyní mi bylo vaginálním sonem zjištěno pět menších myomů a pam doktor mi řekl, že mám vyšší sliznici( nemám nález s popisem). Mám nepravidelnou bolest v zádech,a neustále zvýšenou teplotu s pocitem únavy.Krvácení je někdy až 16 dní z toho 2 dny velmi silné,některý měsíc se doba krvácení zkrátí na 9 dní a není silné.(jak kdy).Můj gynekolog doporučuje hysterektomii,ale zátím váhá a chce ještě počkat co bude dál.Já osobně jsem pro okamžitou hysterektomii.Ráda bych znala Váš odborný názor.Předem Vám děkuji za Váš názor a čas strávený nad tímto problémem. Moc děkuji.
Miroslava T. Teplice

Vážená Miroslavo, správných řešení je více a hysterektomie je jedním z nich - částečně to záleží i na Vás a na Vašem pohledu na věc. Chcete-li co největší jistotu definitivní léčby a nevadí-li Vám jít na operaci a přijít o dělohu, tj. mj. jste-li si jistá že již nechcete mít děti (což si ve 40 letech a při chronických problémech s myomy asi jste), jděte na hysterektomii - z toho co mi píšete, měla by jít provést laparoskopicky a vaginálně, tedy bez nutnosti laparotomie (břišního řezu) - vaječníky by Vám měli být zachovány - nebudete tedy menstruovat ani jinak krvácet, ale nebudete v přechodu.
Chcete-li si (z nějakého důvodu) dělohu zachovat, je řada možností jak krvácení čelit, např. zavést nitroděložní tělísko s gestagenem (tzv. Mirénu), pokusit se o laparoskopickou disekci děložních tepen, provést embolizaci děložních tepen apod. - tyto výkony jsou však možné pouze na některých specializovaných pracovištích (např. u nás) a nemusí být 100% nebo s trvalým účinkem. Lze však s nimi začít a hysterektomii mít v záloze jako definitivní řešení.
Hodně zdaru
dr.mára

 

 

 

14.9.2005 11:34:02

Odesílatel:

 

Dobrý deň pán doktor. Už viac krát som bola na Vašej poradni a preštudovala som takmer všetky dotazy, ale podobnosť s mojím problémom som v nich nenašla. Budem mať 31 rokov a už druhý rok sa trápim s myómom. Keď mi ho minulý rok diagnostikovali nepovažovali za potrebné s ním niečo robiť len ho sledovať. Tento rok sa môj problém stal dá sa povedať neriešiteľný, preto Vás chcem poprosiť o Váš názor, resp. radu.V júli som brala noretistheron na zastavenie krvácania, ktoré začalo 10 dňovom predstihu. PO jeho vysadení som dostala pravidelný menzes, no však v takej intenzite, že žiadne inekcie nezaberali a nakoniec som skončila v nemocnici, kde mi podali transfúziu a následne urobili čiastočnú kyretáž. Operáciu som nechcela postúpiť nakoľko by som chcela mať ešte dieťa a radikálne riešenie (hysterektómiu) považujem až za konečné. Je to nascentný myom v priemere 32 x 37 mm, ktorý spočiatku vyzeral, že sa sám porodí. Pri vykonaní kyretáže však zistili, že jeho tzv, stopka, je ešte príliš hrubá a riziko krvácania je príliš veľké. Po kyretáži som začala opäť po 4 dňoch intenzívne krvácať a nakoľko opäť nezabrali žiadne injekcie ( Erymasa, Pamba, Kanavit, Buscopan, Agofollin 5mg, MEM) nasadili mi Norethisteron 3x1, ktorý síce krvácanie zastavil, ale nerieši problém s myomom. Ponúkajú mi hormonálne riešenie, tzv, umelý prechod či druhý variant operáciu s tým, že musím postúpiť riziko, že bude vykonaná hysterektómia. Pán doktor, prosím o Váš názor prípadne o radu k môjmu problému. Existuje vôbec nejaké riešenie, ktoré by mi dalo šancu mať ešte bábätko. POdľa vyjadrení lekárov je totiž teraz málo pravdepodobné, že by som s myomom otehotnela, resp. či by maternica vydržala takú záťaž a neskončilo by to potretom. (uterus zväčšený do veľkosti grav. m. II+, v dutine uteru myomat. uzol cca 32x37 mm v priemere - nascentný myom)

