P O R A D N A

  myomy.cz

Archiv poradny leden – srpen 2005

21.8.2005 Dobrý den, pane doktore.

Obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 40 let, posledního půl roku se u mě dostavila velmi silná menstruace. Paní doktorka mě poslala na ultrazvukové vyšetření a dala mi askorutin a železo. Na ultrazvuku mi zjistili dva myomy 2 a 4 cm. Ten menší je prý na okraji, tak to prý nevadí, ale ten větší prý prorůstá dovnitř a od něj jsou mé problémy. Moje paní doktorka mi rovnou sdělila, že půjdu na operaci na odstranění dělohy. Když jsem se jí ptala na nějakou šetrnější metodu, zkonstatovala, že vzhledem k mému věku to nemá cenu, stejně by se udělal nový myom.Chtěla bych se zeptat na Váš názor, jestli má tedy smysl podnikat nějaké kroky   nebo by bylo lepší se rozhodnout pro operaci a mít vše vyřešeno jednou provždy. Bylo by případně možné objednat se k Vám , i když jsem mimopražská? Děkuji V.P.

Vážená paní V.P.,

Je těžké přesněji poradit takto na dálku, jistěže není problém se k nám objednat - nejméně 1/3 až 1/2 našich pacientek je z daleka - objednejte se viz. kontakty - jen to asi bude až na říjen, protože po prázdninách (přestože jsme se snažili částečně fungovat i v létě) bude "husto". Bude-li nám připadat (vzhledem k Vašemu nálezu a celkovému stavu věcí) jiný zákrok než hysterektomie (odstranění dělohy) pro Vás rozumný, rádi Vám jej doporučíme, případně i provedeme. Zdraví dr. Mára

21.8.2005 Dobrý den pane doktore,

Obracím se na Vás s žádostí o Váš názor. Je mi 45 let, mám za sebou dva normální porody bez komplikací, další dítě prozatím neplánuji. Již před několika lety mi lékař objevil myom na děloze cca 6 cm, který ani neroste, ani se nezmenšuje. Navrhuje odstranění dělohy zřejmě s ponecháním vaječníků. Nemám žádné potíže, tak jak je popisují Vaše pacientky. Jsem stoprocentně zdravá, jestli je to při dnešním pokroku vědy vůbec možné, každopádně se tak cítím a nemám v úmyslu na tom něco měnit. Nemám strach z operace, jen nechci podstupovat zbytečný zákrok (není jich v dnešním tržním hospodářství trochu moc?). Jsem přesvědčena, že se dožiji devadesáti devíti let i s myomem, když už jsme si na sebe tak zvykli. Změna lékaře nic nevyřeší, ten myom tam prostě je a z pohledu lékaře tam nemá co dělat. Bohužel nedokážu posoudit, co riskuji, když k operaci nesvolím a naopak jakým rizikem jsou případné pooperační komplikace. Velmi děkuji za Váš obětovaný čas, vím že se zabýváte vážnějšími problémy. Jana

Milá Jano,

Váš problém není zase tak banální (rozhodovat o ne zas tak malé operaci jakou je hysterektomie, která mimochodem běžně trvá cca 1-2 hodiny - tržní důvody k doporučování těchto operací nás, alespoň v našem současném zdrav. systému, zatím spíše nevedou - myslím že instalatér by za zpravení Vaší koupelny dostal na hodinu více než 3-4 lékaři, kteří se podílejí na těchto operacích - tím se nechci dotknout instalatérů) a já nejsem prezident abych nemohl trochu času věnovat Vašemu dotazu. Jednoznačnou odpověď Vám nemohu dát a rozhodnutí je (a to zcela po právu) v tomto případě hlavně na Vás - jako na poučené pacientce, rozhodující o svém zdraví. Nemáte-li žádné obtíže a je-li nález na Vaší děloze takový jak píšete, lze postupovat konzervativně, tzn. neoperovat, cca 1x za rok na kontroly (včetně vaginálního ultrazvuku) a při obtížích (viz. naše stránky) přijít dříve. Neporoste-li myom závratně dále a nebudou-li obtíže ani nadále, může to dopadnout jak píšete, že se dožijete těch 99 let i s myomem. Obtíže mohou nastat (hlavně ty krvácivé) kolem přechodu, kdy hormony již nefungují optimálně, projeví se to nepravidelnostech cyklu a u žen s myomy většinou ve smyslu +, tedy častějšího, velmi silného a/nebo nekončícího menstr. krvácení. Může pomoci hormonální či obecně krvácivá léčba, případně kyretáž - přechodně jistě, trvale nevím - nebude to léčba vlastního myomu, jen Vašich příznaků. Můžou Vás posílat na kyretáže (nebo dnes moderněji hysteroskopie - podle krvácení) opakovaně, až Vás to přestane bavit a půjdete na hysterektomii.  Tím, že budete s operací čekat mírně mj. riskujete to, že když myom dále poroste, nepůjde již odstranit laparoskopicky nebo laparoskopicky a vaginálně, ale z řezu, což je pro pacientku výrazně více invazivní (nehledě na kosmetický efekt delší stonání, větší bolesti, delší návrat do normálního života i práce). Rizika operace (alespoň rizika závažného či trvalého poškození zdraví apod.) nejsou velká, ale nebudu tvrdit že nejsou žádná. Cokoli v medicíně děláte (ale i neděláte - viz. výše) a zvláště v chirurgii, má svá rizika neboli pro a proti. U vás není situace jednoznačná a tak je rozhodování i na Vás - teď k tomu máte myslím dost podkladů.

S přátelským pozdravem dr. Mára

20.8.2005 Pane doktore,

Dobrý den, jmenuji se Monika je mi 17 let a mám na vás dotaz. Nevím na koho se mám obrátit. Asi tak před 6-ti lety se mi udělal v pochvě nějaký našedlý útvar asi nejspíš nádor.Vytéká z něj průhledný až bílý sliz jenž připomíná sopel.Je tak velký že zaujímá celé místo v pochvě a nemůžu si zavést ani tampon. Dokonce se divím že někama proteče menstruace a navíc se mi zdá žě se to pomaličku za ty roky zvětšuje. Opravdu to zaujímá celý prostor. Moje matka chodí pravidelně ke gynekologovi na prohlídky neboť má riziko že onemocní myomy.Menstruaci mám nepravidelnou a někdy mě při ní bolívá hodně břicho.Já osobně jsem u gynekologa nikdy nebyla neboť mám strach z doktorů.Mám nevyslovitelně velký strach že umřu.Matce už umřel můj bratr v šesti letech a nechci aby přišla o další dítě. Bojím se že kdybych šla ke gynekologovi tak nahlásí matce že umírám poněvadž mi ještě není 18 let. Poprvé v životě mám přítele a ráda bych se s ním milovala ale bohužel to kvůli tomuhle problému nejde.Moc vás prosím zkuste mi vysvětlit co je to a jestli by mě operace ještě dokázala zachránit nebo jestli už je pozdě. Jsem strašně zoufalá a mám tak obrovský strach že umřu. Moc vás prosím pomozte mi nevím na koho jiného bych se mohla obrátit. Děkuji za pochopení  Monika

Milá Moniko,

sice se nejedná o naše téma (děložní myomy), ale vzhledem k Vašemu zoufalství učiním výjimku a pokusím se Vám odpovědět. Myslím a doufám, že Vaše obavy o život jsou zbytečné. Může se jednat o naprostou banalitu - nejspíše o nějaký nezhoubný nádor z měkkých tkání pochvy či zevních rodidel - samozřejmě těžko takto na dálku soudit, ale z toho co mi píšete a vzhledem k Vašemu věku by to tak mělo být. Jistotu Vám samozřejmě dát nemohu a Vaše vyšetření a zřejmě i chirurgické odstranění útvaru (nejspíše nepůjde o nějaký "velký" či komplikovaný výkon) a jeho mikroskopické vyšetření jsou však nezbytné!!! Musíte navštívit gynekologa (už to nemusí nutně být dětský gynekolog, kterých je nedostatek), nechat se vyšetřit a poradit se co s tím - buď provede výkon sám nebo Vás odešle do nemocničního, případně klinického gynekologického zařízení. Neváhejte a udělejte to co nejdříve - ne proto že bych si myslel, že jde o smrtící nádor, ale už proto v jakém strachu žijete.

Hodně štěstí dr. Mára

20.8.2005 Vážený pán doktor,

veľmi ma zaujala Vaša poradňa, nakoľko topiaci sa aj slamky chytá, rozhodla som sa Vám napísať. Podľa Vašich čitateliek nie som jediná s s takým veľkým myómom cca 5 cm, ale žiadna nepíše o takých problémoch aké mám ja. Myóm my objavili pred rokom v septembri. Ani by som nevedela, že ho mám, nebyť krvácania, ktoré mi začalo po lete v lietadle. To bolo v auguste 2004. Myóm mal vtedy 22 mm. Krvácanie sa mi pokúšal lekár zastaviť inekciami, čo sa mu však nepodarilo a krvácala som takmer v kuse celé dva mesiace. Intenzita krvácania sa zväčšovala a ja som musela vyhľadať ďalšiu pomoc. Lekár, ktorého mi odporučili mi krvácanie zastavil norethisteronom. Podotýkam, že až on mi vysadil CILEST, ktorý som brala 7 rokov. Domnieval sa, že to  krvácanie je spôsobené tým. Po dobratí cilestu sa krvácanie opakovalo a odporučil Kyretáž. Histológia bola negatívna aj keď som sa musela preliečiť na Ureoplazmu. Potom som mala relatívne pokoj. Začala som chodiť k svojmu lekárovi, ktorý ma sledoval.   Myóm mi pomali rástol. On ma však ubezpečoval, že je to v poriadku, nenavrhol žiadnu liečbu. Ja som bola zúfalá a po 10-12 dňový menštruáciách plus mimocyklovom špinení som vyhľadala iného lekára. Vlastne lekárku, ktorá mi dala nádej na riešenie. Hovorila so mnou otvorene až po odstránenie maternice. Ešte by som chcela však mať diaťatko. Jedno už mám.(1995) a mám 30 rokov, preto navrhla aj iné riešenie. Povedala mi však, že by bolo vhodné neotáľať s tehotenstvom nakoľko myóm mi robí dosť veľké problémy. Trpím veľmi silným krvácaním, čiže aj stratov krvi, čo s auž aj odráža na mojich krvných testoch. Pán doktor, prosím Vás povedzte mi je reálne, že sa mi podarí ešte otehotnieť a donosiť zdravé dieťatko, alebo mám hneď postúpiť operáciu, ktorá ma asi aj tak neminie, s tým, že vim, že ma pravdepodobne čaká odstránenie maternice? Myóm je vnútrosvalový a je nad krčkom maternice - aspoň tak bol lokalizovaný. Maternicu mám zväčšenú asi ako v 3 mesiaci tehotenstva. Za pokus mi to st  ojí, lebo dieťatko hrozne s partnerom chceme, ale nemôžu sa vyskytnúť komplikácie? Ak áno tak aké. Prosím aspoň o stručnú odpoveˇ. Viem, že času na rozmyslenie mám veľmi málo.

Ďakujem. Jana zo Slovenska 

Milá Jano,

Myslím že ve 30 letech, přes nález myomu na děloze, ještě naději na dítě máte slušnou. S takovýmto krvácením však těžko otěhotníte, to se musí řešit na 1.místě. Vaše obtíže (ty krvácivé) jsou jinak pro myomy docela typické a má je řada žen (jen to možná v poslední době nenapsaly d naší poradny). Krvácení bývá zvláště silné, prominuje-li myom alespoň z části do děložní dutiny, tedy je-li aspoň částečně uložen submukózně (podslizničně). Toto je třeba vyloučit nebo potvrdit pomocí hysteroskopie (endoskopický, šetrný pohled do dutiny děložní přes pochvu a hrdlo děložní s možností operovat uvnitř dutiny) a případně tu část myomu, která do dutiny vyčnívá takto odstranit. To mívá velmi dobrý efekt na krvácení. Po tomto zákroku by jste možná mohla (i se zbytkem myomu uvnitř děložní stěny) zkusit otěhotnět. Pokud by to takhle nešlo, jsou jiné možnosti jak myom s krvácením léčit a dělohu zachovat (odstranění myomu laparoskopicky nebo z řezu, embolizace nebo laparoskopické protětí děložních tepen - případně tyto metody kombinovat + i s nějakou léčbou medikamentózní). Více Vám bez toho abych Vás vyšetřil neporadím, ale vzhledem k věku a Vaší touze po 2. dítěti, bych se o to určitě pokusil - trochu zjednodušeně řečeno hysterektomie se dá udělat vždy. Máte-li myom skutečně jen jeden a o velikosti 5cm, není ten nález

nijak beznadějný.

Samozřejmě že (bez ohledu na způsob léčby kterou podstoupíte), můžete mít těhotenství s komplikacemi (krvácení, potrat, předčasný porod aj.), ale riziko nelze přesně stanovit (zvláště ne, neznám-li přesně Váš nález) a měl by Vám ho přibližně říci Váš gynekolog podle toho, jak to s Vaším myomem bude dál. Nabídl bych Vám péči u nás, ale to byste asi měla trochu z ruky + potíže se zdrav. pojištěním. Situaci na Slovensku bohužel příliš neznám, ale obávám se že budete muset hledat pracoviště, kde se myomy zaobírají podrobněji a těch nebude mnoho. Jinak tu hysteroskopii si myslím že zvládnou na řadě pracovišť.

Hodně štěstí, dr. Mára

20.5.2005 Vážená paní doktorko, pane doktore,

jelikož už nevím na koho bych se měla obrátit a nikdo mi není schopen říct přesně co se děje obracím se na Vás.  V prosinci 2004 jsem vysadila HA s tím, že bych ráda na jaře roku 2005 otěhotněla. Bohužel jsem nedostala menzes, tak jsem navštívila doktora:  7.2.2005 jsem dostala injekci na vyvolání, ale tělo nereagovalo.  21.2. jsem byla na odběrech krve - výsledek - vysoký prolaktin, ultrazvuk - nízká sliznice dělohy.  28.2. opět injekce - větší dávka?

10.3. jsem konečně dostala menzes.

24.3. odběr na prolaktin - výsledek opět zvýšený

26.4. předepsán MEDOCRIPTINE 0,5 denně.

17.5.menzes bez předchozí injekce. Délka trvání menzes asi 4 dny slabší krvácení.

19.5.odběr prolaktinu - výsledek 45

1.7. opět vyvolání menzes, ultrazvukové vyšetření - zvětšený pravý vaječník, sliznice dělohy 6mm

5.7. menzes - délka trvání 5dní, slabší krvácení

8.7. odběr krevne - prolaktin a ostatní hormonální odběry, vše v pořádku, jen prolaktin 1850

21.7. DOSTIMEX - 1tbl týdně

17.8. opět vyvolávání menzes - injekce, ultrazvukové vyšetření - vše v

pořádku, sliznice dělohy 7mm

Nadále užívat DOSTIMEX 1tbl týdně, dále mi byla napsána PROVERA užívat od

16 dne cyklu do 25dne cyklu. Zajímalo by mě jestli u mě dochází vůbec k ovulaci a pokud ne, tak jestli PROVERA ovulaci vyvolá, nebo je to jen na vyvolání menzes?? Postupují gynekologové správně. Zdá se mi že všechno strašně dlouho trvá. Chtěli bychom mít mimiko, ale díky tomu, že vůbec nemám menzes vlastně asi ani nemůžeme přes to se snažíme, ale pořád těhotná nejsem. Co by jste mi doporučovali??? Za brzkou odpověď předem děkuji. LK

Vážená paní LK,

Váš dotaz se netýká problematiky, které se věnujeme a tak Vám bohužel nemohu odpovědět. Snad jen velmi stručně - Provera ovulaci nevyvolává (není to lék pro léčbu neplodnosti, ale spíše k léčbě poruch m. cyklu). Nepomůže-li Vám Váš gynekolog, můžete se obrátit na některé z center asistované reprodukce - na webových stránkách je na ně kontaktů víc než dost.

Hodně zdaru dr. Mára

15.8.2005 Dobrý den, pane doktore,

i já (Dana, 25 let a zatím bez dětí) se na Vás obracím s žádostí o odborný názor a o odpovědi na dotazy. Přibližně osm let jsem měla problém s výtokem a se špiněním mezi cyklem a později i po styku, který se gynekoložka snažila řešit změnou hormonální antikoncepce (Cilest, Ttriquilar, Minisiston, nyní Gracial). Před dvěma lety mě lékařka upozornila na problém děložního čípku (ultrazvukové vyšetření bylo bez nálezu) a pravidelně po půl roce odebírala stěry.  Dnes jsem týden po plastice děložního čípku. V rámci předoperačních vyšetření v době hospitalizace jsem byla na vyšetření ultrazvukem s následujícím výsledkem: "děloha AVF., délky 66 mm, ve fundu šíře 38 mm, ve fundu ze zadní stěny subserosní  myomek o průměru 20 mm, nízké do 6 mm, ovarium vpravo 32x23 mm, norm. echostruktury, L ov. 24x17 mm s dominantním foliklem 16 mm, CD bez volné tekutiny". Dle sdělení vyšetřujícího lékaře je s podivem, že mě gynekoložka neposlala po tak dlouhou dobu na sonografii a o myomu nevím, že jde o dobře ohraničený myom v poloze,  která umožňuje jeho laparoskopické vyloupnutí. Na dotaz zda operovat - odstraňovat nyní a před dětmi mi sdělil, že radši nyní než vyroste a radši před dětmi. Jiný lékař mi ještě před operací potvrdil nutnost plastiky děložního čípku. Myom dle jeho názoru ze sonografického snímku není jeden, ale zastiňuje další a on by situaci zatím jen sledoval pravidelnou prohlídkou ultrazvukem po třech měsících a doporučuje změnu hormonální antikoncepce - přejít na přípravek bez obsahu estrogenu, pouze s gestagenem. Operaci před dětmi označuje za rizikovou z důvodu jizvy na děloze, ponechání za možnou komplikaci pro otěhotnění a průběh těhotenství včetně porodu. Způsob řešení si mám dohodnout se spádovou gynekoložkou při kontrole po plastice děložního čípku (17.8.2005).

Prosím Vás o odborný názor na výše uvedené a o odpovědi na dotazy:

1.       Je vhodné využít vysazení hormonální antikoncepce (v souvislosti s plastikou děložního čípku) a přejít na hormonální antikoncepci pouze s gestagenem? Jaký by měl být přínos této změny?

2.       Je vhodné odstranit myom nyní při stávající velikosti nebo pokud by se nezvětšoval, nebo pouze pokud bude růst?

Vzhledem k tomu, že dosud nemáme děti, ale rodinu bychom s manželem chtěli v několika málo letech založit, nerada bych řešení situace podcenila nebo zbytečně odsouvala na dobu pozdější. Protože jsem si vědoma nedostatečnosti informací, které jsem Vám schopna napsat, chtěla bych se objednat na vyšetření na Vašem pracovišti. Je to možné u slečny Miluničové na telefonu 224 967 491 bez doporučení mé lékařky? Za názor a odpovědi Vám předem děkuji.

S pozdravem, Dana

Vážená paní Dano,

Váš dotaz je velmi dlouhý a většinu věcí Vám rádi vysvětlíme při vyšetření u nás - ano objednat u sestřičky Miluničové se můžete i bez doporučení gynekologa - jen jí zdůrazněte, že jsem spolu již komunikovali mailem, Váš věk a přání v budoucnu otěhotnět. Nicméně alespoň stručně k nejpodstatnějším bodům: Myomek 20mm (je-li skutečně jen 1 a je-li uložen subserózně, tedy zřejmě nedeformující dutinu děložní) bych neoperoval, pouze sledoval vaginálním ultrazvukem + palpačním gyn. vyšetřením (řekněme á 6 měsíců). Změna antikoncepce na čistě gestagenní preparát (ani její vysazení) dle mého není nutná. S nálezem na čípku (a jeho následnou operací či chcete-li plastikou) nemá myom nic společného, ultrazvukem mimochodem rozhodně není vhodnou metodou k sledování změn na děložním čípku - k tomu slouží cytologie a kolposkopie. Při Vašem nálezu bych obecně doporučil graviditu příliš neoddalovat - tím nemyslím že musíte otěhotnět za měsíc, ale raději cca do 30 let než později. Uvidíme se zřejmě u nás - zatím hezký zbytek léta dr. Mára

15.8.2005 Dobrý den,

mám takový problémek, vím, že sem asi nepatří,ale mě však docela trápí: (Beru HA,měsíčky jsem dostala v termínu,ale přesto jsem byla neklidná,dělala jsem si tedy těh. test,oba vyšly negativně.Jenomže chtěla bych mít 100% jistotu,opravdu už nevím, kam se obrátit,kde by mi řekli pravdu.Chci se objednat k jiné gynekoložce,protože ta má mi řekla,že na ultrazvuku může odhalit těhotenství až v 8.týdnu.Je tomu tak?Mě se to zdá jako velká hloupost! Byla jsem

u ní na prohlídce,kde mi dělala ultrazvuk dělohy,aby potvrdila či vyloučila těhotenství.Takže můj dotaz,zda se dá na 100% potvrdit těhotenství 4.týdny a tři dny ode dne početí?Jestli je už vidět mimi na ultrazvuku?

Děkuji za váš jistě drahocenný čas a za brzkou dopověď,vážně si nevím,co si mám teď myslet! Ivana.

Nitroděložní graviditu lze ultrazvukem prokázat (vaginální sondou) od 5.-6. týdne od posledních menses, tj. (v ideálním hypotetickém případě) 3-4 týdny ode dne početí. Ještě o dost dříve ji lze prokázat biochemicky (těhot. Test z moče či krve).

