P O R A D N A

  myomy.cz

Archiv naší poradny – duben – srpen 2004.

31.8.2004 Dobry vecer,

pred deviti mesici se mi narodila holcicka,mela jsem  tezky porod.Placenta byla prirostla k deloze a v narkoze jsem  zacala vdechovat zaludecni stavy.Stale citim v podbrisku  mleti,tlak,je to srovnatelne s pohyby miminka.Musim dodat,ze  tehotna nejsem! Byla jsem na prohlidce u sveho  gynekologa,ale ten nic nezjistil,jen nejake cysticky.To je pry  bezne,mizi pred menstruaci.Chtela jsem se Vas zeptat,jestli to nemuze byt zacinajici myom. Dekuji za odpoved.Jel.

Tlaky v podbřišku jsou velmi nespecifickým příznakem, tzn. že mohou být způsobené řadou příčin, včetně mnoha negynekologických. S porodem, resp. s manuální lýzou placentou, kterou jste podstoupila, ani s aspirací při narkóze, bych spojitost nehledal. Od ovariálních cyst mít obtíže můžete, i když u malých, funkčních cystiček, nejsou bolesti typické. Samozřejmě nemohu vyloučit ani myom, ale ten by Vám měl zjistit (nebo vyloučit) Váš gynekolog při vyšetření. Jistě (když zjistil cystu na vaječníku) Vám dělal vaginální ultrazvuk. Nelze-li méně invazivními vyšetřeními zjistit příčinu bolestí a jsou-li obtíže natolik výrazné, že Vám brání v běžných aktivitách, nezbývá než doporučit laparoskopii – to Vám opět jistě vysvětlí Váš gynekolog, ev. Vás na tento výkon pošle.

Zdraví dr.Mára

25.8.2004 Vážený pane doktore,

je mi 32 let. Od 25 let mám myom na přední straně dělohy, který se  před dvěmi roky z 3 cm zvětšil na 8 cm a to pravděpodobně v důsledku těhotenství, které však skončilo potratem. Při hospitalizaci jsem si vyslechla několik názorů na léčbu mého myomu. Ale většina se shodovala, že díly tomu, že prorůstá děložní stěnou se dá odstranit pouze chirurgicky a v důsledku jeho polohy - přední stěna dělohy nad děložním čípkem je možné dělohu pouze vyjmout. Můj lékař mi vzhledem k věku a bezdětnosti toto řešení nedoporučil.Můžu Vás požádat touto cestou o Váš názor. Uvažuji ještě o těhotenství, ale bohužel úspěch není zaručen.

Děkuji, Eva.

Vážená paní Evo,

máte pravdu že úspěch není zaručen (to není v medicíně nikdy), ale vzhledem k okolnostem bych se rozhodně o nějakou léčbu, zachovávající dělohu (tedy naději na těhotenství) pokusil. Hysterektomii lze, zjednodušeně řečeno, udělat vždycky. Takto na dálku si však netroufám doporučit tu či onu léčbu - musel bych Vás vyšetřit. Klidně se na nás obraťte a budete-li mít zájem, domluvíme termín.

Zdraví dr.Mára

20.8.2004 Vážený pane doktore,

byla jem po roce na kontrole u gynekologa (před rokem mi lékař řekl, že jsem v pořádku) po vyšetření mě poslal na ultrazvuk a z vyšetření vyplynulo, že mám 3 myomy na děloze (největší je 7 cm a cystu na vaječníku). Gynekolog doporučuje operaci - odebrání dělohy, vaječníků a vejcovodů, vzhledem k věku (50 let) prý bude mít potom volnou ruku při předepisování hormonů a odpadnou složitější prohlídky vaječníků na kterých se může znovu objevit cysta apod. Doposud jem však neměla žádné bolesti a problémy, jen menstruace je druhý den velká. Mám ale obavy z operace, protože mám trombocytopenii (krevní destičky cca 100).a z hormonů, keré nechci užívat. Je lepší si nechat "vzít " všechno nejednou? Děkuji za odpověď E.B.