S rodícím se myomem (myoma nascens jak správně píšete) musíte mít jistě velké problémy (hlavně krvácivé) a otěhotnět se s ním opravdu téměř jistě nedá. Odstranit jej (přes pochvu a hrdlo děložní pomocí hysteroskopie) by však neměl být takový problém - velikost 3,5cm není šokující, jde o to zajistit stav, kdy nebudete krvácet (např. norethisteronem) a za těchto podmínek provést hysteroskopii a myom odstranit - samozřejmě výkon nemusí být snadný, mohou být komplikace apod. ale tak je to v medicíně se vším.
Důležité je, že se musíte obrátit na takové pracoviště, které má s operační hysteroskopií dostatečné zkušenosti (situaci na Slovensku bohužel blíže neznám, ale mělo by tam být takových nemocnic či klinik více). Samotná kyretáž myom jistě neodstraní.
Hodně štěstí
dr.mára
 

 

 

 

4.9.2005 18:30:12

Odesílatel:

 

Dobrý den pane doktore,
je mi 28 let, nyní jsem v 32. týdnu těhotenství. Cítím se velmi dobře a těhotenství probíhá bez obtíží. Nyní připojím výsledek vyšetření z 31.8. 2005. V přední stěně dělohy je myom velikosti 66x97 mm, pod ním hlavička BPD odpov. 32+6, HC odpov. 30+2, postavení I, AS+ prav, AC odpovídá 32+5, hmotnost 2100g, FL odpov.30+6, placenta vzadu, euhydramnion, dopplerometrie PIAU 1,2 v normě, cervix uzavřen, 36 mm.
Zajímá mě Váš názor na možnost deformace, konkrétně třeba hlavičky? Na ultrazvukovém vyšetření to vypadá docela hrozivě. Co se bude dít v dalších týdnech, kdy hlavička ještě poroste? Porod má proběhnout císařským řezem. Nyní užívám Mg 3x2 tablety. Setkal jste se již v praxi s takovým případem? Děkuji Vám předem za odpověď. Katka

Milá Katko,
samozřejmě setkal nicméně těžko dávat nějaké prognózy. Velikost myomu velká natolik, že jistě vzbuzuje obavy ohledně závěru gravidity a porodu. Ten asi určitě císařským řezem a připravit se na problémy s jeho provedením (krvácení při operaci či po ní, v krajním případě nutno i provést hysterektomii) - tedy rodit na dostatečně fundovaném (nejlépe klinickém) pracovišti, máte-li v dosahu (dnes není problém dojet i dále, zejm. je-li porod plánovaný dopředu na cca 37.-38. týden jako u Vás). Myom se při sekci bohužel většinou odstranit nedá, budete s ním tedy muset "bojovat" i nadále - zejména plánujete-li další graviditu, bylo by vhodné jej někdy po šestinedělí či v trochu delším odstupu řešit (možností je více) než opět otěhotníte, protože v graviditě už většinou nezbývá než přihlížet a držet si palce.
O tlak na hlavičku se obávat myslím nemusíte. Berte to z lepší stránky - většinu gravidity máte již úspěšně za sebou, nic Vám teď není, plod roste optimálně a i kdyby se již nyní narodil o cca 2 měsíce dříve, má již přes 2 kg, což mu dává velmi slušnou prognózu do šťastného dětství.
Hodně zdaru
dr.mára

 

 

 

2.9.2005 22:26:14

Odesílatel:

 

Vážený pane doktore,je mi 46 let a na ultrazvuku břicha mi zjistili myom v zadní stěně dělohy vel.33 mm,intramurální.Měla jsem tyto potíže.Při močení mě bolestivě bodlo u boku v břiše,u genitálií jsem měla pálení.Dále bolesti v zádech, v celé pánvi,hlavně pod křížem. Bolesti se střídají vlastně v celém břiše, od podbřišku až k žebrům.Mám tlak v konečníku,celkové nadýmání.V noci špatně spím,před a po menstruaci mě přepadla dole v podbřišku krutá svíravá, až křečovitá bolest se zimnicí.V posledních letech je má mensruace utrpením,silné krvácení,velké bolesti.Ted´během ní se mi uleví, a po menses zase začnou bolesti.Může tyto mé potíže způsobovat tento myom? Vyčerpává mě to,trvá to 3 měsíce.Prosím Vás o radu, co mám dělat.Mnohokrát Vám děkuji.S pozdravem Marta S.