Zdraví dr. Mára

2.8.2005 Dobry den p. doktor,

mam 29 rokov a mam myom, ktory je velky asi 4x5cm. Nakolko som zacala mat velmi silny menzes bola mi navrhnuta operacia. Mala som 2 potraty a velmituzim po dietati. Zatial ziadne nemam a preto nechcem prist o maternicu. Ake su sposoby odstranenia myomu a je este nejaka ina moznost. Neviem akymam druh myomu ale je umiestneny vo vnutri maternice. V niektorych papieroch mam pisane, ze je submukozny a nasla som aj intramuralny. Erika

Milá Eriko,

Projevuje-li se Váš myom klinicky, tzn. krvácíte-li a máte-li za sebou 2potraty, je jeho léčba na místě (kdyby se 4x5cm myom nijak neprojevoval anedeformoval dutinu děložní, bylo by možno zkusit otěhotnět i s ním). Takto záleží na jeho lokalizaci. Je-li převážně submukózní, je metodou volby jeho hysteroskopická resekce (přes pochvu a děložní hrdlo za kontroly optiky hysteroskopu "seříznutí myomu elektrickou kličkou) - tato operace, aby byla kompletní, se někdy musí dělat ve více etapách. Provádí se většinou v celkové anestézii za cca 1-2denní hospitalizace a otěhotnět poté lze za cca 3 měsíce.Je-li myom spíše intramurální (z větší části uvnitř děložní stěny) jen nejběžnější metodou jeho chirurgické odstranění přes břišní stěnu, při této velikosti by snad mělo jít laparoskopicky (záleží i na jeho topografickému uložení, Vaší konstituci, event. prodělaných operacích v pánvi, v neposlední řadě na zkušenostech operatérů), případně z otevřeného řezu - obojí samozřejmě opět v celk. anestézii. Zde je již rekonvalescence delší,hospitalizace cca 3-7 denní a otěhotnět lze cca za 6 měsíců. Někdy je třeba dělohu po této operaci ještě zkontrolovat laparoskopicky (tzv. sekond looklaparoskopie) za cca 3-6 měsíců od 1. operace. Alternativou klasických chirurgických postupů jsou v posledních letech tzv.okluzivní metody, kdy se snažíme omezit cévní zásobení myomu - lze v zásadě2 způsoby:

a)       radiologicky - viz. embolizace děložních tepen

b)       b)laparoskopicky - viz. laparoskopická disekce či bipolární koagulace děložních cév. Tyto metody zatím nejsou všeobecně (ve všech zemích apod.)považované za standardní léčbu myomů u mladých žen. Vysvětlení by bylo velmi obšírné a složité, ale zjednodušeně lze říci, že se hodí jen pro dobře vybrané pacientky, které buď nejsou medicínsky vhodné pro klasický chirurgický výkon (myomektomii) nebo chirurgické řešení odmítají. Navíc tyto výkony by měly být centralizovány na pracoviště, které mají s touto léčbou dostatečnou zkušenost, dokáží pacientky dobře vyselektovat, náležitě je poučit o výhodách a rizicích a řešit případné komplikace. Takových center je např. v ČR jen velmi málo, cca 2-3. Přeji hodně štěstí a radím léčit nyní, kdy věkově máte stále velmi dobré vyhlídky na úspěšné těhotenství a kdy je myom ještě poměrně malý a pouze jeden.

Měla-li byste zdrav. pojištění platné pro ČR, nebyl by problém obrátit se s léčbou na nás - viz. kontakty.

S pozdravem Dr. Mára

2.8.2005 Vážený pane doktore,

jsem vyděšená a proto hledám pomoc kde se dá. Je mi 27 let (v září se to přehoupne na 28) Nikdy jsem neměla žádné větší zdravotní problémy,nikdy sem neprodělala žádnou operaci. Jen mě hlídají odborníci kvůli chudokrevnosti (má sestra zemřela na leukémii, bylo jí sedm let). Měsíčky mám již od třinácti let.Měla jsem problém s nepravidelností a velkou bolestivostí.Gynekologem mi byla doporučena a posléze předepsána antikoncepce. HA - Cilest jsem užívala pravidelně od 14 do cca 22 let. Problémy jsem neměla žádné, menstruace se srovnala a byla bezbolestná. Ve 22 jsem HA vysadila a nebrala ji téměř čtyři roky. Nenastali žádné komplikace, menstruace byla stále pravidelná a bolestivá jen trochu. To jsem řešila Algifenem. Před dvěma lety jsem opět zahájila užívání Cilestu, samozřejmě po prohlídce a poradě s lékařem. Začali ale problémy. A to vždy ob jeden cyklus. Jeden měsíc proběhlo vše rychle a bezbolestně. Druhý měsíc mě trápily velké bolesti, silné a dlouhé krvácení. Lékař jen doporučil zvýšit dávky Algifenu. Před měsícem se však menstruace nedostavila vůbec. Mě se to ještě nikdy nestalo, ale prý je to normální. Těhotenský test dopadl negativně atak mi bylo řečeno, že se nic neděje a že mám Cilest brát dál. V polovině balení jsem však začala špinit a přidali se bolesti. To trvalo až do dobrání celého platíčka. Hned druhý den se spustila menstruace naplno a tak silně, že jsem to ještě nezažila. Silné krvácení i bolesti trvali sedm dnů. Pak vše skončilo. Říkala jsem si, že se snad vše srovnalo, ale přesto jsem navštívila gynekology i v nemocnici a požádala je o vyšetření.Nález říká:UZ-děloha v AVF délky 76mm, endometrium nízké, ovarium vlevo délky 24mm s drobnými folikly, vpravo ovarium s anechog. kulovitou cystou50mm, s tenkýmlemem ovar. tkáně. Malé množství volné tekutiny v CD. Vag.: vulva uzavř., pochva čistá, čípek konický, hladký, hrdlo uzavř., děloha v AVF norm.vel., vlevo okolí volné, vpravo hmatná mobilní cystická kulovitá resistence 5 cm.,bolestivá.# Res.: Cystis ovarii 1.dx. v.s.serosa

Paní doktorka řekla, že mám přijít za měsíc na kontrolu a jestli se stav nezmění jsem objednána začátkem září na cystektomii. Podrobnosti mi prý vysvětlí můj gynekolog, ale já za ním nechci jít. O cystách jsem se snažila najít co nejvíc na internetu, ale informací je tolik, že nevím čemu věřit. Věřím,že bude vše v pořádku a že jak jsem se dočetla cysta sama zmizí, vstřebá se a nepraskne. Ale když nezmizí jaký bude mít operační zákrok vliv na mou plodnost.Bojím se, že budu neplodná. Jsou nějaká rizika spojena se zákrokem? Je možné,že jde o výjimku nebo je pravděpodobnější, že se budou problémy opakovat.Radíte mi otěhotnět co nejdříve? Bude se stav zhoršovat? Promiňte mi tolik otázek, ale prosím poraďte mi... mám opravdu strach a nevím cosi myslet. Moc děkuji a s vděčností čekám na odpověď. S pozdravem Lenka

Vážená paní Lenko,

jelikož Váš dotaz se netýká myomové problematiky, jíž jsou tyto stránky určeny,odpovím velmi stručně.Laparoskopické odstranění cysty je poměrně běžný, málo rizikový výkon, jež byneměl mít žádné následky na Vaši plodnost. Bojíte se příliš a zbytečně.Hodně štěstí dr. Mára

2.8.2005 Dobrý den,

měla bych dotaz týkající se antikoncepce Diane 35 - již týden ji užívám,gynekoložka mi ji předepsala kvůli zvýšenému výskytu tmavých chloupků v obličeji, dříve jsem trpěla i na akné, ale to se do přijatelné "podoby" upravilo většinou v létě samo od sebe, v zimních měsích se pak zhoršuje. Poté, co jsem se ale o této antikoncepci dočetla/doslechla různé názory uživatelek, mám docela strach ji brát. Prý se problémy po následném vysazení antikoncepce vrátí nebo se objeví ještě v horší míře než předtím. Také je prý tato antikoncepce ze všech nejvíce "drastická" k organismu, někteří lékaři ji neradi předepisují a velké množství uživatelek si na internetových diskusích stěžovalo na vedlejší účinky již při užívání (velké přibývání na váze, výskyt celulitidy, trombóza, bolesti hlavy, špatné výsledky jaterních testů), stejně tak jako po jejím následném vysazení (neplodnost, cysty na vaječnících). Před nasazením antikoncepce mi provedla lékařka jen běžné gynekologické vyšetření a změřila tlak. Jinak se mnou zdravotní stav nekonzultovala, přestože jsem se pak dočetla, že by měla být provedena osobní i rodinná anamnéza, např. kvůli výskytu srdečního infarktu, tromózy nebo rakoviny v rodině. Začala jsem Diane 35 užívat před týdnem 1. den menstruace, kterou mám stále a poměrně silnou (dnes už sedmý den), pobolívá mě hlava a mám pocit "těžkých" nohou, občas mě brní. Nevím, zda tyto problémy přičítat Diane 35 či nikoli – bolestmi hlavy jsem trpěla i předtím, ale např. nohy mě nikdy "nebrněly". Proto bych se ráda zeptala, jaký názor na tuto antikoncepci máte vy, popř. zda by se můj problém (tmavé chloupky v obličeji a dnes už lehčí, dříve těžší forma akné) dal řešit i jiným způsobem než užíváním Diane 35. Antikoncepci jako takovou (pro zabránění početí) nepotřebuji, ráda bych se ale zbavila chloupků a akné, třeba i jiným nehormonálním lékem. Hormonální vyšetření (odběr krve) bylo v pořádku. Předem děkuji za radu. Michaela

Toto není poradna o antikoncepci. Obraťte se na svého gynekologa nebo na webové stránky, určené této problematice.

dr. Mára

14.7.2005 Vážený pane doktore,

lékař mi dnes zjistil 1,5 cm velký myom na děloze (údajně zatím neškodný a "dobře" uložený), který bude po 6 měsících sledovat. Uvažuji o těhotenství v časovém horizontu do 3 let (je mi 28), chtěla jsem se zeptat, zda by bylo lepší  otěhotnět v co nejkratší době (zda by bylo nižší riziko zvětšování myomu tím větší pravděpodobnost nekomplikovaného těhotenství) nebo je to v podstatě jedno. V současné době užívám antikoncepci. Děkuji. S pozdravem Markéta H.

Ano, z hlediska myomu by jistě bylo nejlepší otěhotnět brzy, jinak kontroly á 6-12 měsíců a zatím sledovat.

dr. Mára

14.7.2005 Vážený pane doktore,

11.7. jdu na operaci-plastika ušního bubínku,již 2x mě přendali termín. Toto datum mě zrovna vychází menstruace a v nemocnici mě poradili ať jí oddálím.Beru hormonální antikoncepci Triguilar a v návodu píšou,že mám vzít hned další pilulky a to posledních 10 z dalšího plata a tím menstruaci oddálit.Moje gynekoložka mě řekla,že mám začít brát plato od začátku.Co je prosím pravda? Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Petra

Souhlasím s letákem.

dr. Mára

p.s. toto není poradna "antikoncepční"

14.7.2005 Vážený pane doktore,

je mi 41 let, mám 20 letého syna a před 7 lety mi byl lékařkou v  Podolí po spontánním potratu diagnostikován pohmatem myom, který sonografické vyšetření neprokázalo. Od té doby jsem na kontrole nebyla, nicméně poslední  rok cítím stále větší tlak vpravo v podbřišku, kde tenkrát lékařka myom nahmatala. Vzhledem k tomu, že u nás rodové dispozice k tomuto onemocnění jsou (babičce byla ve věku 50 let odebrána děloha i s vaječníky), měla bych zájem o vyšetření ve Vaší ambulanci. Objevení vašeho webu mě dohnalo konečně k nějaké akci, protože "příští týden si dojdu na tu gyndu" = to si říkám již několik let. Je možné se u Vás v mém případě objednat ? Jsem z Prahy.

Hodně zdaru ve Vaší práci i netradiční (btw. skvělé) poradně přeje Lenka H

Vážená paní L.H.,

samozřejmě se můžete objednat - telef. (224 967 491 - s.Miluničová) čím dříve tím lépe - termíny jsou t.č. nejbližší volné až v září (v srpnu dovolená, v červenci přeplněno) - rádi Vás uvidíme.

dr. Mára

14.7.2005 Dobrý den,

ráda bych se Vás zeptala na šanci zachování dělohy, kterou mám s mým nálezem.obj: nullipara, děloha v reklinaci, zvětš. do velikosti 8 týdenní gravidity, adnexa nehmatná, dle UZ submukosni myom o průměru 5 cm dop: HSK, posouzení operability, při příznivém nálezu předléčit analogy a pak endoablace myomu, v opačném případě domluvit embolizační výkon. Je mi 35 let a nikdy jsem zatím nerodila, žádné gynekologické problémy jsem neměla, s přítelem děti moc chceme, akorát jsme si říkali, že na děti je času dost.

Děkuji Vám za čas a ochotu odpovědět. K. K.

Vážená K.K.,

šanci na zachování dělohy, pokud z tohoto mohu posoudit, máte slušnou - je-li myom skutečně převážně submukózní, je hysteroskopická resekce myomu metodou volby - 5cm je na tento typ výkonu poměrně hodně, ale snad půjde - někdy třeba dělat ve 2 sezeních (nadvakrát v odstupu např. několika týdnů až měsíců). Bude-li však myom skutečně výrazně prominovat do dutiny (submukózně), nepovažuji embolizaci děložních tepen za vhodný výkon. Také předléčení analogy, nepovažuji v tomto případě za příliš účinné.

Chcete-li, můžete se obráti na naši ambulanci - viz. kontakty - rádi se Vás ujmeme, včetně následné pomoci s otěhotněním (centrum asist. reprodukce), případně s prenatální péčí a porodem.

dr. Mára

14.7.2005 Vážený pane doktore,

je mi 41 let a mám dvě děti. Před třemi týdny mi zjistili na zadní stěně myom.uzel 49mm. Chtěla bych se s Vámi poradit, případně se i objednat k léčení, jestli je nutné odebrat dělohu nebo by stačila embolizace. Děkuji za odpověď Marie B.

Vážená Marie B.,

Myslím, že ve Vašem věku a pokud je myom skutečně pouze 1 a této velikosti, je konzervativní postup (zachovávající dělohu) možný a rozumný - je možná laparoskopie (odstranění myomu, ev. disekce děložních cév, ev. obojí během jedné narkózy) nebo embolizace - posoudíme dle Vás a Vaší dělohy - objednejte se (viz. kontakty) - není problém.

dr. Mára

14.72005 Dobry den pane doktore, je mne 45 let..moje lekarka mne nasla pred dvema lety dva myomy..z toho je jeden uz skoro 9 cm a objevilo se jich vice..Radi mne operaci myomu s tim, ze vajecniky zustanou zachovane...Mam dve deti a rodila jsem cisarskym rezem..Nemam sebemensich problemu pri menstruaci...ta je pravidelna..mam jen lehke bolesti pred zacatkem, coz je myslim normalni..Je pravda, ze ten vetsi  myom je hmatatelny v podbrisku...Co poradite..mam jeste pockat, ci se nechat operovat? Mohou myomy treba prasknout a ohrozit zivot?

Vážená paní,

myomy v drtivé většině případů nejsou život ohrožujícím onemocněním, nepočítám-li někdy velmi silné děložní krvácení, které může přijít náhle a zcela nečekaně a musí se akutně řešit - většinou kyretáží, což je výkon zastavující krvácení, neřešící ale příčinu tedy myomy. Při velikosti myomu 9cm a tím spíše, že jich je více, si ale myslím, že to na řešení je (a to jistě raději řádově v horizontu měsíců než let).

Jednou z možností je odstranění dělohy neboli hysterektomie (v 45 letech nejspíše s ponecháním vaječníků) - snad by ještě mohlo jít laparoskopicky a vaginálně - i když stav po 2ou císařských řezech a velikost dělohy může být problém a nutnost klasického řešení z otevřeného břišního přístupu nelze vyloučit.

Druhou možností je tzv. embolizace děložních tepen jako účinná zábrana dalšího růstu myomu a prevence krvácivých komplikací - nelze však vyloučit, že v budoucnu (např. v odstupu několika let) bude nutno hysterektomii provést stejně nebo embolizaci opakovat.

K obojímu, resp. k poradě co s Vašimi myomy dělat, se můžete objednat do naší specializované ambulance - viz. kontakty.

Zdraví dr. Mára

21.6.2005 Vazeny pane doktore,

je mi 39 let a mam zvetsenou delohu (pred dvemi lety 9 cm, ted nevim )z duvodu myomu. V te dobe jsem tez mela cystu, ktera byla zalecena. Rodila jsem jednou cisarem a jiz nechci deti. Mam silne krvaceni a bolesti i tyden pred i pri menstruaci, krvaceni i mimo menstruaci, zvlaste po styku a bolest pri sexu neni vyjimkou. Svemu doktorovi jsem rikala o mych problemech a udelal mi ultrazvuk(pouze pres brisni stenu), ktery byl zrejme v norme. Chtela bych s tim neco delat, navic by se dalo vyresit i to, ze jiz nechci deti a zaroven podvazat vajecniky nebo nejak jinak? Mohla bych se pripadne obratit na vas?

Dekuji Veronika

Samozřejmě že mohla, objednejte se telef. na č. 224 967 491, kdykoli všední den a chtějte s.Miluničovou - dá Vám termín. Teď v létě bude termínů v naší ambulanci méně vzhledem k dovoleným, ale od září opět budeme fungovat naplno. Zdraví dr. Mára

21.6.2005 Vážený pane doktore,

chtěla bych se poradit. Za 3 měsíce mi bude 45 let, před 2 lety mi byla odstraněna laparoskopicky cysta a přitom ponechán kousek pravého vaječníku. Dne 19.5.05 mi byl odstraněn polyp, cituji z žádosti o předoperační vyšetření - HSK + Abrasio frac. Dg. polypus endom inven. sono. St. po resectio ovarii 1.dx.-endometrios.per LPSK. Mám histolog. výsledek - těžkou dysplasii s buň. atypii. Později by se to tedy mohlo nebo pravděpodobně zvrhlo v rakovin. bujení. Moje paní doktorka gyn., které velmi věřím a operovala by mne, navrhla odstranění dělohy LAVH s adnexect. Zastává názor, že je to lepší, než bych se musela strachovat při každém vyšetření. Potom bych užívala hormonální preparáty, abych překonala problémy spojené s přechodem. Moje praktická doktorka má názor, že v mém věku je lepší vaginální odnětí dělohy a že bych si měla ponechat rozhodně jeden vaječník, protože má zkušenosti, že ženy se velice těžko vyrovnávají s problémy - přechod, který se tím vyvolá a že hormony vždy mají vedlejší účinky. Takže teď jsem nerozhodná z toho, jak se mám rozhodnout. Něvím, jak dlouho mohu čekat ohledně operace. Chtěla jsem na ni jít co nejdíéve. Děkuji za odpověď. Jana P.

Milá Jano P.,

odpověď je zde jednoznačná - určitě laparo-vaginální odstranění dělohy i s adnexy (tj.vaječníky i vejcovody) - a to jednak pro hyperplazii endometria, jednak pro endometriózu a v neposl. řadě i kvůli věku (kdyby Vám bylo 35 byla by asi snaha zachovat vaječník - takto bych to neriskoval).

Vaše praktická lékařka to sice s Vámi myslí dobře, ale tuto gyn. problematiku při vší úctě nedokáže posoudit. Vypořádat se s předčasným klimaktériem dnes již nebývá takový problém. Chcete-li, můžete se i s operací obrátit na nás - viz. kontakty. Hodně štěstí dr. Mára

12.6.2005 Dobry den.

Je mi 33 let, jsem bezdetna a chtela bych se zeptat, zda se mam pokusit o operaci nebo o embolizaci deloznich tepen. Chtela bych mit totiz v budoucnujeste deti. Mam intramuralni myomy a jejich velikost je 15 cm.. Dost to citim na svem tele. Chtela bych se zeptat na pripadna rizika, vedlejsi ucinky apod.  Dekuji za odpoved. Pavlina

Je těžké poradit takto na dálku, zejména je-li nález takto pokročilý. Je-li velikost opravdu taková, jakou uvádíte, mohou být Vaše vyhlídky na těhotenství velmi špatné. Záleží dost na tom, kolik myomů skutečně je. Je-li myom pouze jeden, pak nejspíše jeho operační odstranění - nikoli však laparoskopicky, ale při této velikosti určitě z otevřeného řezu. Je-li myomů více, pak možná embolizace možná operace, ale záleží na konkrétním nálezu a jedním z možných konců je i nutnost odstranit dělohu celou. Rizika a vedl. účinky jednotl. léčebných postupů viz. naše webové stránky a některé předešlé odpovědi v poradně.

dr. Mára

10.6.2005 Zdravím Vás, vážený pane asistente

a píši Vám za moji maminku a žádám Vás prosím o odpověď, je jí 41 a je v 7 tt bez větších problémů, v roce 1989 jsem se jí císařským řezem narodila já a jsem úplně v pořádku. Přibližně v roce 2000 podstoupila laparoskopickou operaci asi 10 cm velikého myomu, začátkem června 2004 v 6tt spontánně potratila. Důvodem bylo několik myomů(asi4), z nichž největší měl asi 5 cm. V létě roku 2004 jí byly úspěšně odoperovány. Nyní je znovu v 7 tt, ošetřující lékař jí nalezl asi 1 cm veliký myom. Navrhuje jí také předčasný porod v 33.-36. tt. Obáváme se toho, aby poměrně vysoký věk a prodělané operace či myom neměly vliv na vývoj plodu a aby nedošlo zase k spontánnímu potratu. Další věc, které se opravdu obáváme je odběr plodové vody, který je prý nebezpečný a mohl by vyvolat i potrat. Proto bych se chtěla zeptat na alternativní informace či se informovat o možnosti biopsie vzorku placenty. předem moc děkuji s pozdravem Katka

Milá Katko,

myslím že Vaši maminku znám. Byla u mě na vyšetření cca před rokem a ptala se tehdy na možnosti léčby - vše jsme si vysvětlili a měla se opět ozvat jak se rozhodla - už se neozvala a zřejmě se nechala operovat jinde - to je samozřejmě její právo a mě to vůbec nevadí. Na druhou stranu neznám dostatečně přesně její současný stav. Proto si myslím, že by bylo lepší toto vše konzultovat s lékaři, které se o ní starali od doby, kdy já ji neviděl, operovali ji atd.

