P O R A D N A

  myomy.cz

Archiv naší poradny – září – prosinec 2004.

25.12.2004 Vážený pane doktore,

ráda bych se na Vás obrátila s následujícím dotazem. Je mi 42 let, mám dvě děti, další neplánuji. Před rokem mi byl při preventivním vyšetření zjištěn myom o velikosti cca 3,5 cm, za rok se zvětšil na 5 cm. Nemám žádné zjevné potíže nepřiměřené mému věku, krvácení je vcelku normální a také žádné tlaky ani bolest v břiše necítím. Dále mám zavedeno nitroděložní tělísko, které je již třeba vyjmout. Lékařka doporučila pouze sledování myomu a prozatím žádnou další léčbu ani zákrok. Dále mi doporučovala zavedení nitroděložního tělíska MIRENA s tím, že by se mohl růst myomu zastavit, na druhou stranu ale sdělila, že u několika jejích pacientek vyvolalo zavedení tohoto tělíska rychlý růst myomu a musela být provedena operace. Mám se rozhodnout sama, ráda bych proto věděla, zda podle Vašeho názoru je antikoncepční tělísko MIRENA vhodné při této velikosti myomu, či zda by bylo lepší nechat si zavést normální tělísko. Dle sdělení lékařky myom umístění tělíska nebrání.

Druhý dotaz je následující - můj otec zemřel na poměrně rozsáhlou rakovinu vnitřních orgánů (střeva, játra, žaludek) - mám obavy, zda nemohu mít k tomuto dispozici a zda nemůže určitým způsobem nezhoubný myom přerůst ve zhoubný nádor a zda by nebylo v tomto případě lépe ho odstranit v době, kdy žádné potíže a komplikace nemám a nečekat, zda ještě poroste či ne či zda se zmenší. Možná to spolu vůbec nesouvisí a dělám si zbytečně starosti, jsem v oblasti medicíny laik, ale otcův ošetřující lékař nám radil, abychom jako přímí příbuzní při jakýchkoli potížích tuto skutečnost uváděli, že může být podstatná.

Moc Vám děkuji předem za odpověď a přeji úspěšný nový rok. Blanka

Milá Blanko,

obecně platí, že tělísko se u děloh s myomy příliš nehodí - zvyšuje riziko krvácivých nebo zánětlivých komplikací, není tak jistou antikoncepcí jako u normální dělohy, častěji dojde k vypuzení tělíska apod. Mirena je v tomto směru určitou vyjímkou (díky přítomnosti gestagenu) - vysoká antikoncepční spolehlivost, méně zánětů a na krvácivé komplikace (včetně těch, způsobených myomem) je dokonce jednou z doporučovaných možností léčby. Na druhou stranu nevěřím (nikdy nebylo prokázáno a je to i logické) jejímu působení na zmenšení či zastavení růstu myomu/ů - to jistě ne. Takže ji lze použít jednak jako antikoncepci, jednak jako léčbu či prevenci děložního krvácení, nikoli jako léčbu samotného myomu. Vyčkávací postup při 5cm velikosti myomu a žádných příznacích je možný (ať již s Mirenou nebo bez), v budoucnu Vám však hrozí odstranění dělohy (hysterektomie) - např. v 48 letech by provedení konzervativního (dělohu zachovávajícího) zákroku pro myom nebylo, až na vyjímky, indikované ani rozumné. Obavy ze "zvrhnutí" myomu ve zhoubný nádor (sarkom) jsou podle všeho liché - myomy se nezvrhávají ani když rostou. Jedná-li se o sarkom dělohy (naštěstí extrémně vzácný), je to většinou zhoubný nádor již od počátku – myomy rozhodně nepatří mezi prekancerózy (přednádorové stavy), narozdíl např. od některých lézí děložního čípku nebo sliznice. Sarkom dělohy, který svým vzhledem může připomínat myom, samozřejmě nemůžete nikdy 100% vyloučit – až po případné operaci (vlastního nádoru nebo celé dělohy) histologicky. Jak již bylo řečeno jedná se však o onemocnění velmi vzácné a vyčkávací postup u myomů je běžný a používaný na celém světě. Rodinná onkologická zátěž obecně samozřejmě může být závažnou informací pro lékaře, v případě myomů má však minimální význam. Spíše je třeba zaměřit se na řádnou prevenci a screening nejčastějších ženských nádorů - prs, děložní čípek, dále např. tlusté střevo, plíce, kůže (zde je to však s včasným vyhledáváním těžší). Uvažujete-li o jiných možnostech léčby myomu než Miréně, ať již radikální (hysterektomie) nebo konzervativní (myomektomie, embolizace nebo disekce děložních tepen - viz. naše stránky), obratťte se, chcete-li, na naše kontaktní číslo na kterém se můžete objednat do naší specializované amulance: 224 967 492 (každý Pátek odpoledne).

S pozdravem dr. Mára

24.12.2004 Dobrý den,

rozhodla jsem se pro odstranění dvou intramurálních myomů o velikosti 1,5 cm - vedle sebe.Zákrok by prý neměl být náročný ale trochu mě zneklidňuje varování lékaře,jak by mohla probíhat další gravidita.Prý musím být v průběhu celého těhotenství pečlivě sledována, hrozí hospitalizace od 6.měs., předčasný porod, v každém případě porod císařským řezem a pokud bych čekala náhodou dvojčata byla by nezbytná redukce na jeden plod.Je to všechno pravda?A ještě jeden dotaz.Za jak dlouho po myomektomii je možné otěhotnět. Děkuji za odpověď Linda

Milá Lindo,

myom kolem 1.5cm bych spíše neodstraňoval, jsou-li 2 takové vedle sebe pak možná, ale nevím nevím. Na klinice operujeme myomy většinou až od 4cm výše. Riziko ruptury dělohy po myomektomii není vysoké, zvláště je-li sutura malého rozsahu (což lze u malého myomu předpokládat) a je-li dobře provedená. Indikace redukce dvojčat kvůli tomu, že je žena po myomektomii, je sporná, ale chápu obavy gynekologa, protože riziko ruptury u dvojčat by bylo jistě vyšší. Po standardní myomektomii (myomu např. 4-7cm) s adekvátní suturou myometria necháváme ženu otěhotnět cca po 6 měsících - podle rozsahu sutury, zda bylo proniknuto při operaci do děložní dutiny, podle hojení a nálezu na děloze na ultrazvuku (ev. na magnetické rezonanci). Někdy provádíme i tzv. second look laparoskopii + hysteroskopii, abychom dělohu před zamýšlenou graviditou vyšetřili co nejlépe a odhadli rizika. Zdraví dr. Mára

22.12.2004 Dobrý den pane doktore,

je mi 38 let a prožívám své první těhotenství. Ve 13.TT mi na UZ objevili 3-4 myomy (od 3cm-6cm). Lékařka mi sdělila, že se plodu ani mě nemůže nic stát. Jen se to prý má sledovat. Ráda bych věděla, zda mohu i v tomto věku a s tímto problémem donosit dítě v pořádku ( jinak první genetické testy dopadly dobře). A jaké riziko hrozí při Amniocentéze, když mám ty myomy.

Děkuji moc předem za Vaši odpověď. Marta Z.

Milá Marto,

jistěže lze ve Vašem věku i s myomy úspěšně těhotenství donosit, v procentech Vám to ale říci nemohu. Myom jistě s genetikou vašeho plodu nemá nic společného, dítě neohrožuje nějakou vadou, spíše předčasným porodem apod. Riziko amniocentézy (cca 0,5% riziko potratu) patrně nebude myomy nijak ovlivněno (trochu záleží na jejich uložení, ale mělo by jít najít místo na přední stěně děložní,kde myomy nebudou jehličce překážet). Zvažování zda jít nebo nejít na tento výkon je vždy těžké - může Vám radit genetik i gynekolog (míra rizika Downova syndromu, ev. jiných chromozomálních aberací by měla převýšit riziko amniocentézy, aby ta byla správně indikovaná), konečné rozhodnutí však je na Vás. V 38 letech je uvažování o amniocentéze jistě na místě, nehledě na výsledky předchozích testů. Na druhou stranu chápu, že by se Vám šlo na výkon lehčeji, měla-li by jste doma již nějaké děti. Je to těžké rozhodování, ale nemůžeme je udělat za Vás.

Držím Vám palce. dr. Mára

21.12.2004 Dobrý den pane doktore,

je mi 38 let a prožívám své první těhotenství. Ve 13.TT mi na UZ objevili 3-4 myomy (od 3-6cm). Lékařka mi sdělila, že se plodu ani mě nemůže nic stát. Jen se to prý má sledovat. Ráda bych věděla, zda mohu i v tomto věku a s tímto problémem donosit dítě v pořádku ( jinak první genetické testy dopadly dobře). A jaké riziko hrozí při Amniocentéze, když mám ty myomy.