Vážená E.B.,

tento typ dotazu se často opakuje a asi by jste v předchozím textu těchto stránek našla obdobu. V 50 letech, kdy je přechod (tedy vyhasnutí funkce vaječníků) "za dveřmi" většinou radíme vaječníky odstranit, zvlášť je-li navíc na jednom z nich cysta. Asi Vám již nebudou dlouho fungovat, tudíž (jak Vám vysvětlil kolega) nestojí za to riskovat, že s nimi budete mít v budoucnu problém (třeba i nádorový). Vaječníky se po předchozí hysterektomii poněkud obtížně sledují i někdy velmi obtížně operují (je k nim často nelehký přístup). A tak jindy laparoskopická operace se musí řešit z otevřeného břišního přístupu. Nebo se při operaci zjistí, že to co bylo pokládáno za vaječníkovou cystu, je jen opouzdřený výpotek po předchozí hysterektomii a že následná operace byla v podstatě zbytečná apod. Trombocytopenie by neměla být problém pro operaci, máte-li hodnoty destiček kolem 100. Je samozřejmě třeba znát aktuální krevní obraz před operací a vše řádně připravit. Hormony po přechodu (jakémkoli přirozeném nebo způsobeném operací) brát nemusíte, nebyl-li výrazně dříve a v 50 letech je již normální. Hormonální substituce má své klady a zápory a to Vám jistě vysvětlí Váš gynekolog.

Zdraví dr.Mára

19.8.2004 Vážený pane doktore,

obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 37 let a mám 2 děti, o dalším těhotenství neuvažuju vzhledem ke svému zdrav. stavu. První myom se u mě objevil někdy v 25 letech, teď už mám myomatózu mnohočetnou. Kromě občasných (nepříjemných) pocitů tlaku v podbřišku nemám žádné problémy. Před rokem jsem podstoupila laparoskopii, která mi upravila silnější menstruační krvácení na snesitelné. Asi před 3 měsíci mě jednou znenadání překvapilo krvácení po pohlavním styku, které zmizelo téměř okamžitě po aplikaci léku "Nonethisteron". Vysadila jsem pak na 1 měsíc antikoncepční pilulky a neměla jsem potíže (měsíčky se dostavily po 30 dnech a trvaly 4 dny). Původně jsem si myslela, že to krvácení po styku mají "na svědomí" myomy, teď však nevím, nemůže-li za to hormonální antikoncepce (asi 6 let jsem užívala Minisiston). S lékařem jsem se při poslední návštěvě domluvila na jiné antikoncepci a dostala jsem injekci.Bohužel, tento způsob antikoncepce pro mě není vhodný - ukázalo se, že patřím k těm ženám, které mají problémy se špiněním až slabším krvácením po její aplikaci. O hysterektomii uvažuju, i pan doktor mi ale dává za pravdu v tom, že jsem na takový zákrok ještě poměrně mladá. Dělohu mám velkou (od přírody), dle vyšetření bych musela podstoupit hysterektomii klasickou. Nevím, jestli mám s operací ještě počkat (tak do svých 40), nebo ji raději podstoupit už teď. A ještě dotaz k té antikoncepci: dá se zjistit, jestli krvácení mimo cyklus způsobují myomy nebo horm. antikoncepce? Jaká antikoncepce by pro mě byla vhodná? Má smysl vyzkoušet jiný preparát? Děkuji Vám předem moc za odpověď a přeji Vám hodně úspěchů ve vaší práci. S pozdravem Mirka V.