Vážená Marto,
nejsem si zcela jist zda většina Vámi popis. obtíží souvisí s myomem (je poměrně malý a jen jeden), nelze to však vyloučit. Nejspíše Vaše silné menstr. krvácení by mohlo být od myomu, jinak nevím. Zažil jsem však opakovaně, že se náš nález velmi lišil od nálezů jiných gynekologů a to v obou směrech - někdy jsme nenašli myom žádný a jindy naopak více větších myomů místo jen jednoho. Tím nechci v nejmenším schazovat práci kolegů ambulantních gynekologů - záleží na mnoha faktorech, mj. např. na kvalitě UZ přístroje apod.
Nedá-li se však s Vašimi obtížemi žít a trvají-li déle, uvažujte o laparoskopii s tím, že nebude-li v pánvi jiná jasná příčina Vašich obtíží a děloha myomy skutečně výrazně zvětšená, provedla by se hysterektomie - léčba sice radikální, ale ve Vašem případě asi nejspíše zaručující definitivní řešení a při jejím laparo-vaginálním provedení i poměrně šetrná a elegantní.
Hodně štěstí
dr.mára

 

 

 

2.9.2005 21:35:37

Odesílatel:

 

Dobrý den, děkuji za skvělé vedení poradny, věřím, že díky Vám se dozvím, co se v mém organismu vlastně děje a co se s tím dá dělat. Je mi téměř 40 let a před více než rokem jsem ukončila užívání HA z důvodu neustálého špinění i po několikáté změně preparátu. Začala jsem jí užívat asi před 10 lety kvůli nepravidelné (časté) a bolestivé menstruaci a problémy s akné. Rok po vysazení mi menstruace přicházela v intervalech 21 - 25 dní a měla normální průběh v trvání 5 - 7 dní. V polovině letošního května jsem začala krvácet 10. den od začátku cyklu, trvalo to jako normální mentruace, potom jsem navštívila svou lékařku. Už při vyšetření na stole zjistila, že opět začínám špinit, ale vyšetření pohmatem i laboratorně dopadlo normálně - bez nálezu. Druhý den po vyšetření jsem začala velmi silně krvácet, bylo mi mdlo a cítila jsem se velmi slabá. Lékařka mi píchla Pambu, nasadila Orgametril 2x1 tabletu a odeslala na UZ. Ten ukázal intramurální myom 2 cm, lékař mi sdělil, že nález je odpovídající věku, nestojí za operativní řešení a že mě zřejmě bude "zlobit". Na otázku, jak se dá "zlobení" předejít, mi odpověděl že nijak. Krvácení přestalo, ale během dvou týdnů jsem přibrala 4 kg! Po dobrání dávky Orgametrilu se dostavilo přiměřené krvácení a dál jsem jej měla začít užívat 14. den cyklu. Už 10. den jsem zase začala špinit až lehce krvácet, po tel. dohodě jsem užívala opět 2x1 tabletu. Stejně to probíhalo i následující cyklus, lékařka rozhodla, že bude třeba začít s radikálním řešením (podrobnosti mi ale už neřekla), až se vrátím z dovolené u moře. Vracím se 20. září a vlastně nevím, co mě čeká. Na internetu jsem našla různé informace, usuzuji, že zřejmě podstoupím kyretáž. Zajímá mne, zda takové krvácení může způsobovat poměrně malý myom, zda je kyretáž nadějné řešení nebo jestli se nemůže již jednat o přechod. Od začátku problémů se nadměrně potím, přibírám na váze a jsem podrážděná (to vše je ale uvedeno i v příbalovém letáku u preparátu).Myslíte, že by bylo řešení zavedení Mireny? Dočetla jsem se, že tento druh antikoncepce je vhodný pro ženy před přechodem s podobnými problémy jako mám já. Předem děkuji za Váš čas a laskavý přístup k nám - zvědavým tazatelkám