Děkuji moc předem za Vaši odpověď. Marta Z.

Milá Marto,

jistěže lze ve Vašem věku i s myomy úspěšně těhotenství donosit, v procentech Vám to ale říci nemohu. Myom jistě s genetikou vašeho plodu nemá nic společného, dítě neohrožuje nějakou vadou, spíše předčasným porodem apod. Riziko amniocentézy (cca 0,5% riziko potratu) patrně nebude myomy nijak ovlivněno (trochu záleží na jejich uložení, ale mělo by jít najít místo na přední stěně děložní,kde myomy nebudou jehličce překážet). Zvažování zda jít nebo nejít na tento výkon je vždy těžké - může Vám radit genetik i gynekolog (míra rizika Downova syndromu, ev. jiných chromozomálních aberací by měla převýšit riziko amniocentézy, aby ta byla správně indikovaná), konečné rozhodnutí však je na Vás. V 38 letech je uvažování o amniocentéze jistě na místě, nehledě na výsledky předchozích testů. Na druhou stranu chápu, že by se Vám šlo na výkon lehčeji, měla-li by jste doma již nějaké děti. Je to těžké rozhodování, ale nemůžeme je udělat za Vás.

Držím Vám palce. dr. Mára

19.12.2004 Chcela by som sa opytat, aku pohybovu aktivitu mozem robit, ked som styri mesiace po hysterektomii. Doma mame fitloptu aj steper. Mozem bez obav na ich cvicit?

Dakujem Darina

Myslím, že můžete cvičit bez obav.

Není zač, dr. Mára

6.12.2004 Dobrý den pane doktore,

po přečtení vsech dotazů ve Vaší úžasné poradně jsem se rozhodla se na Vás také obrátit s prosbou o radu. Je mi 28 let a i přes tvrzení jistého pana doktora že nemohu otěhotnět se mi narodila před 5-ti měsíci nádherná holčička.Pravděpodobně jsem otěhotněla především díky tomu, že jsme na "to" prostě nemysleli a že jsem těhotná jsem překvapeně zjistila až ve čtvrtém měsíci ( problémy s menstruací mám několik let ...) Mám myom v zadní části dělohy který prorůstá do děložní stěny a při těhotenství i placentou a tak jsem celé těhotenství patřila mezi rizikové maminky a nějaký čas jsem si pobyla i v nemocnici kvůli zastavení předčasného porodu,myom dorostl 10cmx8cm, což je prý dost velký průměr na můj věk a bohužel se nezmenšuje Zatím mi ale ještě ani jeden lékař nedokázal přesně říci co s tím...Po porodu jsem několikrát velmi silně krvácela a krvácení mi zastavovali injekcí ( bohužel nevím přesně jakou) mám občasné bolesti až křeče ale jinak cítím jen tupý tlak. Nyní na poslední kontrole moje gynekoložka zjistila pokročilý zánět děložního čípku. Ráda bych se od Vás dozvěděla jak v takovém případě postupovat. Chtěli bychom mít alespoň ještě jedno dítě ale lékaři mi tvrdí že jestli to vůbec půjde, bude to muset být jedině pod lékařskou kontrolou, to jest po celou dobu těhotenství být hospitalizovaná. Nevím jak moc vše také ovlivní ten zánět. Prosím Vás tedy o radu a vlastně i o pomoc. Zároveň bych ale také ráda vzkázala všem ostatním tazatelkám Vaší poradny a nezoufají, někdy věci vypadají horší než ve zkutečnosti jsou a i když si třeba vytrpí svoje, stojí to za to! Můžu to potvrdit z vlastní zkušennosti!

Moc Vám děkuji za práci kterou pro nás děláte. S pozdravem , Tereza Krámková

Vážená Terezo K.,

předně děkuji za několik pochval, kterými jste nás poctila a gratuluji Vám k úspěchu (miminku), který jste zaznamenala navzdory skepsi nás lékařů. Nevím přesně co myslíte (resp. Vaše lékařka) "pokročilým zánětem čípku" nicméně myslím, že s myomem to nemá žádnou souvislost. Je-li tam opravdu zánět (cervicitída může být provázená bolestmi, výtokem, někdy i krvácením mimo cylus a horečkami), je na místě protizánětlivá léčba včetně lokálních či celkově podávaných antibiotik a pak teprve řešit vše ostatní. Je-li na čípku jiná léze, je jí také třeba řešit včas - jistě dříve než myom, protože ten asi nebude akutní a další dítě asi hned neplánujete (když máte teprve 5-měsíční), navíc je Vám teprve 28 takže poměrně času dost. Stran myomu mám obvyklou odpověď, musel bych Vás vyšetřit, abych mohl poradit cíleně (objednat se ev. můžete na tel.: 224 967 492 - každý pátek mezi 13 - 15 hod. počínaje lednem 2005). Jinak je zde obvyklé dilema u žen, které již poměrně úspěšně těhotenství a porod prodělaly i s myomem, zda intervenovat nebo zkusit štěstí s dalším těhotenstvím. Záleží (jako obvykle) na velikosti a uložení myomu teď již v odstupu od těhotenství i šestinedělí, na tom zda je skutečně jediný nebo je jich (třeba drobných) více, na tom jestli máte silné krvácení či jiné potíže atd.

Hezký den dr. Mára

2.12.2004 Vážený pane doktore,

jsem asi první muž, který do této poradny píše. Mamce je 52 let a poté, co navštívila lékaře s tím, že má krvácení a nepravidelnou menstruaci,jí byly diagnostikovány po vyšetření myomy ve větší míře / podrobnosti nevím,je to poměrně čerstvá záležitost a další vyšetření ještě budou následovat / a doporučena hysterektomie.To byl pochopitelně pro ni velký šok a velký záběr na psychiku.Vlastně byla na pravidelné prohlídce už před třemi lety,kde jí byl dignostikován malý myom, o kterém lékař prohlásil, že není třeba jej léčit.Mamka si zřejmě problém způsobila tím, že se dostatečně neinformovala o tom,co myom znamená a poté, co mi zpětně vyprávěla o vyšetření lékaře a způsobu komunikace mezi oběma lidmi, jsem nabyl dojmu, že lékař zřejmě dostatečně nevysvětlil význam slova myom a jeho další sledování ....Řekl jí, že se s tím nemusí nic dělat.Díky tomuto sdělení se u něj mamka neukázala tři roky.To ji samozřejmě neomlouvá,spíše naopak,ale přesto  několik mých dotazů nejen za ni,ale i za sebe:

 A/  je možno se otevřeně lékaře zeptat, jaké má již zkušenosti s léčením těchto myomů a jejich procentuelní úspěšnost?

 B/  lze touto cestou zjistit kapacitu ve svém oboru nebo je tento zákrok zcela běžným zákrokem s minimálními pooperačními komplikacemi /globální hledisko,pokud lze / a lze tedy lékaři plně důvěřovat ?

 C/  lze se rozhodnout  svobodně,kde a na kterém oddělení lze tento zákrok provést ? Jenže jak zjistit "kvalitní" oddělení,pokud je to běžný zákrok ?

 D/  jaká je v průměru doba  čekání na hysterektomii?

Omlouvám se za dojem nedůvěry vůči zdravotnickým zařízením, tak nebyly mé dotazy míněny...Jde mi pouze o to vybrat s klidným svědomím toho správného lékaře. Po přečtení Vašich stránek jsem byl udiven,kolik žen různého věku  trpí těmito problémy.V životě by mě to nenapadlo.Rázem jsem se uklidnil,že problém,který postihl mou mamku, není neřešitelný a že se dá žít plnohodnotný život i po tomto dosti "drastickém zásahu" do lidského organismu i do lidské duše.....

 Přeji mnoho dalších úspěchů va Vaší práci a jsem s pozdravem František O.

Vážený pane F.O.,

prvním mužem naší poradny nejste, již jednou jsem chválil jednohostarostlivého syna o dojemnou a pěknou péči o svoji maminku. Myslím však, že velké obavy z Vaší strany jsou zbytečné.Vaše dotazy mi nevadí a jako projev nedůvěry vůči zdravotníkům je neberu. Většina myomů a myomatózních děloh jsou (a to zvláště u pacientek, co již neplánují otěhotnět - teď to nemyslím nějak cynicky či diskriminačně vzhledem k věku těchto žen) skutečně běžným problémem a denním chlebem gynekologických ambulancí i nemocničních oddělení. Hysterektomie je velmi častým zákrokem všech gynekologických oddělení včetně okresních nemocnic. Nejde však o zákrok banální, samozřejmě má svá úskalí (záleží na nálezu a na pacientce) a může mít, jako každá operace, své kompikace. Nicméně se ve velké většině nejedná o nějak zásadní zásah do zdraví ženy do budoucna a některé psychické či sexuální důsledky hysterektomie se (někdy i vlivem společenských módních trendů) přeceňují. Většině pacientek, mají-li před operací obtíže nebo natolik zvětšenou dělohu, že obtíže lze (při odkládání řešení) brzy očekávat, se po operaci uleví nebo ji v odstupu nijak nevnímají. Ve věku Vaší maminky je, pokud je nález na děloze skutečně výrazný, hysterektomie asi nejlepším řešením, zaručujícím definitivní řešení a kupodivu (v porovnání s některými méně radikálními zákroky) i nejméně komplikací a recidiv.