Vážená paní M.V.,

odhadovat zda to bylo kvůli myomů nebo antikoncepci, resp. z nějaké hormonální příčiny, by byly spekulace. Nechci bagatelizovat, ale řekl bych, že pokud se to stalo jen jednou, není to velká tragédie, nemusí se již opakovat a moc bych se tím netrápil. Lze k tomu ještě říci, že krvácení po styku není pro myomatózu nijak typické, spíše silné a prodloužené krvácení menstruační. Hormonální antikoncepci (kombinované, estrogen - gestagenní pilulky, což je velká většina ze spousty používaných preparátů) lze při myomech užívat - myomy se při jejím vlivem ani nezvětší ani nezmenší. Mnohdy je toto užívání s výhodou, protože silné a bolestivé menstr. krvácení, které často myomy provází, je při horm. antikoncepci méně výrazné až normální. Zda hysterektomii podstoupit nyní nebo ji ještě odkládat je těžká rada. V zásadě není pro Vás zásadní rozdíl, pokud už neplánujete další graviditu, zda ji podstoupíte v 37 nebo 45 letech. Odkládáním trochu riskujete, že se budou prohlubovat obtíže, opakovat krvácivé příhody, které si někdy mohou vyžádat i akutní zástavu krvácení (kyretáž), někdy i opakovaně. Dále hrozí další nárůst myomů, což může znemožnit jinou než abdominální (břišní) hysterektomii. K volbě typu operace nedokážu takto na dálku přesně určit, zda je nezbytné operovat abdominálně. Dnes, kdy existuje řada modifikací laparoskopické a vaginální hysterektomie je naděje (zvlášť rodila -li jste 2x spontánně, tedy pochvou a nikoli císařským řezem), že i opravdu velká myomatózní děoha půjde odstranit méně invazivně. To bych Vás ale musel vyšetřit.

Hodně zdaru, dr.Mára

5.8.2004 Vážený pane doktore,

je mi 22 let (bezdětná) a před více než rokem jsem byla na operaci slepého střeva – laparoskopicky a od té doby mám nepravidelné bolesti v pupíku (minimálně 1x za měsíc). Tyto bolesti se již začínají stupňovat a z pupíku mi vytéká průhledný zapáchají hnis. Tyto bolesti trvají třeba jen 5 minut, musím chodit shrbená a zásadně si nesmím promačkávat břicho, protože jsou to velké bolesti. Hnis většinou vytéká tak 2 dny a pak přestane. Je to způsobeno operací, nebo bych měla zajít k lékaři? Děkuji za odpověď K.O.

Vážená paní K.,

znovu musím zopakovat, že toto je poradna zabývající se problematikou děložních myomů, nikoli problematikou všeobecně gynekologickou a už vůbec ne problematikou chirurgickou (jako ve Vašem případě) či celé medicíny. To by se nás zítra někdo mohl zeptat, co dělat s bradavicemi a další co například s hemeroidy nebo cukrovkou. Toto prosím Vás nelze. Za 1) na takové dotazy nemám čas a za 2) se necítím dostatečně erudovaný na to, abych poučoval o "všem možném". Tak tedy naposledy a jen velmi stručně. Ano, Vaše obtíže s pupíkem velmi pravděpodobně souvisí s operací (jelikož předpokládám, že jeden z portů byl veden těsně pod pupkem tak jak je v gynekologické i v celé chirurgické laparoskopii obvyklé) a k lékaři by jste zajít měla - nejlépe tam, kde Vás operovali. Mj. se může jednat o dráždění v místě stehu (Schlofferův tumor), drobnou píštěl, která se místy otevírá a pak secernuje apod.

S pozdravem dr. Mára

5.8.2004 Vážený pane doktore,

Obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 37 let a mám 2 děti, o dalším těhotnství neuvažuju vzhledem ke svému zdrav. stavu. První myom se u mě objevil někdy v 25 letech, teď už mám myomatózu mnohočetnou. Kromě občasných (nepříjemných) pocitů tlaku v podbřišku nemám žádné problémy. Před rokem jsem podstoupila laparoskopii, která mi upravila silnější menstruační krvácení na snesitelné. Asi před 3 měsíci mě jednou znenadání překvapilo krvácení po pohlavním styku, které zmizelo téměř okamžitě po aplikaci léku "Nonethisteron". Vysadila jsem pak na 1 měsíc antikoncepční pilulky a neměla jsem potíže (měsíčky se dostavily po 30 dnech a trvaly 4 dny). Původně jsem si myslela, že to krvácení po styku mají "na svědomí" myomy, teď však nevím, nemůže-li za to hormonální antikoncepce (asi 6 let jsem užívala Minisiston). S lékařem jsem se při poslední návštěvě domluvila na jiné antikoncepci a dostala jsem injekci. Bohužel, tento způsob antikoncepce pro mě není vhodný - ukázalo se, že patřím k těm ženám, které mají problémy se špiněním až slabším krvácením po její aplikaci. O hysterektomii uvažuju, i pan doktor mi ale dává za pravdu v tom, že jsem na takový zákrok ještě poměrně mladá. Dělohu mám velkou (od přírody), dle vyšetření bych musela podstoupit hysterektomii klasickou. Nevím, jestli mám s operací ještě počkat (tak do svých 40), nebo ji raději podstoupit už teď. A ještě dotaz k té antikoncepci: dá se zjistit, jestli  krvácení mimo cyklus způsobují myomy nebo horm. antikoncepce? Jaká antikoncepce by pro mě byla vhodná? Má smysl vyzkoušet jiný preparát? Děkuji Vám předem  moc za odpověď a přeji Vám hodně úspěchů ve vaší práci. S pozdravem M.V.