Milá tazatelko,
děkujeme za pochvalu.
Špatné snášení gestagenů (Orgametril, Norethsteron, Duphaston, Utrogetan, Provera aj.) je poměrně běžné. Nezvykne-li si pacientka (někdy se může časem zlepšit), je třeba hledat jiné řešení. Mirénu by zkusit šlo (stála by Vás 5 tisíc), je v ní sice také obsažen gestagen - jelikož však působí spíše lokálně (v děloze) než systémově ("na celé tělo"), většina nežádoucích účinků odpadá - na nepravidelné krvácení (i ve spojení s malými intramurálními myomy) působí celkem spolehlivě. Nejdřív bych však doporučoval provést hysteroskopii, ketrá by vyloučila to, že myom prominuje do děložní dutiny (je tedy zčásti submukózní) a případně by toto i řešila (resekce té části myomu hledící do dutiny) - efekt na krvácení opět velmi dobrý, zákrok přitom velmi šetrný. Byl-li by nález při hysteroskopii normální, pak je zřejmě Vaše krvácení kombinací působení myomu a hormonální "dysfunkce", která je po 40. roku věku poměrně běžná. Nejedná se ještě o přechod, ten může plně nastoupit i až po řadě let. Kyretáž by řešením rozhodně nebyla - dnes se dělá pouze k zastavení akutního silného děložního krvácení a u myomů rozhodně není léčbou, jen přechodným řešením silného krvácení - jinak vždy hysteroskopie - viz výše.
Nefungovalo-li by nic z výše dop. postupů, lze pak léčit agresivněji - embolizovat či laparoskoicky disekovat děložní tepny. Myom velikosti 2cm bych jinak neodstraňoval -příliš malý - nemusel by ani při laparoskopii být dobřě vidět - tedy leda až při nárůstu jeho velikosti. Při selhání všeho nebo objevení se více myomů či jejich velkém růstu, nezbývá než hysterektomie.
Zdar a sílu
dr.mára



 

 

 

 

2.9.2005 14:44:26

Odesílatel:

 

Dobrý den,dnes jsem posílala tento dotaz a ráda bych se ještě zeptala,zda takto velký myom může způsobovat bolesti páteře v bederní oblasti a příp.i častější potřebu močení.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
dnes při prohlídce mi zjistil můj gynekolog myom o velikosti 35 mm na zadní stěně dělohy. Doporučil pouze kontrolu ultrazvukem po 3 měsících. Zajímalo by mě,zda je vhodné pokračovat v užívání AK( beru Diane kvůli padání vlasů a nerada bych ji vysazovala) a případně,kdy se tato AK již nedoporučuje.Dále by mě zajímalo, jak vypadá další léčba, pokud by se myom zvětšoval. Je mi 40 let a jinak žádné potíže nemám. Teprve poslední týden jsem začala občas, velice slabě krvácet, proto jsem šla na prohlídku.
Prosím o odpověď na mé dotazy.

Vážená Jano,
Hormonální antikoncepci vysazovat netřeba, bolesti i častější nucení na moč myomy způsobovat mohou (i když ten Váš je poměrně malý a o těch bolestech spíše pochybuji). Nemáte-li obtíže je sledování (vyšetření u gyn. včetně ultrazvuku á cca 6-12 měsíců) dostatečné, přidají-li se (např. nepůjde-li to Vaše současné krvácení léčit jinak nebo budeli se opakovat), je na místě myom léčit - záleží na jeho lokalizaci, počtu a velikosti (reprodukci již počítám neplánujete). Zůstane-li tak jak je a pouze jeden, lze ve 40 letech postupovat konzervativně, tj. nedělat hned hysterektomii, ale použít některou metodu konzervativní - možností je dnes řada (myomektomie - laparo nebo hysteroskopická - dle lokalizace; zavedení tělíska s gestagenem /Miréna/; případně embolizace nebo laparoskopické přerušení děložních tepen) - takto přes internet těžko poradím, co by pro Vás bylo nejlepší. To až event. v naší specializované ambulanci.
S pozdravem
dr.mára

 

 

 

2.9.2005 14:16:46

Odesílatel:

 