Stran Vašich dotazů:

a) pacient (či příbuzný) má právo se lékaře zeptat na cokoli. Na ta procenta bych se nicméně neptal (hodnocení by bylo velmi složité), ale zjednodušeně řečeno je úspěšnost hysterektomie (ve vztahu např.k odstranění obtíží s myomem spojených) jistě vysoká, snad kolem 90%.

b) přesná a veřejná data o kvalitě jednotlivých lék. zařízení nejsou k dispozici a ani já nemám přesný přehled jak je které gynekol. oddělení úspěšné či "vlidné k pacientům" apod. Velká klinická pracoviště by měla být zárukou odbornosti, což neznamená, že malé nemocnoce či oddělení jsou špatná. Nezbývá než si nechat poradit od známých či od jiného lékaře. Rozhodně zde nechci tvrdit, že jediným a nejlepším pracovištěm, které zvládne hysterektomii je to naše - jistě je kvalitních zařízení pro tuto operaci (po Praze i jinde) řada.

c) svobodně si vybrat nemocnici můžete, alespoň u nás na klinice, ale věřím že i jinde. Je dobré však své rozhodnutí zdůvodnit svému gynekologovi, aby se necítil dotčený, že nejdete tam kam Vás posílá on. O složitosti vybírání jsem již psal.

d) čekací lhůty na hysterektomii nejsou většinou v českých luzích a hájích nijak dlouhé, např. u nás na klinice (díky velké kapacitě oper. sálů a týmů) v průměru 2-3 týdny, ale někdy i podstatně méně. Závěrem chci doporučit, aby jste maminku uklidnil a ujistil ji že se nejedná o tak drastický zákrok, jak si na první pohled myslela, že se dá dobře a plnohonotně žít i po této operaci.

Hodně zdaru dr. Mára

25.11.2004 Je mi 24 let a potrebovala bych poradit. Pred rokem jsem prestala brát antikoncepci (logest) a pak jsem 3 mesíce nedostala menzes. v breznu mi doktor predepsal Proveru a beru ji porád. V kvetnu jsem zacala brát clostilbegyt první 2 mesíce 1 tabletu 3. - 7. den cyklu další 2 mesíce 2 tablety pak jsem ho mesíc nebrala a ted zase 2 mesíce po 2 tabletách. Asi pred 3 mesíce jsem mela 2 folikuly a ted nic. Co byste mi doporucili dál. Dekuji za radu.

Vážená paní, nezlobte se ale Váš dotaz se netýká problematiky, které je věnována tato poradna. Poraďte se s Vaším gynekologem. dr. Mára

18.11.2004 Dobrý den!

Je mi 52 let a před 8 lety u mě nastaly první viditelné příznaky premenopazy (návaly, otoky končetin a možná další, ale tomu jsem nevěnovala pozornost. Tehdy jsem si myslela, že prevence je vždy to nejlepší. A tak jsem souhlasila s náplastmi HRT, trochu jsem přibrala, ale měla jsem silné krvácení, dokonce se mi nabouraly jaterní testy a zvětšily se mi myomy, které předtím byly malé a nevadily. Již téměř 4 roky nemohu v noci spát, spím tak4 hodiny a pak se vzbudím a před usnutím mě strašně trápí syndrom neklidných končetin. Cítila jsem, že toto nebude ta správná cesta a tak jsem vyhledala odbornici a ta mi předepsal ještě antikoncepční tablety, které jsem předtím nikdy neužívala. Po nich jsem přibrala 10 kg, tedy hlavně měla zvýšenou chuť k jídlu a ani s touto terapiií jsem se necítila lépe. Pak jsem zase měla zvýšené testy a tak znova HRT a různé druhy. Z toho propukla žilni nedostatečnost a připadala jsem si celá jako oteklá. Je fakt, že jedinou výhodou byla krátká a na den přesná menstruace. Nakonec jsem sama navrhla, že chci všemu nechat volný průběh a asi před 2 měsíci, kdy po zjištění folikul. hormonů (vysoká hladina kolem 100) mi bylo sděleno, že jsem v premenopauze nebo i menopauze. Ráda bych, aby mi někdo blíže vysvětlil, kdeže to vlastně jsem. Ty pojmy jsou mi samozřejmě známé, ale zase mám problém s pletí na obličeji mám v polovině cyklu tak ošklivé pubertální vyrážky a cítím se už docela otrávená ze všech pokusů. Sama jsem si nasadila SARAPIS, pupalku, B-komplex, na spaní Chmel+třezalku a kozlík, event. prášky na spaní, ale když je vezmu, stejně se ve3 nebo v 5 hodin vzbudím. Již asi 7 let se držím zásad zdravého životního stylu a zdravé výživy. Prosím, poraďte, jak přirozenou cestou zvládat klimakterium a na koho se případně v Brně obrátit .

Děkuji, Alena

Vážená paní Aleno,

nezlobte se ale naše poradna je věnována problematice děložních myomů a Váš dotaz se týká  problematiky klimaktéria. Navíc je velmi dlouhý a komplikovaný a já se necítím být odborníkem na tuto oblast a tak Vás nechci ještě více mást pojmy pre-, peri-, menopauza apod. Na koho se obrátit v Brně nevím (jistě při Gyn.-por. klinice pana prof. Ventruby - přednosta - bude existovat specializovaná gynekol. -endokrinologická ambulance), na naší pražské klinice existuje poradna pro poruchy cyklu a problematiku klimaktéria (tel. 224 967 118 - nejsem si 100% jist, ev. se lze doptat na 224 967 491), ale nemyslím, že by byla natolik exklusivní, že by jste musela dojíždět takovou dálku. dr. Mára

12.11.2004 Jsem čerstvě po spontánním potratu na konci 4.tt (první gravidita po 10měs. úsilí, po stimulaci Clostilbegytem), byla mi provedena revize dutiny děložní. Nikdo se mnou o tom nemluvil, ale ve zprávě o průběhu zákroku (který jsem musela následně podepsat) stálo: "Děloha asymetrická, zdeformovaná, v.s. myomem na přední straně" - hrozně mě to vystrašilo. Lékařka mi nebyla schopna vysvětlit, co by to pro mé další těhotenství (po kterém velmi toužím) mohlo znamenat... Po menstruaci jsem objednaná k prof.Ventrubovi, samozřejmě se ho na to zeptám, ale stejně bychchtěla znát názor více odborníků. Děkuji, Kateřina, 26let

Milá Kateřino,

dojem asymetrické dělohy při revizi dutiny děložní, resp. kyretáži ještěneznamená, že to tak opravdu je a už vůbec to nemusí být myomem. Označení v.s. znamená, že by to myom mohl být, nikoli jistotu. Podezření na myom by měl potvrdit nebo vyvrátit vaginální ultrazvuk - řekněme v ideálním případě brzy po menses, např. hned po Vašich prvních po tomto výkonu. Nebude-li nález jasný nebo bude-li podezření na tzv. submukózní myom (uložený převážně směrem do děložní dutiny), bude vhodná hysteroskopie, tj. endoskopické vyšetření dutiny děložní s možností ev. submukózní myom odstranit. I když se myom potvrdí, neznamená to, že jste potratila kvůli němu. Mnohem častější jsou u nahodilých (jednou se objevivších) potratů jiné příčiny, např. chromozomální aberace embrya. Takže zachovejte klid a vyčkejte vyšetření, třeba se myom vůbec nepotvrdí. Pokud ano, záleží na tom jak bude vypadat a podle toho Vám bude doporučen postup.