Vážená paní,

11mm myom není žádná pohroma (není-li 11cm) a po 30. roku věku se drobné myomky vyskytují u mnoha žen (netroufnu si odhadnout procenta). MIRENU lze použít, podle mého názoru však ne jako prevenci růstu myomu, ale jako prevenci silných či delších menses, event. dalších krvácivých obtíží. Většinou se doručuje u žen, které několik dalších let (cca 5) neplánují další miminko - na to aby jste si ji po roce nechala odstranit se totiž jedná o trochu drahou záležitost. Vy, pokud plánujete další těhotenství, by jste spíše měla otěhotnět relativně brzy (v řádu měsíců či několika málo let), jinak riskujete, že myom poroste a začne být klinicky závažný.

Hodně štěstí dr.Mára

5.8.2004 Dobrý den,

lékař mi předepsal Klimonorm před 8 lety. Vzhledem k tomu, že doba léčby je určena lékařem, zajímalo by mne, jak dlouho je možné jej užívat a kdy a za jakých okolností se lék vysazuje a léčba ukončuje. Začala jsem menstruovat o týden dříve a menstruace stále, tzn. 14 dní, trvá. Děkuji za odpověď K.P.

Vážená paní K.P.,

nezlobte se ale Váš dotaz se netýká naší specializace (děložních myomů), nýbrž hormonální substituční terapie (HRT) a klimakterické medicíny – tedy odpovím jen takto: není snadné jednoznačně a stručně říci jak dlouho se má HRT užívat - diskuse o bezpečné hranici se točí kolem 10-15 let, existují ale i pacientky, které ji užívají spokojeně déle - záleží na indikaci (důvodu) k léčbě a na řadě dalších faktorů - poraďte se se svým gynekologem.

Zdraví dr.Mára

29. 7. 2004 Dobrý den paní doktorko.

Je mi 31 let, mám 1 dítě – 6 roků. Před 10 roky jsem měla problémy s cystou. Dnes jsem šla na pravidelnou kontrolu ke svému doktorovi. Neměla jsem žádné potíže. Při ultrazvukovém vyšetření doktor našel myom 11 mm velký. Umístění nevím. Doporučil mi, nitroděložní hormonální systém – MIRENU. Vysvětlil mi to tím, že čím míň budu krvácet, tím bude myom pomaleji růst. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor, jestli MIRENA je opravdu vhodná a jestli může pomoct, zpomalit růst, nebo pozastavit. Myslela jsem si, že na takové problémy mám ještě čas. S čím mám počítat do budoucna? Zajímalo by mne, kolik procent žen v mém věku má takové problémy. Děkuji předem za odpověď. M.P.

Vážená paní,

11mm myom není žádná pohroma (není-li 11cm) a po 30. roku věku se drobné myomky vyskytují u mnoha žen (netroufnu si odhadnout procenta). MIRENU lze použít, podle mého názoru však ne jako prevenci růstu myomu, ale jako prevenci silných či delších menses, event. dalších krvácivých obtíží. Většinou se doručuje u žen, které několik dalších let (cca 5) neplánují další miminko - na to aby jste si ji po roce nechala odstranit se totiž jedná o trochu drahou záležitost. Vy, pokud plánujete další těhotenství, by jste spíše měla otěhotnět relativně brzy (v řádu měsíců či několika málo let), jinak riskujete, že myom poroste a začne být klinicky závažný.