Takže jen stručně: k potratu a to zejména kvůli věku (ani ne tak kvůli myomům, zejména když má t.č. snad jen jeden 1cm), samozřejmě dojít může - účinná prevence v podstatě není - potrácejí se většinou takové plody, které jsou nekvalitní (mají různé chromozom. či morfol. vrozené vady apod.) a s tím se nedá nic dělat.

Opět vzhl. k věku bych amniocentézu, přes její nikoli mírná rizika (riziko potratu cca 0,5%), spíše doporučil. Konečné rozhodnutí (zda nejít na výkon a tedy riskovat narození dítěte např. s Downovým syndromem - jinak než z karyotypu plodu se to 100% vyloučit nedá) je samozřejmě na Vašich rodičích.

Biopsie choriových klků je metoda více riziková než klasická amniocentéza v 16.-20. týdnu těhotenství.

Dnes je možná vyšetření na možné vrozené vady plodu posunout do cca 13. týdne těhotenství (ultrazvuk + biochemické testy), ale budou to opět jen procenta, nikoli jistota.

Řešit teď v kterém týdnu gravidity bude maminka rodit, je nyní velmi předčasné. Ale u rizikových gravidit jako je u Vaší maminky, kde je jasné, že se bude rodit císařským řezem, je plánování porodu o něco dříve než vlastní termín porodu, tedy na cca 37.-38. týden, běžné a rozumné.

Hodně štěstí dr. Mára

31.5.2005 Vážený pane doktore,

prosím o zodpovězení na můj dotaz. Jsem měsíc po odstranění dělohy i s vaječníky (myomy a cysty) a paní doktorka mi doporučuje HST , konkrétně midala prospekt na implantát Riselle a leták o látce tibolon. Mám se do příští kontroly rozhodnout, co budu chtít. Je mi 52 let a před operací jsem nepravidelně silně krvácela. Mám odoperovaný žlučník, tukovou bulku z prsu a povrchové varixy (metličky). Prosím o Váš názor na volbu hormonální léčby, případně jiný preparát.

Preparáty HRT (nebo česky HST) nejsou "má parketa" a nejsou ani předmětem naší poradny. Preparátů jsou dnes desítky, jejich snášení je velmi individuální, někdy je třeba vyzkoušet více druhů, lze částečně volit i dle přání pacientky, např. chce-li spíše užívat tabletky nebo jinou formu podání, např. náplasti.

Žena bez dělohy nemusí mít preparát kombinovaný s gestagenem, stačí ji pouze Estrogen, např. implantát Riselle nebo estrogenní náplasti (např. Dermestril, Estraderm, Systen, Estrahexal aj.). Tibolon (preparát Livial) je určen zejména ženám po hysterektomii s adnexektomií pro endometriózu - nevím zda je to Váš případ. Někteří kolegové jej preferují u žen sledovaných pro mastopatii (nezhoubná onem. prsou).

Toto vše je plně v kompetenci obv. gynekologů a na jeho domluvě s Vámi. Pokud jde o "zapeklitý případ", je možno se nechat vyšetřit v naší endokrinol. poradně, jejíž součástí je klimakterická poradna - tam by Vás ale s žádankou měl poslat Váš gynekolog, když už si nebude vědět rady (obj. lze na tel.č.: 224 967 118). Zdraví dr. Mára

31.5.2005 Vážený pane doktore,

dne 19.5. jsem podstoupila laparoskopiskou hysterektomii. Zajímalo by mě jaká jsou omezení po této operaci. Názory lékařů se totiž různí. Jeden mi řekl, že po uplynuté rekonvalescenci mohu provozovat všechny činnosti. Navštěvovala jsem posilovnu, jezdila na kole, hrála volejbal. Podle druhého minimálně 3 měsíce vůbec jízda na kole, další sporty také raději na nějakou dobu nedoporučuje. Nevím, podle čeho se mohu řídit, abych si nějak neublížila. Děkuji Vám za odpověď.

Vážená J.J.,

Dle mého názoru (máte pravdu že doporučení jednotl. lékařů se budou lišit) pak mohu doporučit takto:

1) rekreační sport typu procházek, kola, jogging apod. (ne do velké únavy či vyčerpání) lze po měsíci

2) výkonostní sport a posilování nejdříve po 6 týdnech, stejně tak pohl. styk.

3) velká až extrémní zátěž typu zápasu na mistrovství Evropy či světa nebo výprava do Himalájů za 3 měsíce od operace.

4) Koupání ve venkovních bazénech, rybnících apod. také až po 6nedělí.

Samozřejmě vždy platí zásada, že necítíte-li se ještě dobře nebo si připadáte po chvíli unavená, pak posečkat.

S pozdravem dr. Mára

26.5.2005 Vážený pane doktore,

i mým problémem je děložní myom. Je mi 37 let a mám dvě děti/ll a 16 let/. Obě dvě se narodily císařským řezem. Již v 26 letech, kdy jsem rodila druhé dítě mi bylo řečeno, že moje děloha je jako papír a bude tropit v budoucnu pouze neplechu, z tohoto důvodu mi jí při druhým císařským řezu odstraní. Jenomže tak z nějakého důvodu neučinili, provedli pouze podvázání vaječníků. Ještě jsem zapoměla, že celé břicho bylo při tomto porodu v zánětu, hned měsíc po porodu jsem prodělala další zánět dělohy a dlouho jsem se z toho nemohla dostat.ˇBylo mi řečeno, že už budu na záněty v břiše trpět celý život a že se mi můžou rozširovat do celého těla. Byla to pravda. Mám neustále vysokou sedimentaci /asi 50 - 70 /. Teď k problému s myomem. Již 5 let mám děsný tlak dole v břiše, návaly, když jdu na stolici celá zčervenám, je mi slabo až na omdlení. Nemůžu vydržet sedět na zadku, při chůzi je mi na omdlení. Prodělala jsem řadu vyšetření včetně kolonoskopie, laparoskopie, rentgenu kostrče, pánve, CT Th a Sl-4, byl proveden celotělový sken kostí, CT mozku. Vše negativní. Když jsem se loni na jaře svěřila svému gynekologovi, že nemůžu vydržet sedět na zadku jaké mám bolesti, prohlédl mě konečníkem a řekl , že vše je od kostrče. Vyšetření však nic neukázalo a byla jsem odeslána opět na gynekologii. Změnila jsem letos gynekologa, ten mě řádně vyšetřil a při vaginálním ultrazvuku zjistil, že mám myom za dělohou velikosti cca 3 cm. Je prý špatně identifikovatelný a tlačí na konečník a možná při sedění a chůzi i na tu kostrč. Zatím jsem dostala Detralex a Indometacin a musím prý mít trpělivost. Jediné řešení prý ale stejně bude laparoskopie, CT a následně odnětí dělohy. Podstoupím cokoliv, protože žít se takto nedá. Něco mě tam tlačí a omezuje mě v normálním životě. I přesto mám z operace strach, protože už jsem prodělala 2x císařský řez, laparoskopii. K tomu všemu jsem za těch posledních 5 let, kdy se nemůžu pořádně hýbat přibrala 30 kg a před dvěma lety mi byla zjištěna cukrovka/hodnota 10 a pak už jen 5,4 - 7/ Pokud půjdu na operaci, musím najít odborníka, který by se do té operace chtěl pustit a dával alespoň trošku záruku úspěchu. Poraďte mi prosím co mám dělat a zda můj problém může způsobovat opravdu myom. Děkuji za odpověď a zdravím Vás.

Vážená paní,

Váš dotaz a problémy jsou velmi obsáhlé a je těžké najít jasnou odpověď. Odpovím spíše heslovitě na jednotlivé body, snad si z mé odpovědi něco vezmete.

Odejmout dělohu při císařském řezu je velmi složitý výkon, který se provádí pouze při život ohrožujících situacích (např. krvácení z dělohy, jinak neřešitelné), tedy akutně, nikoli plánovaně. Takže se nedivím, že Vám ji neodsranili a chápu, je-li Vaše situace taková jak píšete, že provedli sterilizaci, protože další gravidita, resp. císařský řez by mohly být vemi rizikové až život ohrožující.To, že jste podstoupila laparoskopii po těchto operacích a zánětech (a snad bez komplikací) dává naději na nekomplikované provedení další laparoskopie, alespoň její diagnostické části, tj. zjištění od čeho máte tyto obtíže. Zda-li bude možné Vám při laparoskopii provést nějaký výkon s nadějí na zmírnění Vašich obtíží (např. odstranění srůstů či endometriózy) je sporné a spíše málo nadějné - ale nevím - záleží i na nálezu při poslední laparoskopii. Mnohdy se naopak u pacientek s chronickou bolestí v pánvi při laparoskopii nenalezne žádná zřejmá gynekologická příčina obtíží a není tedy co operovat, alespoň z gynekol. hlediska.

Pro myomy není takováto bolest zrovna typickým příznakem, ale v některých situacích (v závislosti na jeho poloze, případných sekundárních změnách, vztahu k okolním orgánům apod.) samozřejmě nelze ani tento původ obtíží vyloučit. Jelikož lze předpokládat, že jakýkoli operační výkon u Vás bude složitý (a každý následující ještě složitější), viděl bych jako rozumné, pokud se pro operaci rozhodnete, naplánovat ji tak, že nenalezne-li se nějaká zřejmá a odstranitelná příčina provést odstranění dělohy (případně i s adnexy, tj. vejcovody a vaječníky - ve Vašem případě je menší zlo užívat od 37 let hormonální substituci než riskovat další operace) a počítat s tím, že operace se nemusí zdařit laparoskopicky a vaginálně, ale že je dost pravděpodobný otevřený přístup (nejspíše ze stejné jizvy, co máte po císařských řezech).

Hodně štěstí dr. Mára

25.5.2005

Vážený pane doktore,

chtěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi cystou a myomem.

Děkuji Kamila

Vážená Kamilo,

myom je benigní (nezhoubný) nádor z hladké svaloviny, většinou z dělohy. Cysta je také nezhoubný útvar ("pseudonádor"), tvořený většinou tenčí či silnější stěnou a dutinou s tekutým či hustším obsahem (čirým, krvavým, hlenovitým apod.). V gynekologii se vyskytuje nejčastěji na vaječníku. Většinou lze od sebe rozpoznat gyn. vyšetřením + vagináním ultrazvukem, někdy až při operaci (např. laparoskopii).

dr. Mára

25.5.2005 Vážený pane doktore,

jedním dechem jsem si přečetla Vaše stránky o myomech. Díky moc za všechny ty vyčerpávající odpovědi. Je mi 40 let a před několika dny jsem se na sonografickém vyšetření břicha dozvěděla následující: děloha je výrazně zvětšená, měří 118x72x125mm, v parenchymu dělohy jsou patrné uzly různé velikosti, nemohogenní s velkými lakunami nebo rozšířenými cévními strukturami. Průtok v  děloze výrazně zvětšený, spektrální křivka děložních tepen je nízkoodporová. Nápadné ložiskové změny v parametriích nejsou patrné. Zá: výrazně zvětšená děloha s ložiskami, v.s. myomatoza dělohy.  Hormonální léčbu jsem nikdy neměla, mám 16leté dítě. Děloha se mi zdá hodně velká, ale nevím jestli to nebylo tím, že jsem byla na vyšetření těsně před menzes. Jinak žádné vážnější problémy nemám, nekrvácím mimo cyklus, cyklus je pravidelný, menzes 3-4dny. Bolestivější menzes mám odjakživa. V nejbližších dnech jdu ke své gynekoložce a chtěla bych znát váš názor (pokud to z těchto prvotních informací půjde). Paní doktorka mě určitě pošle na nějaké další vyšetření, mohla bych se obrátit na Vás??  Jsem z Kladna. Díky za odpověď a přeji hezký den. Radka

Milá paní Radko,

děloha zřejmě bude výrazně zvětšená a nejspíše s více myomy (norm. velikost je cca 75x35mm). Na druhou stranu ultrazvukový nález od lékaře ne-gynekologa nemusí být zcela přesný - je vždy výhodné kombinovat vyšetření přes břicho (tak je Vám zřejmě dělal ten sonografista) s vyšetřením vaginální sondou a gynekolog si může vždy lépe dát nález ze zobrazovacího vyšetření (ultrazvuk) do souvislosti s dalšími nálezy a s klinickým stavem pacientky.

Pokud je děloha opravdu takto výrazně zvětšená myomy, čeká Vás zřejmě v budoucnu problémy a tedy nutnost nějaké léčby, dost možná hysterektomie. Ať už bude léčba jakákoli, je vhodné ji zvážit již nyní - za několik let může děloha i obtíže narůst natolik, že jiné možnosti než hysterektomie z klasického řezu již nebude. Obrátit se na naši ambulanci samozřejmě můžete - viz. kontakty.

S pozdravem dr. Mára

24.5.2005 Milý pane doktore,

v poslední době jsem dost vděčná, když vidím, že takto pomáháte ženám. Moc Vám děkuji, ale také žádám o radu a pomoc. Za lékařské konzultace u různých lékařů jsem už utratila dost peněz a v současné době jsem již připravená na operaci : odstranění dělohy z důvodů myomu a rovněž odstranění vaječníků z důvodů cyst. Z osobních důvodů nechci ovšem přijmout transfuzi krve. Mám v naší republice šanci sehnat lékaře, který je schopen a ochoten takovýto zákrok poskytnout. Ráda bych znala Váš názor ať je jakýkoliv. Můj osobní lékař mi řekl, že u takových operací, které jsou provedeny laparoskopisko-vaginální cestou není krev většinou potřeba a předem ji ani nepřipravují. Mohu tomu věřit?

Děkuji moc za každou odpověď. Táňa

Vážená paní,

po běžné hysterektomii nebývá transfuze potřeba. U laparo-vaginální hysterektomie (LAVH) bývá průměrná krevní ztráta kolem 200-300ml, což u většiny pacientek nevede k výrazné anémii, případně jen k lehké, zvládnutelné preparáty železa apod. Záleží samozřejmě i na tom, jaký je krevní obraz ženy před operací. Často bývá důvodem k hysterektomii u myomatózy krvácení a tedy i sekundární anémie. Je dobré (je-li možné výkon odkládat) předzásobit se již před operací železem a takto si alespoň zčásti vylepšit krevní obraz. Existuje případně i možnost autotransfuze (podání vlastní, předem odebrané krve) - ty se však většinou užívají jen u větších chirurgických, např. onkologických zákroků. Nastanou-li však při nebo po operaci komplikace, které budou spojeny s krvácením, bude transfuze nutná a nechtějte na lékařích, aby Vás nechali kvůli odmítání transfuze umřít - to Vám nikdo neslíbí a neudělá a já se nedivím. Hodně štěstí dr. Mára

23.5.2005 Vážený pane doktore,

chtěla bych Vás požádat o radu. Dne 1. 6. 2005 mám nástup do nemocnice na operaci odstranění dělohy (hysterektomie) břišní cestou (myomatosa s mnohočetnými uzly sum. vel.120 x 98 mm okoli 0). Mám funkční vaječníky a dle lékařů se mám rozhodnou, zda-li chci jejich odstranění společně s dělohou. Je mi 45 let. Dále bych se chtěla poradit kolik dní před operací mám začít užívat Norethisteron na oddálení menstruace a zda-li užití těchto léků před zákrokem nebude mít vliv na daný průběh zákroku a rekonvalescenci.Prosím co nejdřív o odpověď na mé dotazy. S pozdravem  p. Libuše

Vážená Libuše,

45 let je hraniční věk na rozhodování ohledně ponechání vaječníků a nemůžu Vám dát jednoznačnou radu. Chcete-li mít jednou pro vždy s tímto do jisté míry rizikovým orgánem pokoj a nechcete-li riskovat případný oper. zákrok v pánvi v budoucnu nebo máte-li velký strach z nádoru vaječníků (např. rodinná zátěž apod.), nechte si je raději odstranit. Nechcete-li si nechat vzít z těla nic jen tak preventivně a nejste-li příznivcem hormonální substituční léčby, ponechte si je.

Norethisteron lze před operací použít zejm. u žen, majících vleklé a nekonečné krvácivé obtíže - k zástavě krvácení aby se mohlo operovat - jinak by třeba k plán. operaci nemuselo nikdy dojít. Má-li žena celkem pravidelný cyklus, je lépe nic neužívat a naplánovat hysterektomii po menses.

Otázkou je zda je nutné Vás operovat z řezu - je-li důvodem pouze velikost dělohy a ostatní předpoklady pro laparoskopickou a vaginální operaci jsou dobré (vaginální porody nikoli císařský řez, neobézní pacientka, žádné rozsáhlé břišní operace v anamnéze), šlo by zvážit hysterektomii laparo-vaginální nebo se o ni alespoň pokusit, tzn. takto začít a rozhodnout se dle nálezu. Hodně zdaru dr. Mára

23.5.2005 Dobrý den, pane doktore.

Jsem moc ráda, že existuje na internetu možnost získat informace touto cestou. Minulý týden v pátek jsme navštívila gynekologa za účelem pravidelné prohlídky a po ultazvukovém vyšeření mi sdělil, že mám v děloze myom. Bohužel nevím, jak velký, protože jsem byla rozrušená a nepamatuji si. Zaskočilo mě to o to víc, protože jsme se s manželem rozhodli pokusit se o druhé dítě (je mi 36, mám jednu 16 letou dceru). Ještě musím napsat, že jsem v listopadu 2004 byla na interupci, před tím jsem užívala cca 10 let hormonální antikoncepci. O důvodech se nebudu rozepisovat, je to složité. Můj lékař tvrdil, že myom nevadí těhotenství, že stačí přijít na kontrolu za rok (pokud bych moc chtěla tak tedy, že už za půl roku). Je možné, že by se myom vytvořil až teď (a v listopadu 2004 nebyl při ultrazvukovém vyšetření vidět?). Lékař na můj dotaz, zda se bude muset léčit operativně jen odpověděl, že ano, ale nic víc mi o tomto problému neřekl. Neznám důvod takto stručné odpovědi. Hledala jsme informace na internetu a objevila tuto stránku. Protože bych znala názor odborníka na tuto problematiku, chtěla jsme se zeptat, zda je možné se k Vám na vyšetření objednat i bez lékařské dokumentace, zprávy či doporučení. Stačí se telefonicky objednat na některý pátek? Děkuji Vám velmi za odpověď.

Problematika myomů u mladých žen , plánujících otěhotnět je poměrně široká a složitá. Je opravdu lépe Vám něco radit s přesnou znalostí stavu věcí. Objednejte se tedy přes naši sestřičku (viz. kontakty na webu) na některý pátek do ambulance - jen jí řeknete, že jsme spolu již komunikovali přes web.

Naviděnou, dr. Mára

19.5.2005 Vážená paní doktorko, vážený pane doktore,

i mým problémem je děložní myom. Je mi 36 let a myom byl  diagnostikován  v lednu 2004. Nepamatuji si však, kdy předtím jsem  byla vyšetřena vaginálním ultrazvukem ( je tedy možné, že se myom  objevil dříve). Na radu lékařky mám od května loňského roku Mirenu.  Po jejím zavedení jsem asi ještě 9  měsíců nepravidelně krvácela, nebo špinila. V lednu kostatovala  lékařka zvětšení myomu asi na 4 cm, v březnu na 5,6cm. Vzhledem k  lékařčině přístupu, kdy mi dost nešetrným způsobem doporučila  odnětí dělohy slovy: "Máte dvě děti, další určitě nechcete. Děloha  je nosítko na děti, takže u Vás je v  podstatě na nic", jsem gynekoložku změnila.  Druhá lékařka našla v dubnu myomy tři, největší 2,3cm. Protože  nepřistupuji k děloze jen k jako nosítku na děti, snažila jsem se  od ledna alespoň přírodními prostředky svůj problém řešit. Proto  jsem byla ráda, že byl poslední nálezpřece jen optimističtější . Nicméně po menstruaci jsem začala krvácet, nevím, co si mám o tom  myslet. Mám obavu jít k lékařce, myslím si, že jejím řešením bude  opět radikální operace. V mém rodinném okolí se myom vyskytl u maminky, ale nedělal jí  problémy ( velikost pěsti) a v době přechodu se ztratil. Moje  děloha je asi velmi citlivá na "cizí " tělesa. Před osmi lety jsem  prodělala nepoznané těhotenství, tři měsíce jsem krvácela a poté  byl samovolně vyloučen osmitýdenní  mrtvý plod. Mám-li situaci řešit operativně, ráda bych věděla možnosti jiných  metod. Po technické stránce jsou mi jasné, ale nevím: - zda je provádí i pracoviště na Moravě - pokud ne, jak dlouho bych musela čekat na operaci u Vás - jak je zákrok náročný po finanční stránce

Vážená paní A.F.,

o pracovištích na Moravě nemám přesný přehled ale myslím, že příliš jich s širším spektrem méně radikálních výkonů na myomy nebude a zejména nevím jestli by ve Vašem případě byli ochotni k jinému řešení než k hysterektomii. Na vyšetření u nás se čeká cca 2-3 týdny (přes léto to bude déle) - objednat se můžete telef. (224 967 491 u s. Miluničové) - stačí když ji řeknete o naší webové konzultaci a že jste ještě u nás nebyla. Nemohu Vám předem slíbit, že pro Vás budu mít jiné rozumné řešení než to radikální, ale je to možné (v 36 se snažíme být méně radikální) - záleží na konkrétním nálezu a na pacientce. Na samotný výkon se potom již dluoho nečeká, záleží spíše na Vašich menses, některé výkony budeme dělat i v létě.  Za standardní vyšetření a léčbu (vč. širokého spektra operací a výkonů) se u nás kupodivu neplatí nic.