Hodně štěstí dr. Mára

27.10.2004 Dobrý den,ráda bych Vás požádala o radu, týkající se myomů dělohy. V březnu t.r. mi lékařka diagnostikovala myom v děloze, který blíže nespecifikovala, s tím, že děloha je velká, odpovíjící asi 3-4 měsíci těhotenství a upozornila mě, ať se smířím s operací. Bohužel jsem předtím nebyla na prohlídce více jak 2 roky. Na kontrole po půl roce konstatovala stejný nález a poslala mě na vyšetření do nemocnice s tím, že operace (hysterokomie) bude nutná. V nemocnici jsem se dozvěděla, že mám myom velký 10-12 cm vrostlý v děloze, vaječníky jsou v pořádku, ale byla mi doporučena operace, neboť myom je hodně velký, do budoucna bude růst a jiné řešení než operativní neexistuje. I s ohledem na svůj věk (je mi 35 let, mám 2 děti, ale ještě jedno jsem plánovala) nevím, jestli se mám na operaci objednat. Je myom uváděné velikosti opravdu tak velký, že se s ním "nedá žít"? Přiznávám, že se operace velmi bojím a protože sama nemám žádné potíže, nejraději bych ji odložila. Také jsem se na internetových stránkách dozvěděla, že existují nějaké lipidové preparáty, které zabraňují růstu myomů a zmenšují je. Jaký na to máte názor? Děkuji za radu. Šárka

Milá Šárko,

o lipidovém preparátu proti myomům jsem nikdy neslyšel - nevím, možná se málo vzdělávám ale velmi pochybuji. V letním čísle (2004) britského vynikajícího odborného časopisu o nejnovějších poznatcích v oblasti nechirurgické léčby myomů píší američtí autoři o řadě farmakologických (hormonálních či lépe řečeno "antihormonálních") přípravků s lepší či (většinou) horší účinností, o embolizaci děložních tepen, ale o lipidech nic. Nevím jestli jste to náhodou nezaměnila za název léku ze skupiny agonistů gonadoliberinů (způsobují dočasnou menopauzu a mítné a dočasné zmenšení myomů). Jinak 10-12cm myom je opravdu hodně veliký a pokud by Vám bylo přes 40 a neplánovala již děti (a z pohledu většiny mých kolegů - gynekologů nehledě na věk, zvláště máte-li již 2 děti) byla by jste jasnou kandidátkou hysterektomie (odstranění dělohy s ponecháním vaječníků). Můj názor je ten, že pokud opravdu ještě plánujete rodinu, stojí za to pokusit se o neradikální (dělohu zachovávající) řešení s tím, že hysterektomii lze provést vždycky. Jakou léčbu konkrétně nedokážu takto poradit, záleželo by na vyšetření a pohovoru s Vámi. Určitě je však potřeba s léčbou začít co nejdříve, protože při dalším růstu myomu budou Vaše vyhlídky na úspěšnou léčbu menší a menší a riziko postupného objevení obtíží vyšší.

S pozdravem dr. Mára

27.10.2004 Vážený pane doktore,

děkuji za odpověď , ale bohužel se v 8 týdnu plod přestal vyvíjet a těhotenství muselo být ukončeno. Nyní jsem v šestinedělí a poté bych ráda zkusila znovu otěhotnět. Byly mi nabídnuty 2 varianty - bu´d zkusit po 3 měsících znovu otěhotnět , nebo myomy odoperovat- to však má údajně také rizika. Můžete mi prosím poradit kdy je která varianta nadějnější? Děkuji, Martina

Milá Martino,

je mi líto že to nepadlo. Zamlklý potrat je poměrně častý problém, zvláště u žen nad 35 let, příčina je většinou genetická (vrozená vada plodu, např. chromozomální aberace - příroda "selektuje" tyto nekvalitní gravidity větš. v prvních 3 měsících). Zda byl či enbyl způsoben myomem, těžko posoudit, nelze úplně vyloučit, ale spíše ne. Pokud je myomů více (6 jak píšete minule), byla by operace asi obtížná. Záleží na jejich lokalizaci, přesné velikosti atd. To nejde popsat mailem, ani kdyby jste to věděla zcela přesně a byla lékařka. To bych Vás musel vyšetřit. Obecně ale je-li myomů více než 3-4, dáváme přednost embolizaci děložních tepen nebo (nejsou li myomy příliš velké a nedeformují-li děložní dutinu) je někdy nejlépe nedělat nic a zkusit otěhotnět po 3 měsících od potratu znovu.

Zdraví dr. Mára

19.10.2004 Dobry den. Po precteni Vasich odbornych rad jsem se rozhodla také pozadat o radu. Je mi 37 let a jsem v 8 tydnu tehotenstvi. Bylo mi nalezeno 6 myomu ve velikosti cca 2-3,5 cm. Lekari me sleduji a rikaji, ze není mozno urcit kam se bude tehotenstvi vyvijet. Chci se zeptat- je vubec nejaka sance ze bych tehotenstvi dokoncila a dite, byt s komplikacemi porodila? Je nejaky casovy horizont, v kterem budu mit jiz vetsi sanci na uchovani tehotenstvi? Pokud toto dite potratim a deloha zustane zachovana, jak mam postupovat dale, abych mohla znovu otehotnet a dite donosit ? dekuji mnohokrat za odpoved. Martina J.

Milá Martino,

nemohu dělat přesné prognózy, zvlášť když jsem Vás nikdy nevyšetřoval, ale naději jistě máte slušnou a určitě Vám (na úspěšné završení těhotenství, byť třeba ne úplně v termínu) povyroste až přečkáte první trimestr gravidity neboli 12. týden. Do této doby proběhne nejvíce potratů. Co podniknout s dělohou dále po graviditě záleží na osudu a průběhu těhotenství tohoto a na gyn. a UZ nálezu po šestinedělí.

Hodně zdaru dr. Mára

19.10.2004 Dobrý den,

psala jsem vám dotaz do poradny 21.9. a přiznám se, že vaše odpověď mne poněkud zaskočila.Připomínám, že se jednalo o skutečnost, že mám na přední stěně dělohy již 5 let nerostoucí 3cm myom, nezasahující do dělohy.V posledních třech letech jsem třikrát potratila, souvislost s myomem a potraty vyloučili,nezávisle na sobě, již čtyři lékaři.Jste první, kdo souvislost myomu s potraty nevylučuje. Prosím o vysvětlení, jak by mohl tento myom ovlivnit těhotenství.Vykazuje nějakou hormonální aktivitu?Jedná se o imunologický problém? Nebo brání úspěšné nidaci?Vždy jsem potratila do 8.tt a embryo vždy nidovalo buď v horní části dělohy, kde myom není nebo na opačné straně, než se nachází.Pokud doporučujete odstranění myomu, za jak dlouho po LSK mohu otěhotnět?Zatím se skutečně nepodařilo odhalit příčinu mých potratů. Mám za sebou hormonální testy, HSK,LSK, genetické vyšetření mne i manžela a imunologické vyšetření v Plzni - vše bez patologického nálezu. V současné době jsme v péči sanatoria Pronatal, kde chceme podstoupit IVF s PGD embryí.I tamější lékař myom objevil, nicméně negoval jeho nepříznivý vliv, spíše doporučil jeho odstranění v souvislosti s možnými komplikacemi při případném růstu dělohy v těhotenství - proto jsem také vznesla minulý dotaz.Děkuji za odpověď Alexandra

Vážená Alexandro,

minule jsem měl na mysli, že myom jako příčinu opak. potratů, byť je malý a nedeformuje dutinu, nelze 100% vyloučit, zvláště nenašla-li se jiná příčina. Žádné hormonální či imunol. faktory zde však asi roli nehrají. Může spíše jít o snížení kvality dělohy jako orgánu nutného k dobré implantaci embrya a k udržení gravidity a její prosperity. Ani já si však nemyslím (alesoň z toho jak mi to popisujete), že by byl tento myom příčinou Vašeho potrácení a smysl laparoskopické enukleace myomu (u myomů nedeformujících dutinu je děláme spíše až při velikosti nad 4cm) bych viděl (v souhlase s kolegou z Pronatalu) v "prevenci" růstu myomu v graviditě a v prevenci komplikací, které by se v souvislosti s myomem mohly v těhotenství objevit.

Hodně štěstí, dr. Mára

11.10.2004 Dobry den,

chcela by som poprosit o radu. Zistili mi cystu na pravom vajecniku – lave ovarium viac descendovane zmenene cyst. hypoechog. strukt. s nepravidelnymi okrajmi priemer 30 mm). Ku pani doktorke som prisla so spinenim resp. uplne  slabym krvacanim na 10. den cyklu, bolestami podbruska. Po USG mi pichli Agofollin s tym, ze postupne by krvacanie malo ustat a potom od 15.dna cyklu mam brat 10 dni Duphaston 2 x 1 tbl.. No od pichnutia Agofollinu mi krvacanie silnie a bolesti v podbrusku neprestavaju - su stredne silne. Co to znamena? Nikdy predtym som dysfunkcne krvacanie nemala, mam 39 r.  – 1 porod a 3 potraty samovolne v 3.mesiaci tehotnosti. Dakujem V.