Dobrý den,
dnes při prohlídce mi zjistil můj gynekolog myom o velikosti 35 mm na zadní stěně dělohy. Doporučil pouze kontrolu ultrazvukem po 3 měsících. Zajímalo by mě,zda je vhodné pokračovat v užívání AK( beru Diane kvůli padání vlasů a nerada bych ji vysazovala) a případně,kdy se tato AK již nedoporučuje.Dále by mě zajímalo, jak vypadá další léčba, pokud by se myom zvětšoval. Je mi 40 let a jinak žádné potíže nemám. Teprve poslední týden jsem začala občas, velice slabě krvácet, proto jsem šla na prohlídku.
Prosím o odpověď na mé dotazy.
Děkuji za ochotu, s pozdravem Eliášová Jana

Odpověď viz. výše

 

 

 

31.8.2005 15:40:53

Odesílatel:

 

Pane doktore,moc děkuji za odpověď, jste jediný, kdo mě srozumitelně vše vysvětlil, závidím vás vašim pacientkám, jsou v nejlepších rukou...děkuji Monika
Děkuji za pochvalu ... Mára

 

 

 

29.8.2005 13:09:56

Odesílatel:

 

Dobrý den,pane doktore, je mi 35 let a v září podstupuji odnětí vaječníku z důvodu cyst.dermoidu 6x7cm.Již v r.90 při porodu/sekce/ mi byl odebrán první vaječník také z důvodu cys.dermoidu vel.poměranče.Jsem z toho zmatená a mám strašný strach, jak z narkozy/mám leiden.mutaci genu/, tak i ze samotného zásahu a následky po něm.Chtěla bych se vás zeptat,zda-li je nutné po operaci brát horm.léčbu?Nejsem zrovna nejdrobnější postavy /mám sníženou funkci štít.žlázy/a po horm.léčbě asi budu ještě víc tloustnout....Děkuji za odpověď. Monika

Milá Moniko, dotaz sice není "myomový", ale stručně zodpovím. Pokud je dermoid 6-7cm a máte-li v 35 letech již jen jeden vaječník, pokusil bych se při operaci (snad Vám plánují laparoskopii, i když to samozřejmě nemusí jít a může skončit výkonem na otevřeném břiše) jej enukleovat a zachránit alespoň část vaječníku - nemusí sepodařit, takhle velký dermoid může vaječník spotřebovat celý a již z něj vlastně nic nezbylo, ale to se nedá říci předem. Také je nutno myslet na to, aby se skutečně jednalo o "pouhý" dermoid tedy tumor nezhoubný. Nemyslím, že riziko něčeho zhoubného je velké, jen je třeba mít 100% jistotu - tedy je možné že ještě během operace bude nutné poslat preparát na mikroskopické vyšetření a sdělit opeatérům výsledek ihned.
Pokud Vm vaječník skutečně odoperují, pak asi nezbyde než užívat HRT - s váhopu bych se tolik nebál, ale jste-li nosičkou trombofilní mtace (Leiden), je tato horonální léčba relativně kontraindikovaná (zálěží jste-li homo či heterozygot) a je třeba se nad problémem léčby předčasné menopauzy hlouběji zamyslet, ev. poradit se s hematologem a zvážit všechny výhody a rizika HRT u Vás, případně vymyslet jinou prevenci osteoporózy a jinou léčbu případnch klimaketrických obtíží. Operace se jinak stran Leidena bát nemusíte - je dobře že o tom víte a bude na to jistě pamatováno - dostanete patřičnou profylaxi trombembolické nemoci.
Hodně štědtí
dr.mára

 

 

 

24.8.2005 15:22:14

Odesílatel:

 

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Již přes rok se potýkám s chronickou bolestí v podbřišku a levého boku. Podstoupila jsem LPSK - bez nálezu.Nyní jsem byla na vyšetření MR malé pánve: děloha v RVF, v oblasti čípku bez patologie,drobné myomky v oblasti těla v děložní stěně. Ovaria norm. Prosím o Váš názor, zda tyto drobné myomky mohou způsobovat mé dlouhodobé bolesti. Moc Vám děkuji za odpověď Alena

Dobrý den i Vám,
myslím si že příčina Vašich obtíží bude spíše někde jinde. Vyšetřením (včetně MRI pánve) však nelze v některých případech 100% odlišit myom od tzv. adenomyomu či adenomyózy - definitivní diagnóza je až podle výsledku histologie z odebraného "myomu" či dělohy. Pak by tedy nezbývalo než podstoupit tuto operaci a věřit že pomůže (nemusí však pomoci !) - záleži samozřejmě na Vašem věku, plánech ještě otěhotnět, intenzitě a častosti vašich bolestí atd.
Jinak příčin bolestí v pánvi či podbřišku je celá řada, včetně mnoha negynekologických (např. vertebrogenní neboli "od páteře") - takže normální čili negativní nález při laparoskopii je u žen jako Vy poměrně běžný.
Hodně štěstí
dr.mára