S pozdravem dr. Mára

18.5.2005 Dobrý den,

prosím o zodpovězení mého dotazu. Dne 27.4.2005 mi byla provedena klasickou cestou hysterektomie,  vaječníkyponechány, z důvodu velkého myomu (13cm). Dle mého  gynekologa se rána dobře hojí. Lékař mi včera sdělil, že příští týden ukončí mojí pracovní neschopnost. Pracuji jako lisařka a zvedám 25 kilové pytle. Fyzicky se necítím dobře, na to abych mohla jít do práce. Doktor tvrdí, že je to běžný postup - 3 týdenní prac. neschopnost.

Děkuji za odpověď a zdravím Vás.

Byla-li hysterektomie pro velký myom provedena abdominálně (z klasického řezu) běžná doba rekonvalescence a prac. neschopnosti je měsíc až 6 týdnů. Necítíte-li se ještě dobře a zejména máte-li fyzicky namáhavou práci, je 6 týdenní neschopnost plně na místě. Zdraví dr. Mára

18.5.2005 Dobrý den pane doktore,

je mi 40 let, porodila jsem bez problémů 2 děti vaginální cestou. 14.4.letošního roku mi byla provedena vaginální hysterektomie, vaječníky a vejcovody mi byly ponechány. Důvodem zákroku byl myom o velikosti 85 mm, který byl příčinou značného zvětšení a deformace dělohy(poprve mi byl myom zjištěn před cca 3 lety, měl 2 cm). S přístupem lékařů ve FN v Hradci Králové jsem byla nadmíru spokojena, všechny moje dotazy mi ochotně zodpověděli, ale postupem času narážím na nové a nové věci, na které bych se chtěla zeptat. Můžete mi zodpovědět, prosím, několik mých otázek?

1.       Mohlo být příčinou růstu myomu zavedení nitroděložního tělíska Mirena? Měla jsem ho již několik let a velice mi pomohlo od silného menstruačního krvácení.

2.       2. Může být odstranění dělohy důvodem k tomu, aby se mi v budoucnu dostavila menopauza dříve, než by tomu bylo bez operace?

3.       3. Je u mě nutné nyní častěji sledovat vaječníky a vejcovody? Je zde z důvodu hysterektomie zvýšené riziko, že by mi musely být také odstraněny? Také by mě zajímalo, jesli je lze nyní po odstranění dělohy dobře vyšetřit.

4.       4. Je vhodná po tomto zákroku lázeňská léčba? V čem mi může pomoci?

Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Ilona

Vážená Ilono,

při 85 mm myomu a ve 40 letech po 2 dětech je odstranění celé dělohy zcela na místě a není nutno zpětně řešit, zda jste učinila dobře či ne (což možná ani nečiníte - zmiňuji jen pro jistotu).

1)       Miréna (tedy gestagenní hormon v ní obsažený) Vám jistě zrychlení růstu myomu nezpůsobilo. Naopak se někdy užívá k léčbě myomů, resp. krvácivých příznaků s nimi spojených.

2)       Otázka předčasné menopauzy po hysterektomii je kontroverzní, tzn. že se na ní neshodnou ani odborníci. Jsou práce, které toto popírají a jiné práce, které hovoří o tom, že menopauza po této operaci se dostaví o cca 2-3 roky dříve než by přišla přirozeně. V dnešní době, kdy existuje řada účinných i šetrných preparátů hormonální substituce, toto však nevidím jako velký problém. Snad také trochu záleží na technice provedené operace. Každopádně, jak jsem zmínil na úvod, operace se provést musela a tomuto problému lze dnes dobře čelit. Mimochodem řada z metod, léčících myomy a zachovávajících dělohu se s problémem ohrožení funkce vaječníků potýká také.

3)       Ne, zvýšené riziko onemocnění vaječníků či vejcovodů po hysterektomii není a tak není ani nutné je častěji kontrolovat. To ale neznamená, že nemusíte na gyn. prevenci chodit vůbec, frekvence kontrol cca á 1 rok platí až do smrti, nehledě na provedenou operaci. Vyšetřit (ovária + vejcovody) jdou palpačně přibližně stejně (záleží hlavně na tom, zda nejste obézní) a ultrazvukem také, jen se někdy může např. ohraničený srůst s tekutinou (po operaci) splést např. s cystou, ale s tím si většino gynekolog poradí.

4)       Lázeňská léčba je po hysterektomii vhodná (a hrazená poj.) při komplikacích, např. pahýlovém infiltrátu. Jinak ne.

Zdraví dr. Mára

16.5.2005 Dobrý den,

je mi 40 let, mám dvě děti, nikdy jsem neužívala antikoncepci. Před rokem mi ošetřující lékař oznámil, že mám myom 4 cm. Za rok porostl o půl cm. Tedy 4,5 x 4,5. Maminka zemřela na rakovinu, která ji začala od vaječníků, jak jsem svému gynekologovi musela zjistit. Více jsem se ovšem nedozvěděla. Při poslední kontrole mi lékař řekl, že se mu něco nezdá uvnitř myomu, že bych si měla nechat odstranit dělohu a vaječníky zachovat. V jednom časopise jsem se dočetla, že po odstranění dělohy se hůře sledují vaječníky. Protože mám strach, abych nedostala rakovinu jako maminka, můj dotaz je, jestli byste mi nedoporučovali, abych si nechala při operaci odstranit najednou i vaječníky a pokud ne, jestli se dají i pak dostatečně kontrolovat a jestli po první provedené laparoskopické operaci se dá někdy v budoucnu provést další laparoskopická operace. Ještě jeden dotaz, jestli je operace nevhodná v letních měsících? Řekl mi to můj obvodní lékař, že se nemám nechat operaci plánovat v létě.

Děkuji na odpověď a za vedení Vašich stránek. Velmi nám myomovým ženám pomáháte. Margita

Milá Margito,

ve 40 letech bych obyčejně vaječníky raději také zachoval. Jejich kontroly jsou sice o něco složitější - UZ obraz je po hysterektomii méně přehledný a některé neškodné nálezy typu opouzdřených výpotků ve srůstech apod. se mohou snadno zaměnit za cystu a pacientka pak jde "zbytečně" na další výkon. Zkušený ultrazvukař by si s tím však s pomocí vaginální sondy měl ve velké většině případů poradit.

Laparoskopie po hysterektomii je možná, někdy je jen obtížnější přístup k vaječníkům, ale opět to většinou zkušený laparoskopista zvládne a dokáže např. cystu ošetřit, případně i vaječníky odstranit. Konečné rozhodnutí je však na Vás. Máte-li velké obavy z nádoru vaječníků (vzhledem k Vaší radinné zátěži), nebylo by zcela nelogické nechat si je odstranit raději již nyní při hysterektomii a jejich funkci dále nahradit některým z mnoha preparátů ormonální substituce (HRT). Je jen málo žen, které HRT nesmí užívat (např. ženy po hluboké žilní trombóze apod.) a lze ji většinou a bez problémů užívat leta. Rozhodnete-li se vaječníky ponechat, doporučuji jejich kontroly gynekologem (včetně vaginálního UZ) nejméně v cca ročních intervalech.V rozhodování by Vám mohlo případně pomoci i genetické vyšetření - existují některé varovné znaky (antigeny), při jejichž pozitivitě lze v některých rodinách s nádorovou zátěží odhadnout míru rizika pro konkrétní pacientku. V těchto rodinách se např. nádory vaječníků někdy vyskytují duplicitně s nádory prsu apod. Vyšetření by Vám snad mohl zprostředkovat Váš gynekolog, ev. praktik, případně naše onkogynekologická ambulance, kam by jste se ev. mohla objednat přes nás - viz. kontakty na našich stránkách. Operace v létě jsou obecně méně vhodné především, jedná-li se o výkony na otevřeném břiše (laparotomie), u laparo-vaginálních operací, dle mého názoru, roční období a klima velkou roli nehrají.

Zdraví dr. Mára

12.5.2005 Mily pane doktore.

Ani nevite jak rada jsem byla kdyz jsem narazila na vasi stranku o myomech abracim se na vas s prosbou o radu. Je mi 30 let a cekam prvni dite. Od zacatku tehotenstvi vim ze mam v deloze myom. Vlastne to vim8 let od operace slepeho streva, po ktere mi bylo receno zemam myom na deloze, ale ze ho nebylomozno odstarnit a ze to ani neni nutne, jelikoz myomy nejsou nebezpecne a ve vetsine pripadu samy zmizi. Proto me to neznepokojovalo.V poslednich dnech jsem mela silne neodeznivjici bolesti v cele panevni oblasti, kvuli kterym jsem nemohla v noci spat a tak me gynekolog pozval na mimoradnou prohlidku. Jsem ve 13 tt a miminko je v poradku, bolesti mi pry zpusobuje myom prorostly dovnitr delohy ktery roste rychleji nez vyvijejici se plod a tim napina delohu a tlaci na okoli. Lekar mi rekl ze myom poroste dale soucasne s detatkem a pravdepodobne pak budu mit rizikove tehotenstvi a zrejme porod cisarskym rezem. nic se pry ale neda rici dopredu. nechtel mi sdelit jakych rozmeru je. pry je vetsi nez pri ultrazvuku v 8mem tydnu a ted je vetsi nez plod (13 tt) ale vic mi sdelit nechce. Pry na to nemam myslet, budeme myom pri prohlidkach merit a jednat az to bude nevyhnutelne.Zapomela jsem dodat ze ziji v USA, na malem meste a byla jsem s lekarem drive spokojena. ted mam vsak obavy, aby neco nezanedbal.Bolesti jsou nesnesitelne, nemuzu ani sedet ani lezet, pri pohybu je to jeste horsi. k tomu mam denne teploty do 38°C (lekar mi doporucil prasky proti bolesti a na snizeni teploty) a dal se tim chce zabyvat zase az pri prohlidce za 4 tydny.Ale bolest neni to ceho se bojim. Vzhledem k tomu ze je to moje prvni vytouzene detatko a mam navic hodne slabydelozni cipek, tak mam obavy jaka rizika me mohou v tehotenstvi cekat.Nechtela bych nic zanedbat. Rada bych znala, jak to v podobnych pripadech chodi podle vasich zkusenosti. Vycetla jsmem ze myomy dosahuji i 15 cm prumeru a mam proto obavu zda by to nemohlo ubliztit memu detatku. jsem rozhodnuta podstoupit cokoliv, abych vsechno dotahla az do konce a dockala se potomka :-) proto take uvazuji o navratu do vlasti a porodu v Cechach. Proto se vas ptam, jaka jsou potencionalni rizika? Jak dalece muze byt myom nebezpecny pro vyvoj ditete? A mohl by prelet letadlem v 5-6 mesici tehotenstvi byt v mem pripade teoreticky neuvazenym, rizikovym krokem?

Dekuji vam za odpoved jsem moc vdecna za vasi poradnu. Andrea

Milá Andreo,

rád bych Vás nějak uklidnil, ale nemohu Vám bohužel dát nějaké záruky,zvláště takto na dálku. Záleží na řadě okolností, ale i kdybych věděl přesně jak je myom veliký a uložený, předvídat jeho chování v graviditě a vůbec dělat prognózu celého těhotenství je velmi obtížné. Mohu Vám jen říci, že v řadě případů (těžko udat v procentech, myomy i pacientky jsou velmi různé) gravidita probíhá zcela nerušeně a někdy, lze i porodit spontánně. Jindy se místy vyskytují problémy (bolesti, krvácení apod.), ale klidem a symptomaticky je lze zvládnout. Cílená léčba myomu v graviditě bohužel neexistuje. Jsou-li problémy (např bolesti), osvědčilo se nám podávání progesteronu (např. preparát Utrogestan 2x denně 1-2 tablety  polykat, ev. vaginálně). Jsou-li známky nekrózy myomy (velké bolesti, horečky, někdy i typický ultrazvukový nález, i když v graviditě se myomy vyšetřují obtížně), nezbývá někdy než operovat a snažit se myom odstranit a graviditu zachovat (hrozí hlavně u subserózních, stop katých myomů navenek dělohy a pak tato operace není zas takovým problémem). Je-li myom uvnitř děložní stěny, jeho spontánní nekrotizace je vyjímečná. Rizika jsou především tato: potrat, předčasný porod, komplikace okolo porodu a šestinedělí. Na druhou stranu vývoji samotného plodu myom většinou nijak nevadí. Nemusíte se bát vyššího rizika nějaké vrozené vady apod. Jde hlavně o to, abyste donosila (nebo alespoň někam co nejdále za hranici potratu, tedy za 24. týden, čím více týdnů, tím lépe), ale o mnoho více než klidový režim a při obtížích kontrola u gynekologa a případná hospitalizace se dělat nedá. Co se týče Vašeho ev.přeletu, obával bych se předčasného porodu či potratu, případně jiných komplikací, zvláště letěla-li by jste v ne zcela klidovém stavu. Musíte zvážit, jaké jsou možnosti péče o Vás v Americe (USA zase není Afrika, ale na druhou vím, že péče není vždy ideální, že jsou velké rozdíly mezi nemocnicemi /jako u nás/ a samozřejmě hodně záleží na penězích). Přiletíte-li, neváhejte se obráti na nás (viz. kontakty). Stejně tak, po těhotenství, ať už dopadne jakkoli - snad půjde myom zaléčit tak, aby Vás do budoucna již neděsil.

Hodně štěstí dr. Mára

9.5.2005 Dobrý den,pane doktore.

Mám na Vás dotaz-v únoru 2005 jsem otěhotněla,ale v 7.týdnu došlo k potratu.Plod přestal růst a HCG nestoupalo.Ovšem lékaři mi sdělili,že to nebylo způsobeno přítomností myomů.V 11/2003 jsem podstoupila laparoskopii a hysteroskopii.S myomy nic nedělali,protože mi sdělily,že se jedná o myomyintramurální na zadní stěně 3,5cm a na přední stěně 2cm.Teď po krátkémtěhotenství mi chtějí myom na přední stěně odstranit,protože ultrazvukem se jim zdá tím těhotenstvím zdegenerovaný a je v něm prý tekutina? Nechápu? Co to může ovlivnit?Momentálně má 4cm na přední stěně a 3,5 na zadní.Myomy v těhotenství dosahovaly až 6cm.O miminko se pokoušíme už tři roky,ale jediný zjištěný problém je imunologický,který je přeléčený.Nevím zda se pro tu operaci mám rozhodnout a jaké to ponese rizika.Má to význam,když by odstraňovali pouze jeden myom?Mohou se vytvořit zase?Je mi totiž  29 let a nemáme ještě žádné dítě.

Mockrát Vám děkuji za odpověď. Markéta

Vážená paní M.L.,

Váš problém je poměrně složitý a těžko Vám takto poradím, lépe kdybych si Vás mohl vyšetřit - pak bych Vám snad mohl říci více o prognóze a rizicích jednotlivých postupů. Takto bez bližších znalostí bych řekl, že myomy by bylo lépe před dalším těhotenstvím zaléčit (snad laparoskopickým odstraněním - snažil bych se dle nálezu odstranit oba - bylo by jich ještě více nebo hůře přístupné eventuelně jinak, možností je více - někdy nelze říci předem a záleží až na nálezu při laparoskopii). Neříkám tím, že jste zamlklý potrat měla kvůli myomům, ale nelze to vyloučit a jistě by Vám v graviditě dále rostly nejspíše dělaly problémy (zvlášť jestliže jeden z nich nekrotizoval). Máte také pravdu v tom, že i po jejich kompletním odstranění se mohou v budoucnu objevit nové, ale většinou než narostou do nějaké významné velikosti uplyne více let a Vy byste zatím to 1-2 úspěšná těhotenství mohla stihnout.

Chcete-li se poradit více, obraťte se na naší ambulanci (tel. 224 967 491 - s.Miluničová Vás objedná).

S pozdravem dr. Mára

9.5.2005 Vážení,

mám problém a to se špiněním v druhé polovině menstruačního cyklu - většinou tak  7 - 10 dnů před menstruací, pak nastupuje menstruace, která je  pravidlená. Před  dvěmi lety jsem byla na celkovém vyšetření dělohy (v narkoze), vše  bylo v pořádku.  Lékař mi předepsal antikoncepci, ale moje problémy se tím  nevyřešily. Moje  kamarádka měla obdobný problém a pomohla ji PROVERA. Chtěl bych se zeptat na Váš názor, jestli nepomohou nějaké bylinky. Je mi 38 let.

Děkuji

Vážená paní,

Váš dotaz se týká poruchy menstruačního cyklu, nikolu myomů a tyto dotazy bohužel nestíháme odpovídat. Domluvte se se svým gynekologem, měl by to zvládnout.

dr. Mára

9.5.2005 Dobrý den pane doktore,

je mi 40 let, porodila jsem bez problémů 2 děti vaginální cestou. 14.4.letošního roku mi byla provedena vaginální hysterektomie, vaječníky a vejcovody mi byly ponechány. Důvodem zákroku byl myom o velikosti  85 mm, který byl příčinou značného zvětšení a deformace dělohy(poprve mi  byl myom zjištěn před cca 3 lety, měl 2 cm). S přístupem lékařů ve FN v Hradci Králové jsem byla nadmíru spokojena, všechny moje dotazy mi ochotně zodpověděli, ale postupem času narážím na nové a nové věci, na  které bych se chtěla zeptat. Můžete mi zodpovědět, prosím, několik mých otázek?

1.       Mohlo být příčinou růstu myomu zavedení nitroděložního tělíska Mirena? Měla jsem ho již několik let a velice mi pomohlo od silného  menstruačního krvácení.

2.       Může být odstranění dělohy důvodem k tomu, aby se mi v budoucnu  dostavilamenopauza dříve, než by tomu bylo bez operace?

3.       Je u mě nutné nyní častěji sledovat vaječníky a vejcovody? Je zde z důvodu hysterektomie zvýšené riziko, že by mi musely být také  odstraněny?Také by mě zajímalo, jesli je lze nyní po odstranění dělohy dobře vyšetřit.

4.       Je vhodná po tomto zákroku lázeňská léčba? V čem mi může pomoci?

Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Ilona L.

Odpověď se připravuje …

8.5.2005 Vážený pane doktore,

přeji pěkný den. Je mi 41 let a vloni v únoru mi byl zjištěn myom velikosti 1,5 cm. V srpnu 2004 už to bylo asi 3 x 4 cm a nyní v

dubnu na kontrole mi lékař sdělil, že myom porostl asi o 1 cm. Předpokládám tedy, že se růst myomu zpomalil. Lékař mi doporučil hysterektomii s tím, že mi bude operace provedna laparoskopií s odnětím dělohy přes pochvu. Po operaci už nebudu mít menstruaci. Zajímalo by mě jak náročný je tento zákrok, jak je provedeno odnětí dělohy přes pochvu, zda může dojít ke komplikacím. Užívám léky na vysoký krevní tlak. Lékař mě informoval, že tento zákrok bývá častý.

Děkuji Vám za odpověď.

Vážená paní,

odstranění dělohu laparoskopicky a vaginálně je dnes opravdu běžným zákrokem. Jde o operaci v celkové anestézii a trvá cca 1-2 hodiny. Ve 41 letech Vám téměř jistě budou zachovány vaječníky, nebudete tedy v přechodu, jen nebudete již menstruovat. Odstranění dělohy přes pochvu nebývá problém, není-li děloha příliš veliká (Váš cca 5cm myom by v tomto neměl být problém) a je-li pochva prostorná (nejlépe když žena alespoň 1x vaginálně rodila). Přesto bývá děloha většíé než místo v pochvě, řeší se to rozpolcením dělohy na půlku, případně na více částí - této technice se říká morcelace a většina pracovišť ji má dobře zvládnutou.

Vysoký krevní tlak musíte mít k operaci dobře kompenzovaný, což je úkol pro Vašeho praktického lékaře, případně internistu. Nad Vaším tlakem, krevním oběhem, dýcháním apod. bude během operace bdít anesteziolog.Ke komplikacím může dojít při každé operaci, frekvence závažných komplikací u hysterektomie však není příliš vysoká. Uvažujete-li o léčbě, zachovávající dělohu, můžete se ev. obrátit na nás (viz kontakty) - neslibuji předem, samozřejmě bychom se rozhodli a dohodli s Vámi až po Vašem vyšetření u nás.

Hodně štěstí dr. Mára

6.5.2005 Dobrý den,

už více jak 2 roky řeším se svým gynekologem to, že krvácím. Stále jsme měnili antikoncepci, potom jsem začala užívat Gravistat spolu s Noretisteronem(jednu tabletku), to samozřejmě zabíralo, když užívám Noretisteron je to v pořádku, ale já myslím, že to není normální, abych do sebe pořád ládovala nějaké hormony. Nyní mi gynekolog napsal Tri regol spolu s Noretisteronem(půl tabletky), protože prý Gravistat je nejsilnější hormonální antikoncepce a je to moc silná dávka a nesmí se užívat dlouhodobě. Setkal jste se s tím někdy? Zkrátka ráda bych užívala pouze antikoncepci bez problémů. Také jsem něco slyšela o kyratáži, myslíte, že je to vzhledem k mému věku (23 let) vhodné? A můžete mi popsat co to je? Díky ža odpověď s pozdravem Naďa

Otázka sice nespadá do naší myomové problematiky, ale stručně zodpovím.

Máte pravdu, že užívat trvale norethisteron není ideální. Je třeba vyloučit organickou (nehormonální) příčinu Vašeho krvácení (což možná Váš gynekolog již udělal), zda není způsobené zánětem, myomem, polypem apod. Drobnější nálezy nelze vyloučit pouhým ultrazvukem a je na místě provést hysteroskopii čili endoskopický pohled (přes pochvu a čípek - lze někdy i bez anestézie, případně v lokální anest., dle nálezu někdy i v narkoze) do dutiny děložní. Výkon se případně doplní biopsií (odběrem malého vzorku sliznice na mikroskop. vyšetření), případně adekvátním výkonem dle nálezu - např. odstraněním polypu. Kyretáž se dnes již provádí vyjímečně, zvláště u mladých dívek, někdy je však na místě - záleží na situaci - laicky řečeno jde o šetrné seškrábnutí děložní sliznice kyretou (opět přes pochvu a čípek, tentokrát již v narkóze).