Vážená paní V.,

nezlobte se ale otázka nesouvisí s děložními myomy, nestíhám odpovídat na vše. Otázka dysfunkčního krvácení je velmi široká a složitá, krvácení zřejmě souvisí s cystou, to ale neznamená že ta se musí vždy chirurgicky řešit (záleží na její velikosti, vzhledu, klinických projevech, případně tzv. tumorových markerech). Na místě je myslím léčba hormonální, někdy je ale třeba  trpělivosti nebo vyzkoušení více preparátů a častější spolupráce s vaším gynekologem. Jakmile se cyklus upraví, měly by se vrátit normální poměry, když ne, je třeba hormonální léčbu dávat déle a samozřejmě vyloučit jiné, organické příčiny krvácení z dělohy.

dr. Mára

7.10.2004 Vážený pane doktore,

před dvěma lety mi byl při preventivní gynekologické prohlídce diagnostikován myom o průměru 0,5 cm, nyní má velikost 4,5 x 5,0 cm. Nečiní mi žádné obtíže typu krvácení, tlaku ani bolesti a mým gynekologem mi bylo doporučeno zatím jej ponechat v klidu, až při případných potížích, či rychlejším růstu doporučil hysterektomii. Je mi 43 let, rodila jsem dvakrát spontánně (1984 a 1988), obě těhotenství byla bez obtíží. Můj zdravotní stav je velmi dobrý. V současné době plánuji třetí těhotenství. Na Vašich webových stránkách jsem se dozvěděla o nových metodách léčby myomů, o nichž mě můj gynekolog neinformoval a naopak mi doporučil pokusit se otěhotnět s myomem a risknout úspěch, či neúspěch. Prosím o Váš názor na:

- zda před těhotenstvím myom odstranit,

- způsob odstranění myomu,

- možnost otěhotnění,

- pravděpodobnost, že donosím a porodím zdravé dítě,

- také prosím o sdělení, zda je u Vás možná konzultace.

Moc děkuji. IP.

Otázka je poměrně široká. Asi nejjednodušší bude vyšetření a s přesným nálezem a s ohledem na Vaše plány doporučit nějaký postup. Toto vyš. + konzultace + případná léčba samozřejmě jsou možné - volejte mezi 7.35 a 7.45 na tel.: 224 967 424 (odděl. G3 naší kliniky).

Zdraví dr. Mára

30.9.2004 Vážený pane doktore,

ráda bych Vás touto cestou poprosila o rada. Je mi 28 let, v mých 22 letech mi byl zjištěn zcela náhodou myom. Dle posledního nálezu (na kontroly chodím po 6 měsících) se jedná o intramurální myomatózní uzel v pravém rohu dělohy o průměru cca 44 mm, který zdá se jen nepatrně deformuje pravou hranu dutiny děložní. Velikost myomu se neustále pohybuje mezi 40 až 45 mm. Že by snad měl zasahovat do dutiny děložní mě trochu zaskočilo ? až dosud tomu tak nebylo (předpokládám, že když se prakticky nezměnila jeho velikost, neměla by se měnit ani jeho poloha). Lékař sám si nebyl zcela jist, vliv mělo možná i to, že ultrazvuk byl dělán v polovině mého cyklu a děloha byla více prosáklá a nepřehledná. Menstruaci mám více méně pravidelnou, stále stejné intenzity, spíše slabší, trvající 4-5 dní, poslední dva dny spíše špinění. Při jednom vyšetření lékařka do zprávy napsala, že jsou v myomu četné kalcifikace. Teď k mému dotazu. Ráda bych měla ještě jedno dítě. První těhotenství (v roce 1999) jsem absolvovala již s myomem, proběhlo bez komplikací ( jen mi od 6 měsíce ztvrdlo břichoś a tak jsem raději podstoupila cerkláž), syn se narodil 4 dny před stanoveným termínem, porod byl spontánní. Na vašich stránkách jsem se dozvěděla o možnosti operace, při které jsou podvázány tepny vyživující myom. A jsem na rozpacích, zda se o tuto možnost dále zajímat (nedokážu posoudit, zda je pro mě vůbec vhodná) nebo se zřeknout dalšího těhotenství a spoléhat na to, že když vyšlo poprvé, vyjde to znovu. Pokud bych se rozhodla pro tuto variantu, bylo by pro miminko nebezpečí, kdyby myom začal růst do dutiny děložní jaká případná rizika bych musela podstoupit? Při prvním těhotenství byl myom asi 5,5 cm ? nic bližšího nevím, protože lékař se jím nějak nezabýval a řekl, že to nic není. Má gynekoložka mi dává nejednoznačné odpovědi, ještě teď mám husí kůži zvěty, kterou pronesla v mých 23 letech ? jsem adept na hysterektomii. O možnosti nějaké léčby mi nikdy neřekla, spíše doporučuje těhotenství zkusit. Omlouvám se za svůj vyčerpávající dotaz a přeji Vám hodně úspěchů ve Vaší práci.

Vážená paní L.V.,

Jaké komplikace a obtíže může myom v graviditě způsobit (potrat, předčasný porod, krvácení, bolesti, ...) jsem již odpovídal mnohokrát a zde bych s dovolením odkázal na své předchozí odpovědi v poradně. Na věc je možno se dívat asi dvěma způsoby a nejsem schopen Vám říci, který je lepší. 

1)       je-li Váš nález stacionární (velikost myom se více méně nemění, obtíže nemáte) a proběhlo-li vaše předchozí těhotenství i porod dobře se stejně velkým myomem jako je teď, bylo by nejlépe nechat Vás být a brzy otěhotnět (tím nemyslím, že to musí být pozítří - řekněme v řádech měsíců až několika málo let). Teprve činil-li by myom obtíže nebo by začal růst nebo by jste 1-2x potratila (či předčasně porodila a chtěla ještě další dítě) bych jej léčil (metodu léčby si takto bez vyšetřením nedovolím stanovit).

2)       Je-li myom cca 4-5cm, neměl by být problém jej chirurgicky odstranit (myomektomie - pravděpodobně laparoskopická) nebo alespoň výrazně zmenšit a do budoucna snížit riziko recidivy růstu a obtíží (embolizace nebo přerušení děložních tepen) - rizika komplikací léčby jsou poměrně nízká (možná nižší než riziko komplikací způsobené myomem ponechaným do těhotenství) a do budoucna (pokud se neobjeví jiný myom na děloze na jiném místě) přestanete být kandidátkou hysterektomie.

Více Vám neporadím - rozhodnout se (alespoň zčásti) musíte Vy – jsem ochoten Vás vyšetřit a ev. poskytnout další konzultaci, máte-li zájem.

S pozdravem dr. Mára

27.10.2004 V říjnu podstoupím operaci /hysteroktomii/ a vzhledem k tomu, že mám vysoký krevní tlak a křečové žíly nechci užívat hormonální léky. Můžete mi poradit, které nehormonální preparáty jsou vhodné k překonání obtíží ( deprese, nespavost, bušení srdce) ?

Děkuji E.B.

Vážená E.B.,

nezlobte se ale Váš dotaz se týká spíše klimakterické problematiky než děložních myomů, takže nemohu podrobněji zodpovídat. Snad jen poznámku k tomu, že HRT lze užívat i při hypertenzi a ani varixy dolních končetin nejsou absol. překážkou jejího užívání. Dále, je-li Vám ještě výrazně pod 50 let, lze vaječníky při operaci ponechat a pak se hormonálně nic nezmění, pokud je Vám kolem 50 či přes 50, stejně by přechod brzy přišel a řešila by jste stejný problém nehledě na hysterektomii.

S pozdravem dr. Mára

22.9.2004 Dobrý den,

je mi 34 let, mám dvě děti, 7 let nepřetržitě užívám hormonální antikoncepci, jsem zcela bez obtíží. V lednu 2003 mi lékařka na ultrazvuku diagnostikovala myom 2,7 cm, teď v září 2004 má myom 4,5 cm. Lékařka mi doporučuje laparoskopii dokud je myom malý. Jsem rozhodnuta zákrok podstoupit. Protože si ale zjišťuji všechny informace týkající se této problematiky, velmi mě vyděsil údaj, který hovoří, že ženám kolem 35 roku, které již mají děti je velmi často v rámci"prevence" vyoperována celá děloha. Příští týden 1.10. mám schůzku s lékařem, od kterého bych případně chtěla operaovat a ráda bych do té doby znala váš nazor na to 1. s jakou určitostí lze dle ultrazvukového vyšetření určit, že se jedná o myom a nikoliv o jiný typ nádoru 2. je třeba se znepokojovat na faktem, že myom vyrostl o 2 cm za půl roku 3. do jaké velikosti lze vyoperovat myom vně dělohy laparoskopicky 4. má pacientka právo vyjádřit se k tomu, že v žádném případě nesouhlasí s vyoperováním dělohy 5. mám gilbertovu chorobu, všude to uvádím, nikdy se nikdo nepozastavil nad tím, že užívám hormonální antikoncepci. Není možnou příčinou vzniku myomu snížená funkce jater - měla bych případně tento typ antikoncepce vysadit. Velmi děkuji nejen za odpověď, ale i za tvorbu internetových stránek věnovaných se této problematice, která jak zjišťuji trápí mnoho žen.