Hodně štěstí dr. Mára

27.7.2004 Vážený pane doktore,

je mi 41 let a od operace močového měchýře mám myom velikosti švestky. Každého půl roku chodím na pravidelné kontroly a myom se občas zvětší nebo zmenší. Pravděpodobně při zvětšování dochází u mne k bolestem kyčle a steheního svalstva. Ráda bych se zeptala jestli je tato bolest od myomu možná nebo mám hledat příčiny bolesti jinde.Mám sedavé zaměstnání a je možné ,že tyto bolesti budou spíše od páteře. Za odpověď děkuji LV

Vážená paní L.V.,

vzhledem k (malé) velikosti myomu se taky spíše přikláním k názoru, že Vaše obtíže spíše budou kloubního rázu, tedy od páteře nebo samotné kyčle. To by Vám blíže objasnil Váš praktický lékař (za pomocí Rentgenu páteře, kyčle apod.), případně revmatolog či ortoped. Záleží samozřejmě i na bližší lokalizaci myomu a dalších faktorech, ale často ani velmi objemné myomy (nad 10cm) nebolí. Bolest kyčle a stehna není typický příznak myomů, nicméně samozřejmě takto přes internet nemohu nic vyloučit.

Zdraví dr. Mára

23.7.2004 Vazeny pane doktore,

Predne dekuji za nabidku konzultace. Jiz nekolik let mam hlidany delozni myom, vel. 6 cm na zadni strane delohy. Je mi 53 let. Jsem bez potizi, jedine snad je delsi a silna menstruace. Nyni pri poslednim vyšetřeni (po pul roce) se myom zvětšil na 9,5 cm a lekarka doporucila hysterektomii. Rada bych se tomu vyhnula (ocekavam, ze se s brzkym prechodem a poklesem estrogenu myom sam zmensi). Pripadne doporučil byste embolizaci?

Dekuji Vam za odpověď. J.S.

Nelze odpovědět jednoznačně, neexistuje jedno - ideální řešení. Nejspíše ale souhlasím s názorem Vaší gynekoložky, tedy s hysterektomií – velikost myomu je značná a růst markantní. Myom se tím definitivně odstraní a histologie Vám dodá jistotu, že přes jeho růst se nejedná o nic zhoubného. Embolizace by byla také možná, ale bývá indikována spíše v případech symptomatických myomů, tedy myomů způsobujících specifické obtíže. Myom by Vám po ní ale nezmizel (mohl by se zmenšit např. na 6cm) a mohl by v budoucnu "zlobit" - např. bránit kontrole Vašich vaječníků ultrazvukem. Involuce myomů po přechodu je sice v řadě učebnic zmiňována jako typický jev, většinou však bývá velmi pomalá anebo k ní nemusí po řadu let dojít vůbec.

dr. Mára

21.7.2004 Vážení, 

jsem v 8 týdnu těhotenství a lékař při ultrazvuku zjistil cystu na vaječníku. Je toto pro mne rizikové? Již v minulosti jsem několikrát cystu měla a léčba probíhala pomocí antikoncepce. Je mi 24 let. Děkuji L.V.

A opět, naše stránky jsou věnované děložním myomům a jejich léčbě (jde v mnoha případech o metody nové nebo dosud málo používané, s nimiž mnozí gynekologové nemají mnoho zkušeností - proto tato poradna), nikoli cystám. Ovariální cysta u mladé ženy je většinou banální záležitostí, která se v graviditě neprojevuje a embryo, resp. plod nijak neohrožuje. Je jistě plně v kompetenci Vašeho gynekologa, aby Vám vše vysvětlil a v nutném případě event. zaléčil.