Vyloučí-li se všechny časté příčiny nezbývá než léčit hormonálně, ev. i s použitím gestagenu obsaženém v nitroděložním tělísku (Miréna). Výkony řešící ty případy krvácení rezist. na veškerou léčbu, jako je ablace hystersktomie, embolizace děložních tepn, případně i odstranění dělohy, se u mladých žen samozřejmě nehodí, jen ve vyjímečných případech.

Zdraví dr. Mára

28.4.2005 Dobrý den,

potýkám se se svým problémem rok,mám ve spodu pánevního dna a genitálií lechtivou až tupou bolest,někdy pocit až k rozdrážděnosti během celých dnů,někdy mi stoupne teplota,menstruaci mám normální,beru antikoncepční prášky Logest takže je i pravidelná,močení v celku klidné,zácpa žádná,po celou dobu navštěvuji svého gynekologa,kdy na preventivní prohlídce byl nějaký nález a důsledkem bylo laserem vypálení čípku,pak jsem byla údajně v pořádku,ale pro přetrvávající potíže kdy jsme si mysleli že se jedná o zánět moč.měch. spojený s léčbou čípku jsem brala různá antibiotika jak na polykání tak na vkládání bez výsledku,na podzim mě gynekolog poslal na urologii na vyšetření moč. měch. s tím,že po gyn. stránce jsem v pořádku byť bolesti přetrvávaly,na urologii mi v únoru letoš. roku dělali cystoskopii kde jsem byla v naprostém pořádku a poslal mě zpět na gynekologii na hormon. vyšetření kde mi brali krev a zjistili že mám nemocnou štítnou žlázu na jejíž vyšetření teprve čekám,při poslední prohlídce jen ultrazvukem mi gynekolog sdělil že mám zvětšenou dělohu a musím jít na operaci,ale doposud nevím co mi způsobuje bolesti když jsem je měla i před zvětšením dělohy a o myomech se nemluvilo.

Děkuji a nashledanou Eva

Bolest není zcela typickým příznakem myomů a jistě může být způsobená něčím jiným. Zvětšení dělohy také nutně neznamená, že se jedná o myom či myomy. Děloha může být zvětšená např. fyziologicky u žen, které mnohokrát rodily, u žen s adenomyózou (difuzně přítomnost žlázek děložní sliznice v děložní svalovině, kde normálně nejsou - může být příčinou bolestí a jinak než hysterektomií je jí těžko léčit) apod.

Těžko takto poradit, zda Vám odstranění dělohy přinese kýženou úlevu od bolestí nebo ne. Pokud opravdu máte velkou myomatózu a neplánujete již těhotenství je hysterektomie na místě nehledě na bolesti a po operaci se uvidí, zda kromě odstranění myomů se Vám i uleví. Také se někdy hysterektomie doporučuje při zvětšené děloze a bolestech tehdy, když se vyčerpaly ostatní možnosti léčby.

Zdraví dr. Mára

27.5.2005 Dobry den,

mela bych na Vas takovy maly dotaz. Netyka se to primo mne, ale moji mami, o kterou mam strach. Tuhle mi oznamila, ze ji nasli v deloze myom. Ted pry se jenom ceka  na dalsi menstruaci, jestli se nahodou nevylouci se sliznici. Jestli ne, provedli by ji kyretaz a kdyby ani to nepomohlo, musela by na velkou operaci, kde by ji sebrali vsechno. Zajimalo by me, jak velka je pravdepodobnost, ze se myom se sliznici vylouci. A kdyby se tedy nevyloucil, pomohla by kyretaz? A jak velka je pravdepodobnost te velke operace? Omlouvam se za neuplne informace, vubec nic o tom nevim. Ani  velikost myomu. Jenom jsem se chtela ujistit, ze bude vse v poradku. Dekuji za odpoved Marketa

Milá Markéto,

chápu Vaší starost o maminku, ale těžko Vás mohu ujistit, že bude vše v pořádku, když skoro nic nevím a nejsem ani jasnovidcem. Pravděpodobnost, že se myom "porodí" při menses je velmi malá - takto se vyloučí jen tzv. rodící se myomy, submukózně uložené a na dlouhé stopce, na které visí v děložním hrdle a těch je velmi málo. Tento stav se pak většinou řeší "malým zákrokem v narkóze", kde se stopka myomu ukroutí a spodina ošetří kyretáží či pomocí hysteroskopie. Nepůjde-li to takto a jsou-li u Vaší matky důvody k odstranění dělohy, provede se zřejmě hysterektomie, tedy odstranění dělohy a při věku kolem 50 let nejlépe i s vaječníky a vejcovody - termín seberou jí všechno bych nepoužíval. Jednak děloha s vaječníky (zvláště jsou-li tyto orgány poškozené či nemocné) nejsou "všechno" a za druhé to zní zbytečně pejorativně, jakoby lékaři tímto pacientce ubližovali a ono je to spíše naopak.

Hysterektomie po 40. roku věku a z benigní (nezhoubné) indikace jistě není velkou tragédií. Operace je samozřejmě vždy nepříjemná, ale většinou vše proběhne dobře a pacientky jsou po měsíci v pořádku a bez následků pro další aktivní život.

Hodně štěstí dr. Mára

25.4.2005 Vážený pane doktore,

přeji pěkný den. Je mi 41 let a vloni v únoru mi byl zjištěn myom velikosti 1,5 cm. V srpnu 2004 už to bylo asi 3 x 4 cm a nyní v dubnu na kontrole mi lékař sdělil, že myom porostl asi o 1 cm. Předpokládám tedy, že se růst myomu zpomalil. Lékař mi doporučil hysterektomii s tím, že mi bude operace provedna laparoskopií s odnětím dělohy přes pochvu. Po operaci už nebudu mít menstruaci. Zajímalo by mě jak náročný je tento zákrok, jak je provedeno odnětí dělohy přes pochvu, zda může dojít ke komplikacím. Užívám léky na vysoký krevní tlak. Lékař mě informoval, že tento zákrok bývá častý.

Děkuji Vám za odpověď.

Zákrok, o kterém je řeč se nazývá laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie (LAVH) a v současné době patří na většině gynekol. oddělení k nejčastějším "větším operacím". V posledních cca 10 letech téměř zcela nahradil klasickou variantu abdominální hysterektomie a to odstranění dělohy z břišního řezu (laparotomie). LAVH je sice při výrazně zvětšených dělohách (způsobeno myomy) technicky obtížnější než hysterektomie abdominální a vyžaduje jistou erudici ve vaginální a laparoskopické operativě, ale pro pacientky je výrazně méně invazivní, tedy celkově šetrnější. Z toho vyplývá i kratší hospitalizace i rekonvalescence a rychlejší návrat do práce.

Technika LAVH je pro laika těžko vysvětlitelná, zvláště bez papíru a tužky. Navíc existuje několik variant provedení výkonu, dle zvyklosti pracoviště - většinou laparoskopií operace pouze začíná a větší část výkonu se provádí vaginálně. Komplikace jistě (jako u všeho v medicíně) existují, ale většinou jsou zvládnutelné a bez dlouhodobých následků a nejsou příliš časté. Hospitalizace (alespoň na naší klinice) je cca 3-4 denní při nekomplik. průběhu a doba neschopnosti asi 3-5 týdenní.

Ve vašem případě se zřejmě budou ponechávat vaječníky - nebudete sice bez dělohy menstruovat, ale hormonálně v přechodu nebudete. Pohl. život je po této operaci většinou možný po cca 6 týdnech.

Zvažovala-li by jste zachování dělohy a je-li myom cca 4cm a opravdu jen jeden a nemáte-li nějaká velká rizika pro laparoskopii (např. opak. operace na břiše provedené z řezu, velká obezita apod.), v úvahu by připadalo i méně radikální řešení, např. laparoskopická myomektomie, případně embolizace či laparoskopická disekce děložních tepen - k tomu by jste se ale zřejmě musela objednat do naší ambulance - viz. kontakty.

Hodně štěstí dr. Mára

20.4.2005 Dobrý den,

jsem 7. den po laparoskopické operaci - odstranění myomu cca 5x5 cm z přední strany dělohy (byl prý na tlusté stopce,ta snad byla upálena??). Jsem v pořádku,propuštěna z nemocnice domů. Zajímá mne,kdy můžu mít 1. pohlavní styk a kdy nasadit antikoncepci, zda již při 1. spontánní menstruaci. Děkuji za odpověď Zuzana

Milá Zuzano,

antikoncepci můžete začít již při nejbližších menses. Pohl. styk bych doporučoval nejdřív za cca 3 týdny (nebyla-li děloha šita - zřejmě ne, jinak při rozsáhlé sutuře dělohy raději až po 6 týdnech) - taky podle toho budete-li se již cítit úplně dobře, bez teplot apod.

S pozdravem dr. Mára

15.4.2005 Dobrý den,

chtěla bych znát váš názor na můj problém , přestože možná zcela nezapadá do daného tématu. V roce 2004 mi byl diagnostikován polyp který se objevil po prodělaném spont. potratu.Nyní jsem v 15.t.těhotenství a lékaři zvažují jeho odstranění, přestože nemám žádné potíže. Lékař označil polyp jako certikální ,vel.3x2mm. Prosím o váš názor zdali odstranění podstoupit a o sdělení případných rizik s tímto zákrokem spojených. Dále by mne zajímalo zdali bych nějak ohrozila průběh těhotenství a porodu v případě ,že se rozhodnu zákrok nepodstoupit. Prosím o stručný popis zákroku. Děkuji pěkně Marie P.

Váš dotaz opravdu nezapadá do problematiky, ve které se cítíme být specialisty. Tuto problematiku jsme se rozhodli rozvíjet, mj. proto že jsme cítili, že ženám s děložními myomy často chybí možnost v klidu se o problému poradit, resp. vybrat si léčebnou metodu tam, kde je výběr poučenou pacientkou možný. Nemůžeme a nechceme takto konzultovat pacientky s jinými gynekologickými problémy. Obraťte se na svého gynekologa nebo na někoho jiného, kdo bude ochoten Vám poskytnout tuto konzultaci. S pozdravem dr. Mára

14.4.2005 Dobrý den pane doktore,

prosím Vás o radu. Je mi 32 let a mám 4 letou dceru. Před dvěma lety mi můj gynekolog našel myom na děloze o velikosti cca 2 cm. Nyní jsem ve 20 týdnu těhotenství a před několika dny jsem začala mít bolesti charakteru bodnutí až křeče spíše v pravé dolní části břicha (podbřišku), které po chvíli odezní. Opakují se několikrát za den,při rychlejším či prudkém pohybu, ale někdy i při chůzi. Mohl by tyto mé potíže vyvolávat rostoucí myom a jakájsou možná rizika během mého těhotenství a porodu? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. Markéta O.

Milá Markéto O.,

ano obtíže mohou být od myomu (i když více pravděpodobné jsou jiné příčiny), máte-li tyto obtíže běžte za svým gynekologem do poradny dříve než jak máte naplánováno a uvidíte - nelze vyloučit, že Váš stav si vyžádá i hospitalizaci. Takto na dálku Vám víc nemohu poradit. Rizika během těhotenství / porodu jsou: potrat či předčasný porod, nekróza myomu, krvácení z dělohy, protahovaný porod, který může skončit vyšší pravděpodobností než bez myomu) císařským řezem, krvácení z dělohy / bolesti podbřišku po porodu, horečnaté šestinedělí. Odhadnout míru těchto rizik je velmi obtížné, zvláště když Vás neznáme a nevíme jak jste na tom s myomem a dalším nyní. Hodně štěstí dr. Mára

13.4.2005 Dobrý den.

Chtěla bych se jen zeptat, jestli když jsem brala hormonální antikoncepci a nyní jsme se s přítelem rozhodli, že bychom chtěli miminko, jaká je přibližná doba otěhotnění od vysazení prášků? Vím, že to nejde říci přesně.

Děkuji moc za odpověď.Jana Š.

Paní J.Š.,

nezlobte se, ale jsme poradnou pro problematiku děložních myomů, jejichž léčbě se soustavně věnujeme a považujeme se tudíž v těchto otázkách za odborníky. Tato specializace nás (kromě jiných pracovních povinností na klinice) z aměstnává až nad hlavu. Nemůžeme a ani nechceme zodpovídat ostatní gynekologicko-porodnické dotazy, např. o antikoncepci.

S pozdravem dr. Mára

p.s. otěhotnět můžete hned v 1. cyklu po vysazení ATK. Zdravý, mladý pár (žena do 35 let věku) otěhotní v průměru za 3-6 (ale někdy i za až 9-12) měsíců. Ne-li, měli by se obrátit na ambulanci pro léčbu sterility či centrum asistované reprodukce - dle dop. svého gynekologa.

12.4.2005 Vážený pane doktore,

je mi 23 let, beru asi 4. rokem antikoncepci Minesse,teď se mi poprvé stalo, že se v půlce cyklu objevilo špinění. Již před třemi měsíci jsem byla u gynekologa kvůli bolestem na obou stranách podbřišku, ale řekl mi, že tam není žádný problém a vaječníky jsou zcela v pořádku.Menší bolesti nicméně přetrvávají. Dočetla jsem se, že špinění může signalizovat myom, proto se na Vás obracím s prosbou o radu.Jsem momentálně v zahraničí, ke svému gynekologovi se dostanu až za dva týdny. Co mám dělat? Moc děkuji Monika

Milá Moniko,

Špinění při ATK je poměrně časté, i když je pravda že většinou při začátku užívání. Jeho souvislost s myomem ve 23 letech je dost nepravděpodobná. Možná budete muset zkusit jiný preparát nebo se vše upraví samo. Nyní pokračujte v úžívání a uvidíte jak se věc vyvine v dalším cyklu. Je možné že špinění + bolesti máte i v souvislosti s ovariální cystou (ty však bývají při ATK málo časté), nevím jsou to takto na dálku jen spekulace. Každopádně nejsou-li Vaše problémy akutní neboli velmi silné, vyčkejte a až se vrátíte ze zahr., běžte za svým gynekologem. Jsou-li akutní, budete je holt muset řešit tam kde jste. Taky si raději udělejte těhot. test.

Zdraví dr. Mára

11.4.2005 Dobrý večer pane doktore,

nevím zda směřuji s mou otázkou na správnou adresu. Jsem těhotná v 8 týdnu. Na počátku těhotenství jsem přechodila chřipku - za pomoci - acylpirinu, paralenu a ACC tab. ca 4ks. Po té jsem začala mít problémy se špiněním - jsem mom. 1 měs. na neschopence. Před 2 roky jsem v 10 týdnu potratila. Můj dotaz zní - mám se obávat že nemoc v počátku těhotenství mohla způsobit - poškození plodu? Jeho vývoje? Mohu požadovat po svém gynekol. nějaké spec. vyšetření pro ujištění že je plod v naprostém pořádku? Jestli ano tak jaké? Děkuji za odpověď - vaše čtenářka z Frant. Lázní 30 let, jedno sedmileté dítě - v naprostém pořádku - po zdravotní stránce.

Vážená paní,

naše poradna se cítí kompetentní zodpovídat dotazy o problematice děložních myomů. Problematika potrácení a infekcí v graviditě ve vztahu k event. Vrozeným vadám plodu je velmi široká a komplikovaná. Základem prenatální diagnostiky je podrobný ultrazvuk v 18. - 20. týdnu těhotenství. Byl-li by problém u plodu (např. vlivem infekce) zásadní, provejilo by se to opět potratem (např. nevypuzeným, tzv. zamlklým) do 12. týdne těhotenství.

Držíme Vám palce, dr. Mára

11.4.2005 Vážený pane doktore,

jmenuji se Staňka a je mi 41 let V roce 2002 mi byl zjištěn myom na přední stěně dělohy o velikosti 2,5 cm. Myom se postupně zvětšuje a po dnešním vyšetření je jeho velikost 4,3 cm. Zároveň s růstem myomu se zvětšuje také velikost dělohy (původní velikost 9,9 x 4,4 x 6,0 cm, dnes 10,0 x 5,7 x 9,1 cm). Při dnešním vyšetření mi paní doktorka poradila, abych začala uvažovat o hysterektomii, hlavně proto, že se děloha neustále zvětšuje a že zde hrozí riziko tvorby dalších myomů. Používám hormonální antikoncepci (Evra), která podstatně tlumí jinak dost silné menstruační krvácení a kromě častějšího močení nemám prakticky žádné problémy. Operace se samozřejmě obávám a chtěla bych ji pokud možno co nejvíce oddálit. Je podle vás velikost dělohy závažná tak, abych s operací neotálela? A ještě dva dotazy týkající se rekonvalescence po případném zásahu. Už teď mám zaplacenou leteckou dovolenou od 19.7.

1.       Pokud začnu s přípravou na operaci v polovině dubna, postačí zbývající doba (po odečtení doby čekání na operaci) na dostatečnou rekonvalescenci?

2.       2. Nehrozí po operaci zvýšené riziko v případě delší cesty letadlem?

Prosím o Váš názor a děkuji za vynikající nápad s vedením této poradny, která pomáhá ženám překonat strach jak ze samotného zjištění myomu tak s následnými ošetřeními. S.

Vážená paní S,

samotná velikost dělohy (zřejmě stanovená vag. ultrazvukem) nic moc neříká, je poměrně variabilní (záleží zda a kolikrát a jak žena rodila atd.) a garantuji Vám, že když půjdete k 5 různým gynekologům, rozpětí velikostí z jejich měření bude poměrně velké (několik cm). Podobné nepřesnosti jsou typické i u měření myomů (desetiny centimetrů nehrají roli) a je bohužel možné, že již teď je myomů více (skoro bych řekl že ano - máte-li rozměry dělohy skutečně tyto, přijde mi na to jeden 4cm myom málo) - někdy jsou zastíněny dominantním myomem a jejich přesné stanovení (zvl. těch menších) je velmi obtížné. Všechny tyto podrobnosti však nejsou tolik podstatné, zejm. u žen, které již neplánuj otěhotnět. Záleží na obtížích, věku, přibližné velikosti dělohy/myomů (z palpačního a UZ vyšeření) a uvažuje-li se o operaci a jejím způsobu i na prostornosti pochvy (kolikrát žena rodila a jak?) a zda prodělala nějaké břišní operace - na základě těchto dat se většinou rozhodujeme. Nemáte-li obtíže a máte-li nález jaký píšete (a není-li jiný problém než myom), operace jistě není akutní a lze ji v klidu naplánovat, např. na dobu, až se nebudete chystat na dovolenou. Je pravděpodobné, že to u Vás hysterektomií skončí, ale může to být i za několik let. Do té doby mírně riskujete další růst myomů/dělohy a tím pádem komplikovanější operaci a možná ztrátu šance na laparo-vaginální (tedy šetrnější) přístup, dále pak vznik obtíží, zejm. krvácivých a s ním spojené někdy akutní výkonů typu kyretáže či hysteroskopie. U vybraných pacientek (na dálku nejsem u Vás schopen posoudit zda např. i u Vás) jsou vhodné i jiné metody než hysterektomie - viz. naše stránky. Rozhodnete-li se s lékařkou pro operaci ještě do léta, samozř. záleží do jaké nemocnice Vás pošle - na naší klinice pacientky na laparo-vaginální výkony čekají velmi krátce (většinou vše proběhne do měsíce i dříve od první návštěvy u nás), ale čekací doby se jistě velmi liší. Výběr nemocnioce je konec konců i na Vás. Stihnete-li operaci do poloviny května, dovolená 19.7. by měla být jistá (rekonvalescence po hysterekromii je v závislosti na typu operace cca 2-6 týdnů). Delší let by Vás ohrozil brzy po operaci (řekněme do týdne či dvou), zvláště pokud by jste se ještě dostatečně nepohybovala a nebyla zajištěna miniheparinizací ("naředěním krve") - a to případnou trombo-embolickou (tedy velmi závažnou) příhodou. Později po operaci, např. v odstupu 1-2 měsíců, by letadlo nemělo vadit - obecně při delších cestách jistě platí dostatečně pít (hydratace!) a v rámci možností chodit či aspoň cvičit nohama.

Zdraví dr. Mára

11.4.2005 Dobrý den pane doktore, je mi 37 let a byla bych Vám moc vděčná za Váš názor a radu. Již 10 měsíců mě trápí a otravuje bolest v pánvi(zhoršuje se okolo menstruace, ale tlak nebo nepříjemné pocity zde cítím téměř pořád). Někdy cítím bolest i v nohou. Můj lékař mi při ultrazvukovém vyšetření zjistil dělohu hraniční velikosti v RVF a myom na zadní stěně asi 3 - 4 cm. V poslední době mám i nepravidelnou menstruaci cyklus 22 - 35 dní. Vždy nejprve špiním tak 3 dny, pak je pauza cca 2 dny pak 2 dny silného krvácení a zase špinění. V lednu mi byla pro bolesti provedena LPSK a odstraněny srůsty, nic jiného se nenašlo a bolesti bohužel stále trvají. Dle lékaře mi myom bolesti nezpůsobuje a stále mě léčí antibiotiky, neboť mám v kultivačním nálezu z pochvy stále přítomné bakterie E.coli a Enterococus feaccalis. Bez odezvy na léčbu. Moc Vás prosím o Váš názor, zda by bolesti mohli být způsobeny myomem nebo výše uvedenými bakteriemi. Moc Vám děkuji za radu.