Monika P.

Vážená paní P.,

děkujeme za pochvalu - máte pravdu, tento problém je u žen 30-50 letých velmi častý. Na Váš systematický dotaz se pokusím systematicky odpovědět:

  1. v 99% případů (a spíše ještě častěji) se u nádorů děložního těla (což jsou ty které lze hmatat a pak vidět na ultrazvuku) jedná o myom nebo jiný, méně častý typ nezhoubného nádoru. Proto lze také řadu žen s asymptomatickým myomem s klidným srdcem sledovat a neoperovat. Maligní varianty těchto nádorů (tzv. sarkomy) jsou naštěstí velmi vzácné a jejich odlišení od myomů je někdy velmi obtížné (nemusí odlišit ani CT nebo magnet. rezonance, sarkom ani nemusí dramaticky rychle růst). Bojíte-li se (nebo Váš gynekolog) zhoubného nádoru, tím spíše by jste měla operaci podstoupit, protože tumor bude po jeho odstranění z dělohy histologicky vyšetřen a jedině tak lze udělat definitivní diagnózu.
  2. 2. rychlý růst myomu dříve byl (a řadou gynekologů stále je) považován za možný rizikový faktor "zvrhnutí" myomu v sarkom. Dnes převládá spíše jiný pohled na vznik sarkomů dělohy, to ale neznamená, že lze rychlost růstu úplně zanedbat či podcenit. Myslím, že se příliš obávat nemusíte, ale celkově bych asi souhlasil s Vaším gynekologem a myom bych odstranil - už proto, že jste ještě mladá a lze předpokládat jeho další růst a čím dál tím obtížnější léčbu.
  3. 3. není jednoznačná hranice, kdy ještě lze enukleovat myom laparoskopicky a kdy již klasicky z řezu. Kromě velikosti rozhoduje jeho lokalizace (máte-li jej subserózně uložený, tedy z dělohy navenek, měla by být operace snazší; krom toho je ale také podstatné zda je na přední či zadní stěně děložní, v hraně či na jiném místě) a zejména zkušenosti pracoviště a operatéra s laparoskopickou myomektomií a laparoskopickým šitím. Na našem pracovišti běžně laparoskopicky operujeme myomy 4-6 cm a v některých případech i myomy větší. Chcete-li nějaký limit, řekl bych, že myom nad 8cm se laparoskopicky odstraňuje vyjímečně a nad 10cm to přestává být možné a hlavně bezpečné.
  4. 4. právo odmítnout odejmutí dělohy (i jakéhokoli jiného orgánu v těle) jistě máte. Vyjádřete se takto zavčas před operací a dohodněte se na jednotlivých možnostech postupu se svým lékařem - operatérem. V některých (vyjímečných) případech je dělohu nutné odstranit i u mladé ženy, většinou pro krvácení, které ji ohrožuje na životě a které jinak nelze vyřešit. Nejčastěji po porodu, ale vzácně i při myomektomii. Věřte, že z takovéto situace nemáme radost a děláme ji jen v nezbytném případě v zájmu zdraví pacientky.
  5. Myslím, že Gilbert (resp. jaterní funkce) s myomem nijak nesouvisí. Stejně tak nesouvisí antikoncepce s myomy a jejich růstem (byt řada gynekologů tvrdí jinak, ať už ve prospěch či v neprospěch horm. antikoncepce). Hormonální antikoncepce se při myomatóze užívat může - růst myomu/ů dle mého neovlivňuje, v některých případech je vhodná, protože snižuje intenzitu menstruačního krvácení, které je jinak při myomatóze často velmi silné a/nebo nekonečné.

S pozdravem do Ml. Boleslavi dr. Mára

21.9.2004 Dobrý den pane doktore,

Je mi 29let a jsem poprvé těhotná(v 6 týdnu),můj gynekolog mi našel 4cm velký myom v zadní straně dělohy.V budoucnu v pokročilém těhotenství se myom zvětšuje s dělohou, může ohrozit miminko a vyvolat předčasný porod. Zajímá mě jaké máte zkušenosti,jaké mám šance donosit zdravé dítě a co mohu udělat,abych své šance zvětšila(existují-li byliny,cviky,léky...?)A je-li nutné být na neschopence,či mohu chodit do práce(baví mě,sedím u počítače 10hod ob den =není fyzicky náročná)Zatím je mi fajn a nepocitˇuji těhotenské problémy.Chtěla bych zůstat doma od prosince- v 5měsíci těhotenství. Co mi doporučujete?

Předem děkuji za odpovědˇ,s pozdravem Hela , MB

Milá Helo,

operovat nebo jinak léčit myom v průběhu gravidity není možné. Snad jen v případě bolestí v možné souvislosti s hrozící či počínající nekrotizací myomu se doporučuje užívání Utrogestanu či jiného gestagenního peparátu. Další léčba myomem vyvolaných komplikací v graviditě spočívá často v hospitalizaci a symptomatické (necílené) léčbě (protože jinou v těchto případech neznáme) a zejména v monitoraci dělohy (případné tlumení kontrakcí) a stavu plodu. Těhotenství v myomatózní děloze samozřejmě je rizikové, to ale neznamená že musí být komplikované či patologické nebo skončit špatně. Jen míra rizika různých komplikací (např. předčasného porodu jak zmiňujete) je vyšší než u žen bez myomů. Ani to, že se myom v průběhu gravidity zvětší ještě neznamená, že bude "zlobit". Byliny, cviky apod. Váš myom a jeho chování v těhotenství bohužel nijak neovlivní. Samozřejmě buďte ostražitá a v případě varovných příznaků (jsou podobné, jako u většiny jiných těhotenských komplikací, tj. krvácení, bolesti či tlaky v podbřišku, horečka, apod.) včas vyhledejte gynekologa a pak respektujte jeho pokynů, případně se smiřte s hospitalizací. Pokud jste v pohodě, nic bych asi nenamítal proti fyzicky nenáročné práci obden a plánované neschopence od 5.-6. měsíce. Jen práce 10 hod. denně u PC mi přijde trochu moc i na nádeníka, natož pro těhotnou.

Hodně štěstí dr. Mára

P.s. po porodu (po cca 6 týdnech až 1 roce) by jste se měla nechat vyšetřit a zhodnotit velikost a počet myomů po těhotenství a zvážit jejich případnou léčbu včas než budete plánovat další graviditu

Vážený pane doktore, vážená paní doktorko,

Je mi 41 let, 1. těhotenství 1985, skončilo na 12 týdnu spontánním potratem, v roce 1986  normální porod, v roce 1989  druhý  porod, v roce 1993 mimoděložní těhotenství, které skončilo krvácením do dutiny břišní, při operaci odstraněn vejcovod, levý. V roce 2001 jsem prodělala virózu s následnou autoimunitní reakcí,   v současné době jsme sledována v revmatologické poradně RA seropozitivní ,hypotyreosa na podkladě autoimunitní tyroiditidy, užívám Prednison 5  mg denně, MTX 7,5 mg týdně, Letrox 150 micg denně, acidum folicum. V roce 2003 dubnu jsem byla na kontrolním gyn. Vyšetření, můj lékař odhalil nádor, odhadem 3 cm velký snad na levém vaječníku, po krevních testech CA 19-9, CA 125, HCG, AFP (pokud si vzpomínám), (hodnoty byly malé, nevím jak, a protože jsem laik, tak ani nevím jak velké jsou normální a ani nevím jak malé byly), vyšetření vaginální ultrazvukovou sondou odhalilo nádor  pevně přisedlý k děložnímu tělu, podle kompaktnosti nejspíše myom velikosti 4,5*6 cm. (to cituji), Následné kontrolní vyšetření po 3-3-měsících bez ultrazvuku velikost 3 – 3 cm, kontrola po 6 ti měsících v červenci 2004 – ultrazvuk, myom se zvětšil na 6*9,5cm .  Již při prvním vyšetření  v dubnu 2003 jsem si stěžovala na silnou menstruaci, v průběhu roku následuje špinění, slabé krvácení před menstruací, někdy vodnatého charakteru, jindy spíše tmavé špinění a jeden den menstruace je velmi silný, občas přichází menstruace o 3-7 dní dříve. Jako antikoncepci mám nitroděložní tělísko, nyní 3,5 roku, předchozí 5 roků. 