 

 

 

24.8.2005 0:01:01

Odesílatel:

 

Pane doktore,
měla bych podstoupit hysterektomii,ale obávám se operace také z důvodu,že mám nízký tlak asi 96/66 a jelikož jsem z Vaší poradny vyčetla ,že operace trvá 1-2 hod.obávám se z většího rizika této operace. Mám oprávněné obavy ?? Děkuji za odpověď.
(je mi 39 let,měla jsem střední dysplásii endocervixu/CIN II,1998 PC hrdla děl.-CIN II,špatnou cytologii, problémy nemám jen občas v podbřišku píchnutí a bolesti v kříži a ledvinové kamínky, vše začalo najednou ,nyní mám zatím cytologii vpořádku,ale asi 2 roky se objevil myom 5 x 5 a cysta ,nyní se objevil ještě jeden myom a cysta zřejmě zmizela bude v září ultrazvuk). Asi hysterektomie je na místě. Děkuji za odpověď.

Problémů s tlakem při operaci se obávat nemusíte - ohlídá anesteziolog (každá pacientka při delší operaci dostává infuze s náhradními roztoky a to i při klidném průběhu a běžné krevní ztrátě - to, mj. zabraňuje poklesu tlaku) a bylo by horší byla-li by jste hypertonička, tj. stonala s vysokým tlakem. Hysterektomie, při Vašem věku a nálezu, je jednou z možností - každopádně asi jedinou variantou léčby, která Vám zajistí definitivní vyřešení myomů. Všechny jiné alternativy léčby (viz naše stránky či předešlé odpovědi) mohou (nemusí) být jen dočasné. Je-li indikace k hysterektomii tzv. sdružená, tj. jsou-li důvody 2 (např. myomy + abnorm. cytologie z čípku děložního) - klonil bych se spíše k hysterektomii, zvláště když těhotenství již zřejmě neplánujete. Pokud je však nyní cytol. v pořádku a byla-li léze (CIN II) při minulých zákrocích odstraněna (myslím však že kyretáž /PC/ by asi nestačila - zřejmě jste podstoupila i konizaci čípku) - opět není indikace k odstranění dělohy jednoznačná.
Hodně štěstí dr.Mára
 

 

 

 

23.8.2005 23:40:14

Odesílatel:

 

Dobry den,
chtela bych se zeptat,zda je normální, že v dobe šestinedelí jsem zacala (asi ve třetim tydnu) velmi silně krvácet v kusech. Byla jsem na pohotovosti a tam mi řekli, že mám myom 46 mm (intramuralni). Dale mi řelki, ze by se mel do konce sestinedelí zmensit, nebo by se mi mela odstranit deloha. Pripada mi to dost drasticke, protoze je mi 27 let a mozna bych chtela jeste nekdy dalsi dite. Jeste bych chtela vedet, zda za moje silné krvaceni, ktere se opakuje, muze myom (delali mi ultrazvuk a rekli mi, ze jinak je tam vse v poradku).
Dekuji Mirka

Milá Mirko,
Může za tím být myom a během 6nedělí by se měl ještě zmenšit. Jinak jsou v šestinedělí častější příčinou krvácení residua po placentě či plodových obalech - ty však zřejmě vyloučil ultrazvuk. Doporučuji vyšetření v naší ambulanci (viz. kontakty) a myslím, že téměř jistě to hysterektomií neskončí - je řada možností jak tento Váš problém řešit a dělohu zachovat.
Pokud by se velmi silné krvácení opakovalo ještě dříve než se dostanete k nám na vyšetření, přijďte akutně do naší ambulance a pokuste se mě přes sestřičku Miluničovou, která by měla v ambulanci být (přes den), sehnat. Samozřejmě jste-li z daleka, musela by jste se nechat akutně ošetřit někde u Vás. Hodně štěstí Dr.Mára
 

 

 

Poradna spatřila světlo monitoru v dubnu 2004.