Dobrý den nápodobně,

bolesti v pánvi jsou složitým problémem, kdy nalézt příčinu je často nesnadné a to někdy i po opakovaných intervencích (vyšetřovacích i chirurgických - jako např. laparoskopie). Často se musí postupovat vylučovacím způsobem - vyloučí-li se jedna příčina (u Vás adheze), nezbývá než se zaměřit na další. Trpělivost z obou stran (pacientky i lékaře) je nezbytná. Samotná přítomnost baktérií v pochvě či hrdle děložním nemusí znamenat zánět, natož příčinu bolestí - na druhou sranu se nedivím, že se Váš gynekolog snaží je přeléčit, máte li tyto chronické obtíže. Jedná-li se o skutečnou příčinu Vašich obtíží - tedy jde-li o chronický zánět dělohy a adnex (malé pánve), je velmi obtížné jej vyléčit antibiotiky a jsou případy kdy jistá míra chronické pánevní bolesti přetrvává přes veškerou léčbu velmi douho i trvale - zkouší se pak různé metody včetně lázeňské léčby a selže-li vše a obtíže jsou nesnesitelné, pak i radikální operace, tedy odstranění dělohy s oběma vaječníky a vejcovody, což by bylo ve Vašem věku nemilé a asi zatím předčasné. Bolesti nejsou pro myomy zcela typické a specifické. Spíše než ostrá, nepříjemná bolest bývají pocity napětí či tlaku v podbřišku ve spojení s jinými obtížemi. Vylučovací metodou (viz. výše) by samozřejmě šlo se pokusit myom zaléčit (např. jeho ostraněním, byl-li by vhodně lokalizován nebo snad i hysterektomií s ponecháním adnex), ale nelze slíbit 100% úspěch. Metody limitující cévní zásobení dělohy (např. embolizace či disekce děožních tepen) bývají dle mého náziru vhodné spíše u pacientek s krvácivými symptomy, případně u těch, které potřebují myomy zmenšit před plánovaným těhotenstvím.

S pozdravem dr. Mára

10.4.2005 Dobrý deň,

Vaše informácie sú pre mnohé z nás na nezaplatenie (dobrá rada nad zlato) a tak si aj ja dovolím opýtať sa Vás na Váš názor. Mám 40. rokov a dňa 25.11.2004 som podstúpila embolizáciu maternicovej tepny pre intramurárny myóm na zadnej strane maternice o priemere cca 7,6 x 7,3 cm. Uvedený zákrok som absolvovala najmä kôli túžbe mať ešte aspoň 1 dieťa. Mám síce 15 ročnú dcéru , ale za sebou 3 potraty - dva spontánne pred jej narodením ( v 7, a 8, týždni)a jeden následne ( odumretie plodu v 12. týždni v roku 1999). Při kontrole 28.3.2005 (po 4. mesiacoch) mi na sono lekár potvrdil zmenšenie myómu na veľkosť cca 5,4 x 5,3 cm, čo ma nesmierne potešilo .Čo ma teší menej, je narušenie pravidelnosti môjho "hodinkového" 28. dňového cyklu po uvedenom zákroku s krvácaním 2 - 3 dni po 17,31,23,18 dňoch a (aj keď to považujem za menej podstatné) prírastok na váhe 5 kg po zákroku. Iné ťažkosti nepociťujem. Prosím o Váš názor:

1.       Pri akom priemere myómu a približne v akom časovom horizonte je možné uvažovať nad otehotnením?

2.       2. Do akej veľkosti je možné po embolizácii max . zmenšenie myómu a čo s ním ďalej?

3.       3. Je možné uvedené nepravidelnosti v cykle ovplyvniť a akým spôsobom( v piatok 21.4.05 budem mať k dispozícii výsledky vyšetrenia hormónov)?

4.       4. Môže nepravidelnosť a zmeny v cykle po embolizácii spôsobovať prírastok váhy, alebo je to len životosprávou, resp. inými faktormi?

Môj ošetrujúci lekár mi ústretovo poskytuje odpovede na moje otázky, ale prosím o radu aj Vás, snáď budú odpoveďou aj pre niektoré z čitateliek Vašej poradne.Úprimná vďaka za Vašu prácu. Čitateľka Ľuba

Vážená paní Lubo,

maximální zmenšení myomu lze očekávat za cca 6 měsíců od embolizace (dále UAE - uterine artery embolization), někdy se myom zmenšuje i v násl. měsících ale většinou již ne tak výrazně. Zmenšení o 1/3 a více lze považovat za úspěch. I s myomem lze otěhotnět a nelze dát jasnou hranici s jak velkým ještě ano a s jak velkým již raději ne. Jednak to přesně nevíme, jednak záleží na jeho uložení a dalších proměnných. Nejlépe kdyby myom byl menší než 4cm a kdyby neprominoval do dutiny děložní, tudíž ji nedeformoval. Nezmenší-li se myom dostatečně nebo prominuje-li výrazně do děložní dutiny, je vhodné uvažovat o jeho chirurgickém odstranění (myomektomii). Ve vybraných případech (zejména tehdy, byla-li by operace z nějakého důvodu riziková) lze uvažovat i o opětné embolizaci, případně o farmakoterapii (agonisté gonadoliberinů). Otěhotnět lze (při "přijatelném myomu") cca 3-6 měsíců po embolizaci. Neplatí zde striktní interval (6-12 měsíců) nutný ke zhojení dělohy jak jej doporučujeme po myomektomii. S váhovým přírůstkem bych embolizaci nespojoval. Snad jen v případě náhlého ovariálního selhání (předčasného klimaktéria), které vyjímečně po UAE může nastat (většinou jen dočasné), ale myslím že by jste pak měla intenzivnější klimakterické příznaky (pocení, návaly apod.) a asi by jste nekrvácela vůbec (amenorea). Nepravidelnosti cyklu se mohou upravit samy. Lze je samozřejmě léčit hormonálně (antikoncepcí, gestageny apod.) - záleží na situaci a výsledcích vyšetření. Bohužel u pacientek kolem 40. roku věku se po UAE objevují jistě častěji než u mladších.

Více Vám po webu nedokáži poradit. Hodně štěstí, dr. Mára

8.4.2005 Vážený pane doktore,prosím o radu.Je mi 34 let jsem ve 21 t.t. po IVF – ET (Iscare - Pha). Mám za sebou 4x laparoskop.op.- zjišťování průchodnosti vejcovodů, odstranění cyst,diagnost.pánevní endometriosa + léčba, odstranění obou vejcovodů a mám asi 5cm myom ve svalovině zasahující do dělohy. Můj gynekolog mi navrhuje plánovaný porod císařským řezem v 38 t.t. Je v tomto případě spontání porod skutečně vyloučen? Prosím o Váš názor. Děkuji.

Vážená paní,

vyloučen není, ale doporučuji totéž. Riziko (při to všem co máte v sobě nebo za sebou) by bylo pro spont. porod příliš velké. Tím neříkám, že 100% nemůžete zdárně spontánně porodit, ale na Vašem místě bych neriskoval a smířil se s řezem. Hodně štěstí dr. Mára

P.s. zvažte odstranění myomu (je-li jen jeden nemusel by to být problém - záleží samozř. na řadě okolností) po porodu, tím myslím nejdříve po 6 nedělí nebo lépe až nebudete kojit, resp. až miminko nebude úplně  malé a vydrží chvíli bez Vás - samozř. se můžete obrátit jak na naši porodnici, tak na naši myomovou ambulanci po porodu (viz. kontakty na webu).

7.4.2005 Vaše poradna jistě nejen mně moc pomohla, a protože vidím Váš   osobní přístup k jednotlivým případům, žádám Vás také o radu.  Jmenuji se Pavla a je mi 47 let. Již před rokem  ( v květnu 2004 ) mi byl diagnostikovám intramurární myom 5cm x 1cm.  Ověřila jsem si nález ještě u známé gynekoložky, kde v listopadu 2004 naměřila 5,8cm x 6,3cm intramurární myom, deformující dutinu děložní, děloha 105 x 75  x 93mm , endometrium 5,0mm, volná tekutina 0. Ráda bych se zeptala, jestli se mohou údaje díky jinému přístroji lišit? Současný ultrazvuk u ošetřujícího lékaře je 5,5cmX4cm. Mám nějakou jinou možnost než hysteroktomii? Již mám termín operace na  26.4.05, ale názor lékařů se liší, jestli ponechat vaječníky?  Nechce se mi do klimakterických  problémů, nyní nemám téměř žádné obtíže. Menstruační cyklus + -  5dní,3-5denní , bezbolestný. Po cvičení na zpevnění dna pánevního , nemám problémy s udržením močení. Je možné s tímto nálezem ještě  vyčkávat a sledovat jej ultrazvukem? Jaká jsou prosím rizika?Přiznávám se, že se operace obávám, neboť jsem před časem měla problémy s tachykardií. Předem moc děkuji za brzkou odpověď, a díky že jste!

Vážená paní,

myslím že ve Vašem případě (téměř menopauzální věk, děloha opravdu velká , jistě jako v 3. měsíci gravidity jenže zvětšená myomem či myomy) jste na správné cestě k operaci. Tachykardii či jiné interní onemocnění by měl zvládnout anesteziolog, případně ve spolupr. s internistou. Operace zase není tak velká či hrozná, abyste se musela přehnaně obávat, zvlášť dnes kdy jsou ve většině nemocnic preferovány minimálně invazivní chirurgické postupy, tedy většinou kombinace laparoskopie a vaginálního přístupu. Obtíže stran myomů by jistě dříve či později dostavily, pravděpodobně krvácivé obtíže kolem přechodu, musela byste chodit na kyretáže či hysteroskopie apod.

Stran vaječníků je rozhodnutí na Vás. Lze je ponechat (mohly by být hormonálně aktivní ještě cca 3 roky), ale riskujete, že v budoucnu s nimi může být problém (včetně nádorů), který si může vyžádat další operaci, což je jistě nemilé.

UZ nálezy u myomů se velmi liší lékař od lékaře a přístroj od přístroje - není snadné myom přesně změřit a lokalizovat - jistě přesnější je vaginální přístup. Jsou-li rozdíly v mm až málo cm, nejde o velkou chybu - pochybuji že myom byl 5x1 cm - většinou je kulatý, toto by byla nudle.

Hodně zdaru dr. Mára

6.4.2005 Dobrý den,můj dotaz je podobný těm ve vaši poradně.Je mi 38 let a čeká mě druhá operace myomů.První byla v r.2000 při enukleaci myomů(8cm)mi byl odstraněn jeden vaječník a vejcovod. V r.2002 jsem už s dalším myomem po IVF porodila zdravého syna,teď po půlroční kontrole má myom 6,5cm.Lékař mi dal pouze jednu variantu a tou je odstranění dělohy s ponecháním čípku.Mám s další operace obavy(mám již dvě jizvy na břiše)a necitlivé podbříško.Co vlastně můžu všechno čekat,nějaký druh přechodu?problémy s únikem moči,budu stále menstruovat?Neužívám žádné léky,nemám žádné problémy,pouze občasné pobolívání v podbříšku a nechuti na sex.Laparoskopii lékař určil jako nevhodnou.

Děkuji předem za odpověď s pozdravem Táňa M.

Vážená paní T.M.,

jste-li po 2 laparotomiích, je každá další operace složitější (neříkám že neproveditelná). 6,5 cm myom v 38 letech je poměrně dost a neřešil-li by se nyní, jistě by na operaci došlo někdy v budoucnu. Navíc může být myomů i více (není snadné je vždy odhalit přesně všechny - další drobné mohou být "schovány" za tím největším), zřejmě budete mít k tomuto onemocnění sklony, když Vám po enukleaci velkého myomu poměrně brzy vyrostl další, podobný. Musím zopakovat, že je těžké radit takhle na dálku. Pokusím se, ale chcete-li komplexnější rozbor a ev. i léčbu u nás, musela byste se objednat do naší ambulance (viz. kontakty). Odstranění dělohy s ponecháním čípku (supravaginální amputace dělohy) se dnes u nás provádí jen velmi zřídka. Myslím, že tato varianta nepřináší mnoho výhod - údaje o lepší sexualitě a kontrole udržení moči jsou přinejmenším sporné - osobně si myslím, že když už se hysterektomie provádí je lépe ji provést kompletně. Možná na některé pacientky působí lékaři psychologicky (při přesvědčování k hysterektomii) tím, že jim zůstane část dělohy. Zůstane však její cca 1/4-1/5 a to ta část, kde se poměrně často může vyskytnout prekanceróza či nádor. Operace je podle mě vhodná jen v případech, kdy lze očekávat (nebo se při operaci vyskytnou) obtíže s provedením kompletní operace - supravaginální amputace je totiž jistě technicky snazší a rychlejší výkon a snad i zatížený méně komplikacemi. V některých západních zemích se výkon provádí kompletně laparoskopicky, což dává jistý smysl i když si myslím, že hlavním důvodem jsou výše uvedené sliby a nepotvrzené údaje o výhodách této operace oproti kompletní hysterektomii. Bylo by to jistě možné i u nás, ale jak naznačuji nepřipadá nám to až na vyjímky pro pacientky výhodné. Pokud Vám navrhovaný výkon skutečně provedou a ponechají zbylý vaječník (což by při normálním nálezu na něm mohli), nebudete v přechodu, budete asi i slabě menstruovat (z ponechaného čípku - ten bude muset být nadále pravidelně kontrolován! - stran prekanceróz či nádoru, riziko recidivy myomu v ponechaném čípku je zanedbatelné). Problémy s inkontinencí moči s odstraněním dělohy (s čípkem nebo bez čípku) přímo nesouvisí a pokud jste nikdy nerodila vaginálně, nejste tímto handicapem výrazně ohrožená ani v budoucnu. Jak se bude vyvíjet Vaše sexualita a citlivost či necitlivost podbřišku apod. si netroufám odhadovat, ale při normálním průběhu by nemuselo dojít k žádnému zhoršení oproti dnešku.

Pokud bych se o léčbě rozhodoval sám a pokud mohu takto posoudit, zvažoval bych embolizaci děložních tepen (možná ne hned když jste t.č. asymptomatická, ale až pokud by v budoucnu začaly potíže s krvácením či bolestmi nebo myom rostl či by jich přibylo), event. myomektomii s ponech. dělohy (to pouze v případě, že ještě uvažujete o dalším dítěti, máte např. zamražená embrya z IVF apod.) - vždy začínáme laparoskopicky a podle nálezu se rozhodujeme zda lze výkon takto bezpečně provést nebo zda je lépe operovat z otevřeného přístupu (pak jistě ze stejné jizvy jakou máte z předchozích operací). Pokud bychom se rozhodli k odstranění dělohy, pak zřejmě laparo-vaginálně (kombinace laparoskopie a poševního přístupu, což je jistě méně invazivní než klasický, břišní přístup) - v případě nevhodného nálezu v úvodu operace při laparoskopii či v případě komplikací pak samozřejmě nelze vyloučit otevřený přístup.

Hodně štěstí dr. Mára

5.4.2005 Vážený pane doktore,

jsem moc ráda, že jsem na internetu našla vaší poradnu. Je mi 43 let, mám tři dospělé děti, další pochopitelně neplánuji.Před 6 lety jsem byla operována pro cysty na obou vaječnících-odoperovány byly pouze cysty a část pravého vaječníku.Od té doby se cysty objevily několikráte, ale zase sami ztratily.Vloni koncem roku mi lékař při ultrazvukovém vyšetření, na které pro dřívější cysty chodím po půl roce, zjistil myom v zadní části dělohy.Užívám hormonální antikoncepci, měsíčky bez problémů,potíže žádné zatím nemám, snad jen trochu silnější bolesti ve spodní části zad a občas bolesti v podbřišku před a při menstruaci(dříve byly také, ale slabší)Hlavní ,problém tkví spíše v psychice, moje maminka totiž před 5 lety zemřela na rakovinu dělohy a vaječníků. Původní nález měla také mymom na děloze, podle vyšetření krve to nemělo být nic zhoubného, ale po provedené hysterektomii a histologickém vyšetření jí byl zjištěn rakovinový nádordělohy-sarkom(omlouvám se za neodborný popis).Po roce marného léčení pak v 57 letech zemřela.Můj lékař je s tím seznámen a tak na ultrazvukové vyšetření chodím 3-4x do roka,zatím je vše v pořádku. Přesto ale od vyšetření do vyšetření žiji ve strachu, abych nedopadla jako maminka.První dotaz mám, zda se můžu 100% spolehnout na vyšetření krve(markry), které mi bylo provedeno ihned po nálezu myomu a s negativním výsledkem?Druhý dotaz mám, zda by nebylo lepší podstoupit preventivně částečnou hysterektomii-pouze odnětí dělohy s ponecháním vaječníků,ale mám obavy, že by mi byla vzhledem k častým cystám nebyla provedena úplná hysterektomie, jaké jsou důsledky a zda to vůbec lze, když žádné zdravotní problémy zatím nemám.Pochopitelně, že ještě vše prodiskutuji i se svým lékařem, na další kontrolu jdu až v květnu a tak doufám, že mě alespoň částečně uklidníte a poradíte mi. Děkuji. Milena K.

Vážená paní Mileno K.,

ve Vašem případě (věk nad 40, jasně uzavřené fertilní plány, opakovaně ovariální cysty, myomatóza, pozitivní rodinná anamnéza + Vaše pochopitelné obavy z nádorového onemocnění) bych bez velkého váhání doporučoval hysterektomii - tedy odstranění celé dělohy a asi i s odstraněním obou vaječníků. Spolehlivý screening (vyhledávání či prevence) nádorů vaječníků bohužel zatím neexistuje - tumor-markery nejsou příliš spolehlivé, navíc myomů či sarkomů dělohy (maligní varianta myomu) se vůbec netýkají - korelují jen s nádory vaječníků. Hlídání vaječníků po hysterektomii je ještě o něco obtížnější než se zachovanou dělohou a tak bych je v těch 43 letech při vašich obavách a zkušenostech raději odstranil. Jejich funkce lze dnes po operaci bez problémů substituovat řadou preparátů, z nichž by jste si jistě vybrala (samozřejmě při benigním histologickém nálezu). Riziko nálezu sarkomu při operaci pro "myom" je velmi velmi nízké, ale bohužel se to někdy stává (cca 1 z 1.000 až 10.000 případů) – před operací však tyto stavy 100% odlišit je velmi těžké a někdy nemožné. Samozřejmě se i s ev. léčbou můžete obrátit na nás (viz. kontakty). S pozdravem dr. Mára

5.4.2005 Vážený p.doktore,

je mi 37 let a pro tři myomy(1-4cm) a spoustu dalších-menších,pro silné a nepravidelné krvácení a časté špinění a bolesti stupnující se asi po dobu 2let jsem se rozhodla pro hysterektomii. Jeden lékař mi chce ponechat děložní čípek (prý kvůli sexu), druhý ho chce odstranit a tím preventivně zabránit rakovině děložního čípku. Prosím o Váš názor a osvětlení této situace. Dále jsem po plicní embolii-1/2roku,způsobené žilní hlubokou trombozou,beru stále Warfarin(7,5mg denně)-Jak vysoce je tato operace riziková? Vám i vaší poradně moc fandím a děkuji. Pavlina

Vážená Pavlíno,

operace jako hysterektomie patří k větším gynekologickým zákrokům (než je např. kyretáž, interupce, hysteroskopie nebo laparoskopie např. pro ovariální cystu), na druhou stranu rozhodně nepatří k těm nejvážnějším operacím (jako např. operace pro nádorové onemocnění rodidel). Výkon trvá cca 1-2 hodiny, v závislosti na zvoleném přístupu (abdominální-klasický, vaginální, kombinovaný laparoskopický a vaginální) a na technických podmínkách operace (váha pacientky, předchozí operace v pánvi, prostornost pochvy při vaginální operaci, velikost dělohy atd.). Z warfarinu Vás budou muset převést na nízko-molekulární heparin (např. Clexane nebo Fraxiparin) a+ další běžná preventivní opatření proti trombo-embolické nemoci - toto by neměl být problém. Náš názor na rozsah hysterektomie je ten, že když již jde žena na odstranění dělohy je lepší provést zákrok úplný, tedy včetně děložního hrdla (čípku). Suparavaginální amputace dělohy s ponecháním hrdla je výkonem kratším a jednodušším než totální hysterektomie, ponechané hrdlo však zůstává rizikovým orgánem a význam jeho ponechání pro lepší pohlavní život nebo
kontinenci moči dosud nebyl vědecky prokázán. Hodně štěstí dr. Mára

5.4.2005 Dobrý den. Před několika dny jsem se vrátila z nemocnice. V propouštěcí zprávě jsem se dočetla, že mi byl při sonu břicha zjištěn myom na přední straně dělohy. Hospitalizována jsem byla na interním oddělení a tak první informace o tomto zdravotním problému mám z vašich internetových stránek, nikoliv od odborného lékaře. Ráda bych věděla zda i v místě mého bydliště /Ostrava/ existuje poradna nebo specialista na tuto problematiku. Děkuji. Dana S.

Děložní myom většinou nevyžaduje specializovanou ambulanci - jde o velmi častou diagnózu, jejíž problematiku ve většině případů zvládne obvodní gynekolog, případně ve spolupráci se spádovým gynekol. oddělením nemocnice. V některých případech (např. u mladých žen ještě plánujících graviditu nebo u žen hledajících jinou alternativu než odstranění dělohy např. kvůli věku, nebo při selhání některého ze způsobů léčby apod.) je vhodné se obrátit na specialisty, kteří se tomuto problému věnují podrobněji. O podobném centru jako je naše v severomoravském regionu nevím (podotýkám, že tuto oblast dobře neznám), ale opakuji že ve Vašem případě (nhodný nález myomu při interním UZ) zřejmě nebude hned nutné hledat specializovanou ambulanci. Poraďte se s Vaším gynekologem, při problémech se samozřejmě můžete obrátit i na nás.

Zdraví dr. Mára

4.4.2005 Vážený pane doktore,

je mi 38 let a mám problémy se silnou menstruací, která se opakuje  o 25 dnech a trvá 7-10 dní. Pan doktor mi doporučuje ablaci endometria. Jelikož nevím, co přesně tento zásah znamená, žádám Vás, zda byste mi nemohl tento zákrok objasnit.

Děkuji Petra Marešová

Vážená paní P.M.,

Otázka se sice netýká myomů, ale endoskopické tématiky ano, takže jí vyjímečně zodpovíme. Dále nechápu, proč Vám povahu a smysl výkonu neobjasnil Váš gynekolog.