Můj gynekolog doporučil kontrolu v říjnu, s tím, že bude vhodné něco začít podnikat nejprve chtěl na léto odstranit tělísko, (to jsme nechtěla kvůli komfortu, který mi poskytuje) a uvažuje o operaci, to se nezmínil jak rozsáhlou, protože před rokem když se nádor ukázal nezhoubný, tak uvažoval o laparoskopické operaci. V létě jsme o operaci na podzim rozhodně nechtěla ani uvažovat, řekl, mi, že proti vůli pacienta se rozhodně operace provádět nedá, ale termín prohlídky se blíží a já bych se měla rozhodnout, co dál. Když se na to všechno dívám střízlivýma očima, tak je asi rozumné odnětí dělohy, ale jak rozsáhlé? Nechává se část nebo děložní čípek, nebo se odebírá celá? Když se na to dívám jako já osoba, tak se nechci nechat uspat, řezat, kus mě odebírat – navíc mám vnitřní pocit, že dokud mám menses, jsem relativně mladá, a co bude potom? Také jsem četla, že i děloha souvisí s tvorbou hormonů, nebudu mít problémy hormonální povahy? Jak to bude se sexem po takové operaci? Je tak velký myom vhodný k jiné operaci méně rozsáhlou? Je ten myom velký?, mě se zdá že ano, protože mě tlačí, jako tenisový míček, který tam nemá být. Stává se, že se jeho růst  maligně zvrhne? Je bezpečné operaci odkládat na potom? Třeba na jaro? Nebo za rok? Jaké vyšetření bych měla podstoupit před operací? Je možné ještě zpřehlednit velikost a umístění myomu? Jak? A má to význam? Může být současně s myomem i něco na vaječníku? Pozná se to před operací?  Je jisté že nepřijdu o vaječník (levý)  ?, při vyšetření se zdál se být větší a ultrazvukem není vidět.

Možná, že se Vám zdá, že se ptám na samé hlouposti a sami víte, že jsou lidé, kteří se nemohou o ničem rozmýšlet a že moje reakce na takovou banalitu jsou zbytečné, vždyť mám dvě  děti a už je mi 41. Ale opravdu mám strach, strach z operace, a strach z nejistoty, taky není jednoduché tak dlouho chybět v práci, to se taky bojím. A je jisté, že žádná operace není zas úplná banalita. A je mi teprve 41! Poraďte mi, moc děkuju za odpověď určitě nejsem sama, kdo se takhle trápí. Možná zbytečně.

Jana

Vážená Jano,

Vaše obavy a nejistotu chápu, ani já se na ně nedívám jako na banality. I když musím uznat, že než jsem Váš dotaz dočetl, dalo mi to zabrat a nevím zda při své odpovědi stačím zodpovědět vše, co Vás zajímá.

Je-li myom 6x9,5cm, je opravdu dost veliký a věřím, že Vás obtěžuje. Navíc poměrně rychle vyrostl (i když ne vždy lze těm absolutním číslům věřit - záleží kdo, jak a jak pečlivě Vás vyšetřuje). Stejně tak nemohu jen z Vašich řádků vyloučit, že se nejedná o nádor vaječníku, i když je to snad méně pravděpodobné. Rozhodně doporučuji důkladné dovyšetření, vyjmutí tělíska (to samo může způsobovat Vaše nepravid. krvácení) a operaci - jaký typ a jak rozsáhlý výkon - to nedokážu takto bez vyšetření přesně určit. Snad jen orientačně - potvrdí-li se že takto velký je myom (často se pak při podrobném vyšetření nebo při operci objeví i 1 nebo více dalších) - nemá asi smysl na zachování dělohy trvat. Děloha hormony nedělá a bude-li Vám zachován, třeba i jen jeden vaječník, měla by jste mít ženských hormonů stejně jako s dělohou. To že se po hysterektomii nemenstruuje většina žen spíše přivítá. Sexuální život by se neměl změnit, někdy se naopak zlepší, tím že Vás ten nádor přestane tlačit v podbřišku. Existuje i varianta hysterektomie s ponecháním děložního čípku, ta se ale v ČR běžně nedělá - má své výhody i nevýhody - bylo by třeba delší vysvětlení.

S pozdravem dr. Mára 

21.9.2004 Dobrý den,

je mi 34 let a již cca. 5 let vím o myomu na děloze o rozměrech cca 3x3cm.Myom je na přední stěně dělohy a nezasahuje dovnitř.Dle HSK, které jsem si nechala provést je vnitřek dělohy zcela v pořádku.V posledních 3 letech jsem již 3x potratila, což však prý s myomem nesouvisí (nezávislý názor několika lékařů).Jak se může takový myom chovat v těhotenství, které plánuji.Nehrozí jeho zvětšování, ev. ruptura dělohy s jejím růstem? Všichni lékaři tvrdí, že můj myom by byl poměrně snadno odstranitelný, ale jejich názory na to, zda jej skutečně odstranit se liší.děkuji za odpověď. Alexandra

Vážená Alexandro,

neprokázala-li se jiná příčina potrácení, nelze souvislost myomu s potraty vyloučit. Existují studie, které prokázaly negativní vliv na fertilitu i u myomů intramurálních, do dutiny nezasahujících (tak jak je to asi u Vás). Je-li myom podle kolegů snadno odstranitelný (což by, dle Vámi udané velikosti a lokalizaci na přední stěně dělohy, opravdu měla být pravda), zvážil bych tuto operaci - rozhodně však na pracovišti, které takovéto výkony dělá mj. laparoskopicky a často (a těch zase překvapivě není tak mnoho). Jak se myom bude chovat v průběhu gravidity není možné přesněji odhadnout - téměř jistě se zvětší (cca o polovinu ale může i více). Jinak nemusí dělat žádné obtíže, ale může také bolet, krvácet, být příčinou předčasného porodu či komplikovaného porodu a/nebo šestinedělí. Tím Vás nechci strašit, jen vypočítávám možná rizika. O ruptuře dělohy při ponechaném myomu jsem nikdy neslyšel ani nečetl. Na Vašem místě bych léčbu myomu před další graviditou důkladně uvážil. Chcete-li se obrátit na nás stran vyšetření a případné terapie, ozvěte se zpět.

Hodně štěstí dr. Mára

20.9.2004 Dobrý den,

Je mi 33 let, jsem bezdětná. V srpnu 2003 a v lednu 2004 jsem prožila spontánní potraty v 8 a v 10-tém týdnu těhotenství s největší pravděpodobností z důvodu přítomnosti dvou myomů. Jeden se nachází v rohu dělohy, jeden – větší v přední stěně. Ráda bych se na Vás obrátila a tak mám několik dotazů:

-         Jak dlouho se na léčbu čeká?

-         Je hrazená zdravotní pojišťovnou, resp. v případě, že hrazená není, kolik tato léčba stojí?

-         Za jak dlouho po provedení léčby je možné (pokusit se) otěhotnět?

Nevzniknou v místě nekrotizovaných myomů v děložní dutině jizvy, které by stejně bránily správnému uhnízdění a dalšímu vývoji vajíčka? Za Vaši odpověď předem děkuji, B.V.

- na odpověď čekáme -

19.9.2004 Vážený pane doktore,

byla u mě zjištěna lehká dysplazie endometria a můj gynekolog mne poslal na zákrok zvaný biopsie endometria.Před třemi lety jsem ho podstoupila poprvé a chtěla bych vědět, zda se to nedá léčit jiným způsobem.Je mi 36 let a mám dvě děti.

Děkuji za odpověď.  Marie

Vážená Marie,

Dysplazie endometria je diagnóza histologická (mikroskopické vyšetření odebrané tkáně) - jak to Váš gynekolog nyní zjistil? Dělal Vám biopsii z děložní dutiny ambulantně nebo snad kyretáž? Spíš Vás tam posílá kvůli krvácení nebo snad pro nález na ultrazvuku? (v 36 letech zvláštní) – těžko mohu takhle posoudit. Pokud má ale podezření z této poruchy (může se jednat o prekancerózu, tedy přednádorový stav), je asi ověření takto závažné diagnózy na místě a jinak než hysteroskopií a biopsií sliznice děložní to nelze provést. Je to ale zákrok velmi šetrný, který lze provádět i ambulantně či s jen krátkou málohod. hospitalizací, tak snad se to dá vydržet.

S pozdravem dr. Mára

19.9.2004 Dobrý den,

je mi 33let,mám 12letého syna a ještě se nechci vzdát možnosti mít další dítě. Každý rok chodím na pravidelné prohlídky,beru Diane35. Loni bylo úplně vše v pořádku,ale včera mi paní doktorka našla 11mm myom.Neznám přesné umístění,byla jsem tak vyšokovaná ze zjištění a slova,že se bude jen hlídat,anebo si nechat odstranit dělohu,mě doslova zničily.Proto se chci zeptat.Je možné že za rok vyroste 11mm,jak rychle tyto myomy rostou,co mohu čekat za 1/2roku na prohlídce, jaké problémy se objeví při odstranění dělohy.Jaké rizika jsou při otěhotnění.Mohu poprosit i o odpověď na moji mejlovou adresu.