Ablace endometria je hysteroskopický výkon (hysteroskopie = endoskopická vizualizuace dutiny děložní tenkým nástrojem s kamerou přes pochvu a děložní čípek, lze dělat - dle podmínek - bez anestézie, v místním znecitlivění, analgosedaci nebo v celkové narkóze), indikovaný u pacientek s chronickým nadměrným děložním krvácení, pokud není příčinou nádor a pokud se vyčerpaly možnosti neoperační léčby. Provádí se různými technikami (elektro-resekční kličkou, termobalónkem, aj.) a spočívá v odstranění či destrukci sliznice děložní (endometria) v oblasti děložního těla. Většinou je prováděn v celkové anestézii za cca 1 denní hospitalizace a rekovalescence (návrat do práce) je cca 3-7 denní. Zákrok zachovává ženě dělohu, nikoli však pro plánované těhotenství - to není po ablaci endometria vyloučené (zákrok není splehlivou antikoncepcí), ale velmi nepravděpodobné - dutina děložní bez sliznice většinou není schopna graviditu zachytit. Zákrok je vhodný zejména u žen, které jsou pro operační odstranění dělohy rizikové či kontraindikované. Úspěšnost ablace endometria stran zaléčení nadměrného děložního krvácení je velmi vysoká - většina žen nadále slabě menstruuje v termínu, část nekrvácí vůbec a jen malé části pacientek výrazně nepomůže, tam se pak musí hledat jiná léčba.

Zdraví dr. Mára

22.3.2005 Vážený pane doktore,

je mi 32 roků a prosím Vás o radu, jaké jsou léčebné  možnosti umého problému, který upřesňuji opisem lékařské zprávy po akutním  zásahu : Metrorrhagia operace fratecionovaná kyreta uz vag. na GA : děloha v AVF 90x 69 mm, E: 6 mm, homogenní, dutina  částečnědeformovaná myomem vycházejícím z fundu a levé hrany - intramurální myom o rp. 8 x 6cm hrdlo BN, volná tek. Za děl. 0, vpravo ovar. 22 x 10 mm s několika drobnými folikuly do velikosti 3 mm, vlevo dtto Doporučení : PC frct a dále dle stavu, po výkonu NES, nebo E/G v  NLF + Nf im. Histologie. Doporučení : zvážit myomektomie

Předem Vám chci moc poděkovat za Vaši odpověď. Radka 

Milá Radko,

možností jak léčit myom je dnes celá řada (viz. naše webové stránky) a těžko se mi radí takto přes mail. Záleží na řadě okolností (jak u myomu, tak u Vás) a většinu z nich bohužel nevyčtu z jednoho ultrazvukového popisu a údaji o Vašem věku. U mladých žen jako Vy je léčba často obtížná a měla by být směřována do center, kde se tomuto problému věnují. Jedna z možností je objednat se na tel. 224 967 491 (sestřička Miluničová) - objednají Vás do naší specializované ambulance - objednací lhůty jsou cca 3 týdny.

S pozdravem dr. Mára

9.3.2005 Dobry den, pane doktore

Je mi 45 let a v zari mi byla zvetsena deloha 90mm.a zacala jsem krvacet. Byly mi zjsteny myomy ale nevim kolik a jakych velikosti. Druha kyretaz mi byla pro silne krvaceni delana v prosince 2004. pri histologicke a jinem vysetreni mi bylo zjisteno: deloha 90 mm, endometrium 20,3 mm, hyperechogenni silne vicemene homogenni.RE: hyperplazie endometrii, cystis ovarii 1.dx, stp. abrasionem- hist. hyperplasia nedom. glandularis atypica. Myslite si, ze myomy mohou vest k takovemu silnemu a opakovanemu krvaceni. Pan doktor mi navrhuje odstraneni delohy a vzhledem k memu veku i odstraneni vajecniku.mam strach abych pak po takovem zasahu pri doplnovani hormonu moc nepribrala. je nutny takovyto zasah kvuli myomum a takove diagnoze.

Dekuji za odpoved V.C.

Dobrý den,

myslím, že odstranění dělohy je nutné nejen kvůli myomům a krvácení (jistě myomy mohou způsobovat silné a opak. krvácení a je možné kvůli nim absolvovat kyretáže "do nekonečna"), ale zejména pro histol. nález atypické hyperplázie endometria (jde o prekancerózu, tedy přednádorový stav, děložní sliznice). Vaječníky lze eventuelně ponechat (nebo alespoň jeden, ten levý bez cysty např.), to záleží na Vaší domluvě s gynekologem, resp. operatérem. Já bych si je na Vašem místě a ve Vašem věku raději nechal odstranit a dále bych vybíral z dnes již řady většinou dobře tolerovaných preparátů hormonální substituce. Ale rozhodněte se sama, zvažte však všechna pro a proti.

Zdraví dr. Mára

9.3.2005 Vážený pane doktore,

je mi 38 let a před pár lety mi byl diagnostikován myom na děloze s tím, že zatím není potřeba situaci radikálně řešit a spíše sledovat jeho růst. To se bohužel v průběhu let stalo a současně se zvýšil i počet myomů. V květnu loňského roku jsem byla na ultrazvuku a pí doktorka mi doporučovala hysteroktomii, protože pry se po odstranění myomů stejně udělají nové a je lepší to vyřešit rovnou, není se prý čeho obávat. Já však její názor zcela nesdílím (mám obavy ze špatného hojení jizev,možných potíží s únikem moči a v neposlední řadě i z pocitu, že si definitivně uzavřu možnost k otěhotnění - přestože musím říct, že ho neplánuji).Dnes jsem byla u své gynekoložky, která doporučuje situaci řešit, ať již jakoukoliv formou s tím, že si mám zajistit aktuální ultrazvukové vyšetření. Zároveň bych ctěla podotknout, že nemám žádné zvláštní obtíže, pouze občas mírné bolesti v podbříšku, žádné zvýšené krvácení ani bolestivost při menstruaci. Chtěla bych se proto zeptat:

1) je možné objednat se k Vám na vyšetření a konzultaci ?

2) myslíte, že je možné řešitsituaci jiným způsobem než hysteroktomií - např. metodou uzavření tepen nebo embolizací ? Pro upřesnění situace udávám přepis údajů z ultrazvukového vyšetření z května 2004: Diagnóza 259 Leiomyom dělohy, NS Děloha AVF, dl.osa 91mm, ve fundu 58x51mm, myom na přední stěně 62x67mm, na zadní stěně subserozně myom 32mm, sliznice nízká, ov.1dx. 33 mms foliklem 16mm, ov.1sin. 25mm s drobnými folikly, volná tekutina 0.

Předem Vám chci moc poděkovat za Vaši odpověď. R.

Vážená paní R.

objednejte se do naší ambulance (raději zopakuji tel.č.: 224 967 491 – možno volat každé všední dopoledne a objednat se na některý pátek u sestřičky Miluničové) - na termín mimo menses, abychom Vás mohli vyšetřit. Myslím, že jiné řešení než hysterektomii nalezneme (alespoň prozatím) - chci Vám ale s výsledky vyšetření znovu vysvětlit výhody a nevýhody jednotlivých postupů, abyste se mohla na rozhodování o léčbě spolupodílet.

Hezký den dr. Mára

9.3.2005 Vážený pane doktore,

při dnešní návštěvě, která byla bohužel za delší dobu, jsem se dozvěděla o nálezu myomu na děloze. Lékařka se rozhodle pro dvouměsíční sledování a potom léčení. Předběžně naznačila léčbu odstraněním dělohy. Je mi 46 let a je fakt, že poslední rok bylo krvácení při menstruaci třetí a čtvrtý den velmi silné a bolestivé, menstruace trvala až sedm dní s tím, že poslední tři dny bylo slabé, ale stálé. Intervaly se pohybovaly v rozmezí 24 – 28 dnů. Někdy se velmi slabé, jednorázové krvácení objevilo i mimo menstruaci. Jsem po operaci varixů na levé noze asi 20 let, s částečnou recidivou. Loni v lednu jsem prodělala jednodenní operaci varixů pravé nohy metodou CHIVA a nyní každého půl roku chodím na sklerotizaci varixů na recidivě levé nohy. Do nedávna mi praktická lékařka říkávala, že jsem "nízkotlaký pacient, při posledním měření jsem měla tlak zvýšený. Oteklé nohy při menstruaci jsem brala jako normální jev, pocit nadmutého podbřišku a neklidných nohou také. Teprve na Vašich stránkách jsem se dověděla, že to mohou být projevy přítomnosti myomů. Moje otázka zní, je naděje, že se po zákroku, který navrhuje lékařka tyto syndromy ztratí a je nutné odstraňovat dělohu, nebo existuje i jiný způsob léčby? Není po tomto zákroku nebezpečí zvětšení problémů s varixi? Děkuji za odpověď. Miluše.K.

Vážená paní M.K..,

zhoršení varixů dolních končetin jako důsledek odstranění dělohy se obávat nemusíte. Naopak se tyto obtíže mohou alespoň dočasně zlepšit (netvrdím však, že se tak stane zaručeně). Zvětšená, myomatózní děloha (podobně jako děloha těhotná) často způsobuje útlak žil v malé pánvi, tím ztěžuje a zpomaluje odtok krve z dolní poloviny těla a přispívá tak k tvorbě varixů. Na druhou stranu Vaše symptomy týkající se dolních končetin (neklid, otoky apod.) s dělohou nejspíše souvisí jen velmi nepřímo.

Hysterektomie v mnoha případech bývá optimálním řešením děložních myomů. Má-li žena definitivně završeny své reprodukční cíle a hledá-li defitivní řešení, které ji s vysokou pravděpodobností do budoucna zbaví trápení s gynekology, je odstranění dělohy asi nejlepší radou. Konzervativní postupy (dělohu zachovávající) jsou vhodné u žen mladých, plánujících ještě otěhotnět (nebo nejsou-li si zcela jisté, že děti již mít nebudou) + ve vybraných případech v závislosti na velikosti, uložení a množství myomů, konstituaci a anamnéze pacientky (např prodělala-li v minulosti nějaké břišní operace apod.). Při nálezu více myomů, což bývá u žen nad 40 let velmi časté, jsou však konzervativní postupy mnohdy technicky obtížnější, zatíženy více komplikacemi a především rizikem návratu obtíží než hysterektomie. Chcete-li, obraťte se k dovyšetření a ev. léčbě na naší specializovanou ambulanci.

S pozdravem dr. Mára

8.3.2005 Vážený pane doktore,

velice si vážím Vaší "osvětové" práce - od přítelkyně jsem se dozvěděla adresu Vašich stránek a přestože jsem je ještě nestačila úplně pročíst, myslím si, že to je výborná myšlenka a pomáha to odstranit obavy a nejistoty, které má řada žen po nálezu myomu, kdy ve zmatku a chvatu je v té nepříjemné situaci na gynekologii nenapadne nebo se ani neodváží zeptat se na všechny důsledky a možnosti dalšího postupu. Ráda bych se Vás také zeptala - je mi 38, mám holčičku 8 let, už při kontrolách před porodem i po mi na gynekologii říkali, že mám "něco" na děložní stěně, ale jenom s tím, že mám chodit na kontroly. Až po změně gynekologa asi před třemi lety jsem se od nového pana doktora dozvěděla, že mám myom asi 3 cm na zadní stěně dělohy, ale měla jsem dále chodit jen na kontroly. Nepříjemné problémy se však rychle stupňovaly(bolestivá menstruace,dlouhé a silné krvácení, časté močení, trvale zácpy, pocity napnutého břicha při menses a otoků nohou), a na kontrole po roce byl nález zvětšený podlouhlý myom 4-5 cm prorůstající děložní stěnou a atypický polyp na děložní sliznici cca 5 cm - byla mi provedena kyretáž k odstranění polypa a zmenšení sliznice děložní údajně ke snížení krvácení, myom ale zůstal. Krátkodobě to ustalo, ale poslední rok se dále zhoršuje - krvácení je až deset dní, velmi silné, i přes použití ultra vložek s únikem velkých krevních sraženin, často náhle i uprostřed cyklu, s křečovitými bolestmi, což mě dost vyčerpává. Gynekolog mi v posledním půlroce změnil HA z Provery na Orgametril (2X1, ale ne jako antikoncepci, údajně jen kvůli úpravě cyklu), nyní mi navrhuje dvě možnosti – buď hysterektomii, čeho se dost děsím, i když o děcku již neuvažujeme (ale obávám se, zda nejsou nějaké důsledky na hormonální hladinu, na sexuální život - jsou nějaká omezení, nevede odnětí dělohy k nějakým problémům ?), jako druhou možnost nitroděložní tělísko. To se mi moc nezdálo, protože na předchozí gynekologii mi právě tvrdili, že myom je kontraindikace. Doktor mě také informoval, že zavedení tělíska a jeho pořízení nejsou hrazeny pojišťovnou a přijde to asi na 8 tis. Kč, přičemž je možné, že tělísko bude vypuzeno a to prý je možné žádat "náhradu" od pojišťovny cca 2 tis. Kč. Připadá mi to trochu jako experimentování, a protože to považuji za dost psychicky i fyzicky náročné (a ani finanční stránka není zanedbatelná), ráda bych věděla ještě jiný názor - jsou ještě jiné možnosti než rovnou hysterektomie, a ne tak nejasné jako tělísko? Mimochodem v jednom z dotazů ve Vaší poradně jsou uvedeny "lipidové" preparáty - s tím jsem se též setkala, dokonce v jedné z ordinací u praktického lékaře byl letáček na jistou kliniku v Praze - bohužel moje přítelkyně po nálezu několika myomů v obavě z operace tam asi půl roku docházela a zaplatila za nějaké léky – ani přesně nevěděla co to je - téměř 30 tis.- prý jsou to výtažky z nějakých bylin, nazývá se to metoda profesora Chochlova (snad je to i primář té kliniky). Každopádně po půl roce jí oznámili, že to nezabralo a urychleně ji poslali na "normální" gynekologii, oni že nejsou na operační zásahy vybaveni.

Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů Pavlina, Praha 5.

Milá Pavlíno,

Váš dotaz je velmi obsáhlý a téměř učebnicově obsahuje celou škálu příznaků i kontroverzí, s kterými se u myomů můžeme setkat. Řadu Vašich otázek jsme zde již několikrát odpovídali, ale to nevadí. Stručně se pokusím zodpovědět to hlavní a jinak si myslím, že bude nejlepší se objednat do naší ambulance (viz. kontakty, tel.: 224 967 491) a tam se domluvit na vhodném a rozumném řešení.

1. Kyretáž není výkon odstraňující myom (a v mnoha případech ani polyp – ty je většinou třeba řešit pomocí tzv. hysteroskopie). Kyretáž jen zastaví akutní krvácení a/nebo umožní histologickou diagnostiku sliznice děložní (nejčastěji k vyloučení zhoubného nádoru děložní sliznice).

2. Tělísko (jinak u myomů skutečně relativně kontraindikované) které měl Váš gynekolog namysli se jmenuje Miréna (obsahuje gestagen) a opravdu se používá v řešení krvácivých gynekologických obtíží včetně myomů. Není to léčba kauzální (tedy vlastního myomu) ale pouze symptomatická (tedy léčba hlavního příznaku, tj. silné menstruace atd.). Je to skutečně pměrně drahé (kolem 5 tisíc Kč) a při expulzi za určitých podmínek opravdu poj. část peněz vrací. Není to (jak píšete) experiment, bývá to léčbě poměrně účinná, na druhou stranu samozřejmě může selhat (nechtějte po mě na kolik %).

3. za "lipidové preparáty" apod. bych nedal ani 100 Kč., natož 30 tisíc.

4. Řešení (i jiných než poměrně drahé tělísko) mě napadá řada a to nejen hysterektomie (i když v některých případech bývá nejlepší, protože obtíže definitivně vymizí a žádný výrazný vliv na hormony ani na sexuální život tato operace opravdu nemá). Většinou z nich je bohužel operačních, ale tak to s myomy, které "zlobí", prostě je.

S pozdravem dr. Mára

P.s. upřímně děkujeme za pochvalu naší práce

7.3.2005 Vazeny pane doktore,

mam nekolik uzlu vyrustajicich z vnejsi strany delohy smerem do prava a dopredu, celkem asi tak velikosti zatate pesti. Lekar mi doporucuje operativni reseni (pravdepodobne hysterectomii a uvazuje i o odneti vajecniku, je mi 53 let a dosud nepravidelne menstruuji), ale ja bych se rada poradila jeste s Vami. Jde mi nejen o to, zda operovat nebo ne, ale taky o vyber vhodne metody, protoze "pod kudlu" se mi samozrejme nechce. Rada bych se dostala do Vasi poradny a dovedela se neco vice o jinych metodach jako napr. embolizace nebo myolyza.

Dekuji predem za odpoved. Zdenka

Vážená paní Zdenko,

do naší poradny se můžete objednat telefonicky na č. 224 967 491-2 - objednací lhůty jsou cca 3 týdny - "myomové konzultace" máme každý pátek odpoledne. Z toho co jste mi napsala je však docela pravděpodobné, že naše doporučení bude v souladu s doporučením Vašeho gynekologa. Rádi se na Vás však podíváme a navrhovaný postup vysvětlíme.

S pozdravem dr. Mára

7.3.2005 Dobrý den.

Chtěla jsem se zeptat.Kdy znovu začít se pokoušet otěhotnět po potratu.V 8tt jsem potratila a výkon i operační průběh byl bez komplikací. Bylo to moje první těhotenství. Je 29 let.

Děkuji Petra

Cca po 3 proběhlých menstruacích, ale domluvte se i s Vaším gynekologem.

Není zač, dr. Mára

6.3.2005 Vážený pane kolego,

obdivuji Vaši trpělivost v internetové poradně. Nyní jsem v pozici pacientky žádající o radu. Je mi 45 let. Jsem po devitaliaci děložích tepen 10/2004 ( doc. Holub). Mám 2 děti ( 1996,1997), od r. 1996 jsem věděla o menším myomu, LPSK byla prováděna i k biopsii ovarií, která se pak ukázala jako zbytečná pro normální laparoskopický nález a byla provedena tedy enukleace 2 malých myomů na povrchu dělohy ( asi kolem 1 cm) a současně podvaz děložních tepen. Jsem asi 6. týden těhotná. Interrupci bych odsouhlasila asi jen z důvodů ohrožení života. Jsou mi jasné kontraindikace stran věku atd. Zajímala by mě rizika stran průběhu gravidity, zda jsou i stran provedené devitalizace vyšší rizika pro plod. Mám představu, že zhoršené cévní zásobení, které by se mělo projevit omezením výživy myomu, by se mělo projevit i na výživě ostatního myometria a tak jsem si myslela, že se to děťátko v děloze asi nemá tak dokonale, jako v nedevitalizované tkáni, ale téhle problematice nerozumím.Jaká je asi šance na donošení dítěte, nechci přesná procenta, jen zdali je běžné, že těhotenství proběhne bez problémů až do konce. Porod už samozřejmě nechám na doporučení gynekologa. Děkuji Vám za radu. Marie

Vážená paní kolegyně,

myslím, že tyto dotazy by jste měla směřovat spíše na doc.Holuba - má větší soubor i zkušenosti s laparoskopickou disekcí děložních tepen (LDUV) a s několika těhotnými pacientkami po této metodě než my. Máme sice poměrně bohaté zkušenosti s devitalizovanými myomy, resp. dělohou od pacientek po embolizaci děložních tepen, to je však metoda poněkud odlišná a nelze z jejích výsledků usuzovat na výsledky LDUV. Odhadnout Vaše šance si netroufám, známe od nás i z literatury úspěšné těhotenství po bilat. ligacích vnitřní ilické tepny (o etáž nad děložními tepnami, tedy ještě radikálnější) při císařském řezu a známe ojedinělá úspěšná těhotenství po embolizacích, resp. ligacích uterinních tepen (zatím spíše kazuistiky než soubory pacientek), tedy naději jistě máte, více bych se spíše bál Vašeho věku - riziko vrozených vad (tudíž i časných potratů) je v 45 letech velmi vysoké.

Hodně štěstí dr. Mára

15.2.2005 Dobrý den,mám na děloze drobný myom,který je pravidelně sledován ultrazvukem. Mohu něco proto sama udělat, aby se eventuelně nezvětˇšoval? Užívám klimonorm- může tento lék "podpořit" jeho růst? Je možné klimonorm nahradit nějakým nehormonálním přípravkem? Děkuji za odpověď.Miroslava.

Milá Miroslavo,

vzhledem k tomu, že berete Klimonorm, soudím že jste ve věku kolem 50. V tomto věku (v postmenopauze) se již myomy obvykle zmenšují (regredují), i když většinou jen velmi zvolna. Pokud však berete hormonální substituci (HRT), k této regresi nedochází. Záleží tedy na tom, jaký (a jak významný) je důvod k užívání HRT. Pokud tím čelíte vasomotorickým obtížím (jako návaly, pocení, apod.), lze použít i nehormonální přípravky (i když nemusí být tak účinné). Pokud je zvlášť silný důvod obávat se u Vás osteoporózy, i zde jsou jiné možnosti prevence nebo léčby než HRT - poradit by mohl odborník specializovaný na kostní metabolismus (osteolog, většinou internista - endokrinolog). Je-li tedy důvod k užívání HRT významný (nebo tato léčba jen těžko nahraditelná), pokračoval bych v jejím užívání, chodil na gynekol. Kontroly a v nejhorším (pokud myom poroste nebo začne dělat obtíže - což se ale vůbec stát nemusí) se provede hysterektomie. Odstranění dělohy ve Vašem věku nebude tragédií, HRT budete moci užívat klidně dál a využívat jejich předností. Pokud přežijete (např. návaly) bez HRT nebo ji dokážete nahradit něčím jiným (pozor - nejde jen o ty návaly), pak Klimonorm vysaďte a myom by již dále růst neměl (bohužel nelze zaručit). Poraďte se však o všech možnostech s Vaším gynekologem. Kdyby se schylovalo k nutnosti oper. léčby, můžete se samozřejmě obrátit na naší ambulanci. Jinak nic jiného preventivního, ve vztahu k růstu myomů, udělat nemůžete.

Zdar a sílu dr. Mára

13.2.2005 Dobrý den pane doktore,

i já mám podle posledního ultrazvuku myom o velikosti 6 cm a "prozatím" 1 cystu na vaječníku. Při poslední kontrole před půl rokem to byly 4 cm. Tehdy mi můj pan doktor řekl, že ho budeme ještě pozorovat, pokud nemám žádné problémy. Ty problémy nemám ani dnes, ale nyní mi již doporučuje operaci. Bude mi 35 let, mám 13-letou dceru a děti již neplánuji. K mému zděšení mi p. doktor sdělil, že už se mymom odoperuje i s dělohou a s tím se nemohu smířit. Na Vašich webových stránkách jsem si přečetla několik možných způsobů odstranění myomů. Myslíte, že je u mne možné zkusit ještě laparoskopii, nebo devitalizaci, nebo jiný způsob odstranění, než odejmutí dělohy?Jsou tyto zákroky hrazeny u Vás pojišťovnou? Slyšela jsem názory, že děloha je již pro ženu zbytečná, pokud již neplánuje dítě (pokud zůstanou vaječníky, a to se uvidí až při operaci), ale v 35 letech? Děkuji za odpověď a přeji hodně optimizmu a úspěchů ve Vaší práci. Hana C.

Vážená paní Hano C.,

můžete se objednat se do naší ambulance (tel.: 224 967 491 - přes sestřičku možno každé pracovní dopoledne se objednat na nějaký pátek odpol.) - z toho co píšete si myslím, že bychom o nějaké konzervativní (dělohu zachovávající) léčbě určitě uvažovali - o čem konkrétně by se vidělo až po Vašem do vyšetření.

S pozdravem dr. Mára

11.2.2005 Dobry den pane doktore,

je mi 25 let, asi pred 14 dny mi pri prohlidce vaginalnim utrazvukem gynekolog diagnostikoval myom. Myom je velikosti 20 mm a jestli jsem pana doktora spravne pochopila mel by byt pouze "povrchovy" (asi nepouzivam spravny vyraz-omlouvam se) a pravdepodobne v zadni casti delohy. Uzivam asi 5 let hormonalni antikoncepci, jeste pred 1,5 rokem byl ultrazvuk v poradku. Pan doktor me "strasi" tim, ze budu muset HA prestat uzivat. Problem je ovšem v tom, ze studuji VS, momentalne jsem jiz v 5.rocniku a v nejblizsi době si nepreji otehotnet a stres z toho, zda jsem nahodou (po vysazeni HA) neutehotnela je to, co nyni nejmene potrebuji. Myslite, ze je HA opravdu nutne vysadit-nestacilo by myom pouze sledovat? Ma druha otazka se tyka odstraneni myomu-docetla jsem se, ze existuje nova metoda, kterou se pouze zmensi privod krve do delohy a to ma zajistit zmenseni/vymyzeni myomu. Zklasickeho odstraneni myomu-mam strach (respektive z ruptury delohy při tehotenstvi) a take z toho, ze by se!   po jednom odstraneni mohl udelat novy a ja musel znovu na operaci. Jaka pracoviste v CR touto novou metoud operuji, prosim? A jeste jeden dotaz: pokud myom nebude rust, jaka je pravdepodobnost, ze nebudu moci dobře otehotnet. Nehrozi neplodnost ci zvysene riziko potratu? A v tehotenstvi jsou nejaka omezeni, ohorzeni pro matku/dite?Omlouvam se, pane doktore, za takove mnozstvi dotazu, ale nalez me docela vylekal a nerada bych neco zanedbala. Děkuji za odpoved a za cas, ktery vsem podobne "nemocnym" zenam venujete.odpověď:

S antikoncepcí růst myomů nijak nesouvisí - podle mě není třeba ji vysadit. 2cm, navíc pravděpodobně (dle Vašeho popisu) subserózní myom bych (zatím) neléčil nijak - asi Vám nedělá žádné obtíže a nedeformuje dutinu děložní - zůstane-li to tak jak je, neměl by bránit ani otěhotnění ani donošení gravidity. Na druhou stranu je celkem pravděpodobné, že než budete chtít mít 1. dítě (např. ve 30) může do té doby, a to i významně narůst (např. do velik. 4 nebo 5cm i více) a pak již stojí za to se jeho léčbou zabývat. U subserózních myomů je metodou volby jeho chirurgické odstranění, což lze (do určité velikosti) laparoskopicky. Jen v případech, kdy je operace z nějakého důvodu riziková, lze uvažovat např. o embolizaci děložních tepen. Další metoda omezení krevního zásobení myomu je laparoskopická disekce děložních tepen, což je ale z oper. hlediska mnohdy technicky obtížnější než vlastní myomektomie (i když zase odpadá nutnost šít dělohu po enukleaci myomu, tedy jakési potenciální zeslabení děložní stěny). Zdá se však, že i po výše uvedených "devitalizačních" metodách může být děložní stěna (nebo některé její místo) rizikovým místem pro plánovanou graviditu – je obtížné t.č. říci jak jsou tato rizika u jednotlivých metod veliká, mj. samozř. záleží i na pracovišti a lékařích, kteří léčbu provádějí. Takže jak vidíte žádná z metod není zázračná, ale všechny mají svá pro a proti a je třeba pečlivě zvažovat léčbu každé mladé pacientky s myomem a postupovat individuálně.  Pravovišť, které se v ČR zabývají myomy ve fertilním věku do hloubky, mnoho není. Kromě naší kliniky snad jen gyn.odděl. nemocnice Kladno (prim.Holub). Jednotlivé výkony (např. laparoskopickou myomektomii, embolizaci děložních tepen již méně) jistě dokážou na více pracovištích v ČR - jen je myslím na většině místech nedělají příliš často.

S pozdravem dr. Mára

9.2.2005 Vážený pane doktore,

Obracím se na Vás s dotazem. Při gynekologickém vyšetření mé manželky zjistil vyšetřující doktor zvětšení děložní sliznice cca o 6mm. Vyšetření prováděl ultrazvukem. Manželka netrpí žádnou bolestí. Jen si občas stěžuje na svědění v oblasti genitálií. Je jí 32 let a má odstraněný jeden vaječník po mimoděložním těhotenství. Prozatím jí lékař změnil antikoncepci. Zajímá nás jestli má zvětšení děložní sliznice vliv na to svědění v oblasti genitálií a vlastní příčina tohoto zvětšení. Za odpověď předem moc děkuji. Radek. V.

Vážený pane R.V., nezlobte se ale na dotazy, které se ani vzdáleně netýkají tématu děložních myomů nemůžeme odpovídat. S pozdravem dr. Mára

P.s. vysoká děložní sliznice se svěděním genitálu jistě nesouvisí

3.2.2005 Pane doktore.

Je mi 38let a mám již  tři děti. Vsoučasné době jsem dovršila 35týden těhotenství smyomatózou dělohy, myomů na děloze mám několik, nikdo zlékařů mi přesně neřekl kolik, ani jak jsou velké. Blíží se chvíle porodu, ráda bych věděla jaké možnosti  eventuelně komplikace mohou nastat během porodu způsobené myomy a zda císařský řez ( který mi všichni lékaři doporučují) je nezbytně nutný. Dále bych ráda věděla jaké možnosti mohou nastat po porodu. Lenka

Milá paní Lenko,

děložní myomy nejsou absolutní indikací k císařskému řezu - tzn., že není nutný u všech žen s myomy, ale jistě častěji než u žen s normální dělohou. Záleží mj. na počtu, velikosti a lokalizaci moymů, na paritě ženy (to že jste již 3x zřejmě spontánně vaginálně porodila Vám dává jisté šance porodit takto opět), na věku (zde Vás 38 let příliš ke spont. porodu nepředurčuje), na palpačním nálezu na děložním hrdle a pokud se zvolí cesta "porodu na zkoušku" (císařský řez ne primárně, ale až při porodu při prvních známkách komplikací nebo protrahovaného porodu) na kvalitě děložních kontrakcí a dynamice palpačního vaginálního nálezu na děložním hrdle (neboli na tom jak hladce či naopak porod půjde). Asi budou existovat porodnící a porodnice, kde dají přednost jistotě, tedy primárnímu císařskému řezu a jiní lékaři a ústavy, kde se s Vámi pokusí porodit spontánně. Takto na dálku nedokážu říci, který postup je u Vás podle mě lepší. Spontánní porod u ženy s myomatózou může být protrahovaný (dlouhý), což může vést ke komplikacím jak u matky, tak u plodu. Bezprostředně po porodu mohou být problémy s porodem placenty, po jejím vypuzení s nadměrným krvácením z dělohy, které může skončit až nutností oper. zákroku, vyjímečně i hysterektomie (odejmutí dělohy). I neakutní císařský řez u ženy s myomy může být velmi komplikovaný a provázený krvácením, obtížemi s vybavením plodu, apod. Tímto výčtem Vás nechci strašit, jen upozornit na některá možná rizika, která jsou naštěstí ne až tak častá a v dobré porodnice by se měly zvládnout.

Hodně štěstí dr. Mára

1.2.2005 Dobrý den, moc prosím o radu. Je mi 36 let od června trpím bolestmi v podbřišku téměř trvalého charakteru (před menstruací je bolest ještě větší). Mám dělohu v RVF, hraniční velkosti, za ZS myom asi 3 cm. Myslíte pane doktore, že myom by mohl způsobovat mé bolesti. Již jsem z toho dost zoufalá a ráda bych se bolesti zbavila. Už jsem absolvovala i dg-laparoskopii, ale nic se nenašlo. Vyšetření na urologii také v pořádku. Moc děkuji Alena M.

Vážená A.H.,

obtíže od myomu být mohou (také však od dělohy v retroverzi-flexi, čili RVF, jež se často spojí s pánevními varikozitami neboli syndromem pánevní kongesce - lze někdy řešit laparoskopicky, při vyloučení jiných příčin bolestí; nebo od řady jiných věcí mimo gynekologii či urologii). Jste-li zoufalá a vyloučilo-li se již vše ostatní, zvážil bych laparoskopii u nás s případným odstraněním myomu, ev. korekci RVF - pokud by nepomohlo, muselo by se pátrat dál.

dr. Mára

30.1.2005 Vážený pane doktore,

úplně hltám Vaše stránky o myomech a děkuji Vám za tento počin, který jistě vítá spousta žen, protože ne všichni lékaři jsou tak sdílní jako Vy. Je mi 37 let (letos v květnu 38 let), mám dvě děti (17 a 15 let). 8.6.2004 mi na sono zjistili tento nález - děloha v RVF, vel. 40 x 82 mm, endometrium 5 mm, IUD in situ při pr.hraně myom vel. 17 mm, ovaria bilat. norm velikosti i struktury, pr. ovarium za dělohou, CD: malé množství volné tekutiny. Má gynekoložka mi tehdy řekla, že pokud nemám žádné potíže a tehdy jsem je skutečně neměla (menstruace v mezích normy, krvácení přiměřené), je vše normální a není třeba prozatím konat žádné kroky, na kontrolu mám přijít za rok. Z nálezu je patrné že mám zavedené nitroděložní tělísko, které by se letos v květnu mělo měnit (budu ho mít již 5 let).Od vyšetření v červnu 2004 jsem tedy zůstávala klidná, potíže jsme neměla, tak proč se nervovat, ale .... To je právě to ale, v listopadu a prosinci 2004 jsem měla menstruaci cca po 20 dnech, trvala 7 dnů a první 4 dny hodně krvácivou. Totéž se opakuje nyní v lednu 2005 - začátek menstruace 3.1., konec 9.1., další začátek menstruace 21.1., trvá stále, krvácení třeba půl dne silné, půl dne slabé nebo jenom špinění. Jinak mám problémy s železem v krvi (výsledky na spodní hranici), objevuje se mi vysoký krevní tlak, léčím se na hypotyerozu, mám zvýšené DHEAS a po náhlém přibrání na váze (prodělala jsme hormonální vyšetření, které nezjistilo příčinu mého rychlého váhového přírůstku) se mi objevily křečové žíly. Poradíte mi prosím co mám v případě myomu dělat, jaký způsob léčby by byl nejvhodnější, operaci s odstranněím dělohy odmítám. Mám strach co bude dál. Můžete mi také poradit jaká antikoncepce by byla pro mě nejvhodnější.Děkuji za vaši odpověď a ještě jednou díky za vaši práci. Jarka.

Milá Jarko,

v prvé řadě děkujeme za Vaše pochvalná slova, která jsou pro náš tým povzbuzením do další práce, včetně prohlubování větší otevřenosti ve vztahu k pacientkám a celé laické veřejnosti. Nyní k vašemu dotazu - je velmi obsáhlý a řekl bych, že myomu se týká jen velmi málo. Řada věcí, které zmiňujete s ním (a s gynekol. problematikou vůbec) velmi pravděpodobně vůbec nesouvisí (vysoký tlak, váhový přírůstek, hypothyreóza, elevace DHEAS). 17mm myom není velký. Naopak jde o velmi diskrétní nález, který řada lékařů může při běžném vyšetření přehlédnout a nebude se jednat o velkou chybu. Za určitých okolností ale nezáleží na velikosti a i malý myom může působit velkou neplechu, zejména stran krvácení. Teď neříkám, že Vaše krvácení musí být způsobené myomem a zřejmě ani po sebepodrobnějším vyšeření sebeerudovanějším odborníkem nebude hned a 100% známo proč krvácíte. Spíše než myom bych ale u Vás jako příčinu tipoval buď souvislost s dlouho zavedeným tělískem (čili jako první krok bych tělísko extrahoval a vyšetřil Vás stran infekce, ev. přeléčil antibiotiky a počkal bych na efekt) nebo dysfunkční krvácení na podkladě hormonální poruchy - dysfunkce štítné žlázy, nadváha, hyperandrogenismus (vyšší DHEAS) - to vše může hrát roli. Dalším krokem by tedy, podle mého, měla být spolupráce s endokrinologem a případně naše (gynekologická) homonální léčba - např. gestageny, ev. antikoncepcí jako snaha o zpravidelnění cyklu. Šanci na úpravu cyklu bez gynekol. zásahů by jste jistě měla i po optimalizaci váhy a funkce štítnice. Nakonec by přicházela v úvahu léčba symptomatická (zaměřená především na samotné krvácení) - hemostyptika, možná tělísko s gestageny (ne hned po vytažení starého) zvané Miréna, eventulně intervence typu hysteroskopická ablace endometria, embolizace nebo laparoskopické disekce děložních tepen. Při selhání všeho (včetně Vaší trpělivosti) bych se nebránil laaproskopické (či laparo-vaginální) hysterektomii jako šetrného zákroku se 100% účinkem na krvácení z dělohy. Samotné odstranění myomu by nemuselo být efektivní, snad pouze v tom případě, že se jedná o myom submukózní, kdy by jeho hysteroskopická resekce byla metodou volby. Otázku vhodné antikoncepce bych nechal na poradu s Vaším gynekologem - většina terénních gynekologů má s předepisováním antikoncepce jistě mnohem větší zkušenosti než já, který pracuji v nemocnici a žádné běžné, ambulantní pacientky nemám. Mohu jen doporučit laparoskopickou sterilzaci jako metodu velmi účinnou, poměrně šetrnou, levnou leč definitivní.

S pozdravem dr. Mára

28.1.2005 Vazeny pane doktore,je mi 28 let,mam jedno dite.Asi rok jsem byla sledovana pro myom,ktery se neustale zvetsoval, silne jsem pri menstruaci krvacela,mela jsem take bolesti pri pohlavnim styku.Pri velikosti 77x80mm mi lekar doporucil konzultaci do kladenske nemocnice k Doc.Holubovi.V listopadu 2004 mi byla provedena lapar.disekce uterinnich cev.Myomektomie mi nemohla byt provedena-deformovala by delohu(chtela bych jeste otehotnet).Po trech mesicich se myom vubec nezmensil,mam obavu,ze operace nebyla uspesna! Obvodni gynekolog mi nedela posevni ultrazvuk,je to spravne?Je realna sance,ze otehotnim?Za odpoved predem dekuji. Jitka K.

Vážená paní J.K.,

Váš případ je poměrně komplikovaný a netroufám si jej řešit takto po webu. Chcete-li konzultaci, objednejte se do naší ambulance na tel.č. 224967491 u s. Miluničové (každé všední dopoledne). s pozdravem dr. Mára

P.s. Mimochodem Doc. Holub (a jeho kladenské pracoviště) je v této problematice výtečný odborník. Nicméně žádná metoda (ani LDUV) není 100% a je možné, že se myom po tomto výkonu výrazně nezmenší. Je také možné že k částečnému zmenšení dojde až v cca 6 měs. odstupu. 8cm myom většinou z dělohy lze enukleovat (a dělohu samozřejmě adekvátně zašít, zvláště tehdy je-li v plánu těhotenství), je však třeba počítat s eventualitou otevřeného přístupu (cca 8-10cm řez podobně lokalizovaný jako na císařský řez) a poté s porodem císařským řezem. V úvahu možná připadají i další možnosti léčby myomů. Otěhotnět s takto velkým myomem teoreticky lze (v praxi však kromě potrácení může být i příčinou sterility), ale docela bych se bál kam až v graviditě může vyrůst a jaké potíže vyvolat.

28.1.2005 Vážený pane doktore,

je mi 30 let, jsem ve 20. týdnu těhotenství. Včera mi byl při ultrazvukovém vyšetření na přední stěně dělohy zjištěn 3 cm velký myom, který je "mimo inserci placenty". Myom zasahuje do dělohy. Při předchozích ultrazvukových vyšetřeních - 8. a 12. týden těhotenství - myom zjištěn nebyl, nikdy dříve jsem žádné "ženské" problémy neměla, menstruace pravidelná, ani teď nemám žádné potíže. Je možné, že se myom za tak krátkou dobu o tolik zvětšil? Přečetla jsem si, že tomu tak v těhotenství je. Můj lékař mi řekl, že se v mém případě nemám čeho bát, že myom je relativně malý. Pokud ale bude dále růst? Vím, že v těhotenství s tím nemůžu nic dělat, pouze jeho případný růst dále sledovat - existuje nějaká kritická hranice velikosti myomu? Doporučil byste dřívější odchod na mateřskou (původně jsem plánovala 6 týdnů před termínem porodu), je lepší být v tomto případě více v klidu (pracuji v kanceláři, takže v podstatě sedím 8 hodin u počítače)? Dá se předpokládat, že se myom po porodu zmenší? Děkuji moc za Vaši odpověď. Silva

Milá paní Silvo,

na většinu Vašich dotazů lze odpovědět že ano. Myom může v graviditě poměrně výrazně vyrůst, z toho co mi píšete Vám snad větší problémy nezpůsobí, v graviditě skutečně nezbývá než jej jen sledovat. Nebudete-li mít žádné komplikace nemusíte na MD výrazně dříve a nefyzická práce by neměla vadit. A opět ano, po šestinedělí by se myom mohl opět zmenšit. Přesná kritická hranice velikosti myomu neexistuje, každý případ je třeba posuzovat individuálně. Hodně štěstí dr. Mára

28.1.2005 Dobrý den, prosím Vás o radu.

V červnu 2004 mi byl diagnostikován subserozní mym o velikosti 3x3 cm nacházející se na zadní stěně v oblasti vnitřní branky. Podle lékařky by takto uložený a malý myom neměl způsobovat žádné potíže, přesto pociťuji neustálé pobolívání podbřišku a spodní část zad. Taktéž pociťuji častější nucení na močení. Ultrazvukové vyšetření ledvin a moč. měchýře bylo bez pat. nálezu. Mohou být tyto potíže způsobené myomem? Je mi 32 let, 2děti. Děkuji za radu . Irena K.

Vážená paní I.K.,

obtíže by mohly být od myomu. Pokud by myom nevyvolával obtíže, postupoval bych konzervativně. Pokud Vám však obtíže dělá, zvážil bych jeho odstranění (zřejmě by bylo proveditelné laparoskopicky). Chcete-li se nechat vyš. a ev. léčit u nás objednejte se do naší ambulance na tel.: 224 967 491 u s.Miluničové. dr. Mára

20.1.2005 Vážený pane doktore, při poslední gyn. prohlídce mi lékař sdělil, že mám na přední stěně dělohy 15 mm velký uzlíček a neví, zda je to myom nebo jen struktura svaloviny. Chtěla bych se zeptat za jak dlouho se mám objednat na prohlídku, aby se to případně mohlo ještě nějak léčit. Jsem po císařském řezu pro abrupci placenty v 29.týdnu dvojčetného těhotenství. Obě dvojčata zemřela a chtěli bychom s manželem ještě zkusit štěstí. Nyní mám velký strach, že už tonepůjde. Děkuji.

Vážená paní,

15mm útvar ve svalovině dělohy si nejspíše žádnou léčbu nevyžaduje, ať jde o myom nebo ne. Kontroly jistě stačí á 6 měs. Budete-li mít pochybnosti, můžete se objednat do naší ambulance na č.: 224 967 491 (Po-Čt) neb 224 967 492 (Pá odpol.).

Hodně štěstí dr. Mára

11.1.2005 Vážený pane doktore,

je mi 30 let a jsem podruhé těhotná(9.týden).Včera mi lékařka zjistila myom na děloze velikosti 30 mm.Nevěděla jsem o co jde,ale Vaše webové stránky podávají vyčerpávající informace.Zdotazů jiných žen,kterým odpovídáte, jsem zjistila,že při výskytu děložních myomů dochází poměrně často k samovolným potratům. Mám z toho strašný strach.Můžete mi říct jaké je asi procento pravděpodobnosti potratu? Děkuji mnohokrát D.V.

Vážená paní V.,

3cm myom není až tak velká tragédie. Vyčíslit riziko potratu v procentech opravdu nelze (řekl bych ale že rozhodně nepřesahuje 50%). Snad lze říci, že pokud myom nedeformuje dutinu děložní (neklene se do dutiny děložní) je riziko menší, než kdyby deformoval. Léčit myom v těhotenství nelze – leda klidem (případně i za hospitalizace) + symptomaticky, vyskytnou-li se komplikace (např. krvácení).

Hodně štěstí dr. Mára

 

Poradna spatřila světlo monitoru v dubnu 2004.