Děkuji Renata

Milá Renato,

Myom cca 1cm je maličký a asi Vám nečiní obtíže. K léčbě to jistě není, nic jiného než sledování s tím nejde dělat. S horm. antikoncepcí nemá myom nic společného, můžete užívat dále. Jak se myom dále bude chovat, růst apod. nelze předvídat - kontrola po 6 měs. je v pořádku, leda by se objevily dříve nějaké obtíže. Rozhodně se ale s takhle drobným myomem nemusíte denně podrobně zkoumat a čekat, kde se něco přihodí. Pokud myom naroste významné velikosti a/nebo bude-li se projevovat obtížemi (zejm. krvácení), lze jej u odstranit operací nebo zaléčit některou z nových léčebných metod, zachovávajících dělohu. Jen u mnohočetných či velmi objemných myomů, nebo tam kde selhala jiná léčba, nebo u žen kolem menopauzy je metodou volby hysterektomie. Jak myomy vznikají a proč Vám zrovna vyrostl 11mm (nijak závratné číslo) za rok, na to odpovědět nedokážu. Odpovědi na otázky jaká jsou rizika při otěhotnění a jaký je život po hysterektomii - odkazuji na řadu předešlých dotazů/odpovědí v naší poradně.

Zachovejte klid dr. Mára

17.9.2004 Vážený pane doktore,

je mi 41 let a včera při gynekologické prohlídce ultrazvukem mi byla zjištěn myom o velikosti 1cm.Ošetřující lékař mi sdělil,že při potížích /bolesti břicha,silnější a delší menstruace/ mi doporučuje operaci s odstraněním dělohy. Chtěla jsem se zeptat,zda existují nějaké léčebné kůry např.pití bylinkového čaje,který by myom zmenšil anebo úplně odstranil.Děkuji za odpověď. Ivana

Vážená Ivano,

1cm myom je velmi malý a jeho léčba velmi pravděpodobně není t.č. nutná. Bude-li Vám růst nebo dělat potíže, je více možností léčby a záleží na řadě faktorů, kterou z metod zvolit. O nějaké "rostlinné terapii" apod., účinné při léčbě myomů nevím. Snad Vám některé tyto přípravky mohou zmenšovat obtíže (krvácivé, tlakové apod.), které s myomy někdy souvisí, ale rozhodně Vám po takovéto "léčbě" myom nezmizí ani se nezmenší. Nezbývá než se s myomem zatím smířit a chodit na pravidelné kontroly k Vašemu gynekologovi.

Zdraví dr. Mára

9.9.2004 Vazeny pan doktor,

obraciam sa na Vas o radu, pretoze sama stale vaham, ako sa rozhodnut. V auguste som mala 31 rokov. Som slobodna, inak zdrava, zatial bezdetna.S priatelom sme spolu uz dlhe roky, odkedy byvame sami, mame tzv. "manzelstvo bez papiera". Velmi sme uz chceli babatko.Otehotnela som, ale v 9. tyzdni aj potratila. Uz pri zisteni tehotnosti ma lekar poslal na konziliarne vysetrenie, nieco sa mu nezdalo. Diagnostikovali mi myom na maternici priemeru cca. 10 cm (do maternice zasahuje z bocnej strany). Po naslednych vysetreniach u obvodneho lekara i odborneho na liecbu neplodnosti, mi navrhli 2 moznosti: Bud este raz sa pokusit otehotniet, mozno dieta vynosim, mozno to skonci opat potratom, alebo zacat s hormonalnou liecbou a potom operacia (ak by sa ale nepodarila, mozem sa zobudit bez maternice a to je pre mna hrozna predstava nemat deti). Vzala som si mesiac na rozmyslenie, ten buduci tyzden uplynie, ale stale som sa nerozhodla. Citala som, ze niektore zeny vynosili dieta i s myomom, i ked rizikovo. Nemala som doteraz ziadne ine problemy, pokial mi honenasli, teraz si ho aj nahmatam. Prosim, poradte, ku ktorej moznosti by som sa mala priklonit, pripadne ci existujui ine. Dakujem za skoru odpoved.

S pozdravom Ing. Lenka H., Slovensko

Vážená paní ing.,

soucítím s Vámi, protože problém který máte důvěrně znám od mnohých našich pacientek. Vím, že to je velmi složité rozhodování a velký stres. Bohužel neexistuje jednoznačná rada na Váš dotaz. Neexistuje léčebný postup, ktery by byl zaručeně lepší než ty ostatní. Pochopil jsme, že kromě pokusu o další graviditu s myomem Vám asi doporučují  tříměsíční kůru agonisty gonadoliberinu (dočasná farmakologická menopauza), která by měla myom mírně zmenšit a následnou operaci. Ano, je to jedna z možností - možná by těch možností bylo i víc  - to ale nejsem schopen určit takto na dálku bez cíleného vyšetření. Vím, že Slovensko není zrovna za rohem, ale jste-li moc zoufalá, přijeďte na vyšetření k nám (ani Vaše svízelná situace není tak akutní, že by šlo o týdny; spíše platí 2x měř - jednou řež) - přeci jen takových pacientek jako Vy vidíme mnoho a máme s jejich léčbou poměrně velké zkušenosti. Nejlépe napište na můj soukromý e-mail.

Hodně štěstí, dr. Mára

9.9.2004 Dobrý den,

Je mi 42 let a při posledním uz-vyšetření našel lékař myom o velikosti 1,4 cm na přední stěně.Důvodem mé návštěvy lékaře bylo mimořádně silné krvácení při menze.Ale pouze jedinkrát. Na pravidelné kontroly chodím 1x ročně. Chci se poradit o dalším postupu. Doporučujete věc pouze sledovat- např. 1x 3 měsíce ? Nedočetla jsem se v dostupné literatuře jak negativně může na ženu mého věku působit případná hysterektomie- tedy vlastně předčasný přechod ( mám na mysli např. osteoporozu,.). Děkuji předem za odpověď  JK

Milá J.K.,

velikost myomu něco přes 1 cm je téměř zanedbatelná. Na druhou stranu nelze vyloučit, že i takto malý myomek může způsobovat silnou menstruaci. Nebudou-li se krvácivé obtíže opakovat, lze myom skutečně jen sledovat - řekněme s frekvencí 6-12 měsíců. Budou-li obtíže naopak progredovat nebo pokud myom naroste nebo jich přibyde, bude třeba Vás léčit - možností je už dnes více než jen hysterektomie - záleží i na postojích Vás a Vašeho gynekologa. Nicméně, i kdyby jste o dělohu přišla, budou Vám (vzhledem k Vašemu mládí) nejšpíše vaječníky zachovány - tudíž ani přechod ani řídnutí kostí by Vám zatím hrozit nemělo.

S pozdravem dr. Mára

4.9.2004 Dobrý den,

bude mi 47 let mám myom velký 6x7 cm vrostlý do přední stěny dělohy. Na doporučení lékaře jsem si nechala zavést před 5ti měsíci MIRENU.  Lékař se domníval, že by mi mohla pomoci od velmi silného krvácení.  První 3 měsíce se menstruace o něco zmírnila, ale nyní už opět trvá 8 dnů a z toho 4 dny velmi silně. Po konzultaci k ošetřujícím lékařem je jeho doporučení hysterektomie. Jsem velmi vyčerpaná a unavená. Ráda bych se zeptala, zda i v mém věku je možné ponechat  vaječníky. Hormonální léčbu bych nechtěla podstoupit, vždy po všech hormonálních lécích moje tělo reagovalo jinak, než předpokládl lékař. Jak dlouho trvá pracovní neschopnost po této operaci? Mám velmi náročné povolání.

Vážená paní,

hysterektomie v 47 letech je asi rozumným řešením. Vaječníky se při operaci zkontrolují a budou-li v pořádku (což je velmi pravděpodobné, nebo alespoň 1), mohou se ponechat, zejména je-li to Vaším přáním. Délka rekovalescence záleží na způsobu provedení operace (je více možností) a také na tom, jak se budete hojit a jak jste motivovaná se rychle vrátit do práce. Při laparo-vaginálním řešení (které by bylo pravděpodobnou cestou volby např. na našem pracovišti) je pobyt v nemocnici obvykle 3-4 denní a rekonvalescence od 2 do 4 týdnů (při nekomplikovaném průběhu).

Hodně zdaru dr. Mára

 

Poradna spatřila světlo monitoru v dubnu 2004.