S pozdravem dr. Mára

19.7.2004 Vážená paní doktorko,doktore,

Je mi 42 let, mám dvě děti a další již neplánuji. Užívám antikoncepci. Lékař mi delší dobu sleduje myomy na děloze. Je jich více, několik malých a potom dva větší 7 a 5 cm. Mám problémy s močovým měchýřem s udržením moči, hlavně při kašlání a kýchání.  Lékař mi dopručil odebrání dělohy chirurgicky. Byla jsem i u urogynekologa a ten mi též doporučil chirurgický řez s tím, že při operaci zkontrolují i močový měchýř. Občas se mi objevují nepříjemné, bolestivé tlaky v hrdle pochvy podobné porodním bolestem, může to být od zvětšené dělohy s myomy?Ještě bych se chtěla zeptat, jesli se mi může opetací zhoršit zdravotní stav (např.srůsty) nebo sexuální život. Děkuji za odpověď. E.P.

Vzhledem k velikosti a množství myomů, Vašim uzavřeným plánům na těhotenství, Vašim obtížím (ano, tlaky v pánvi mohou být příznakem myomů) a v neposlední řadě i vzhledem k inkontinenci moči je operace skutečně asi nejlepším řešením. Urodynamickým vyšetřením je potřeba stanovit jaký typ urogynekologické operace je vhodné k hysterektomii připojit. Ta operace by měla být jasně naplánována již před operací, ne že by se měchýř zkontroloval až během operace a dle nálezu volil postup. Odstranění dělohy by mělo Váš zdrav. stav (vč. sexuality) zlepšit, nikoli zhoršit. Samozřejmě každá operace má svá rizika a komplikace a přechodně se po operaci mohou vyskytnout obtíže. Ty by však neměly být nějak hrozné či nekonečné. Chcete-li se nechat dovyš. a ev. odoperovat u nás, ev. trváte-li přesto na jiném řešení než hysterektomii, můžete se ev. ozvat - nejlépe mailem (kontakt na mne naleznete na našich www stránkách).

s pozdravem dr.Mára

12.7.2004 Dobrý den pane doktore,

je mi 52 let , mám 2 dospělé děti doposud vlastně  žádné gynekologické problémy.

Asi před 4 roky jsem začala mít problémy spojené s přechodem ,  brala jsem na ně Klimonorm , později Activelle . Letos v květnu jsem přestala tyto hormony brát , jednak proto, že jsem měla nějaký nález na prsou ( naštěstí prsy i  výsledky jsou v pořádku  až na CA125 = 46,9 )  a jednak proto, že mi activelle začalo způsobovat nárůst děložní sliznice a drobná krvácení cca po 6-ti týdnech . Dělohu už mám delší dobu  ( nevím jak dlouho cca 6 let možná víc ?? ) myomatósní, ale myomy byly malé a nedělaly potíže . Po dvou měsících , kdy jsem bez hormonů mi však začaly dost silné bolesti připomínající děložní stahy na konci těhotenství nejprve 4 dny bez krvácení, teď se slabým špiněním.Na kontrole u gynekoložky po vyšetření vaginální sondou bylo zjištěno, že endometrium se ještě zvýšilo z původních  0,34 na 0,91 , Četné myomy max velikost 2,14. Paní doktorka mě posílá do nemocnice na HSK . A tady na rozdíl od ostatních tazatelek se ptám : Mám si nechat udělat pouze HSK – nebo raději rovnou hysteroktomii včetně ovarektomie, abych nemusela později absolvovat  případně ještě další operaci ? Bojím se spíše operace než toho, že budu bez dělohy.  Stejně už budu muset být v anestezii a součástí HSK, jak jsem  se dověděla je i kyretáž a následné histologické vyšetření . Co když se pak ukáže, že děloha musí jít stejně ven. Další dotaz je, zda se u HSK nebo u hysterektomie dá současně udělat zákrok, kterým by se upravila stresová inkontinence ?  ( Taky asi 4 roky, ale cvičením jsem dosáhla toho, že se projevuje jen u silného kašle ) Předem děkuji za odpověď  Eva

Vážená paní Evo,

vaše otázka je velmi široká - pokusím se být stručný a přitom obsáhnout celý dotaz. HSK (hysteroskopie) je ve Vašem případu nutná. Za prvé je třeba vyloučit, že příčinou vašeho krvácení není prekanceróza (přednádorový stav) nebo nádor děložní sliznice (endometria). Nechci Vás nyní děsit, ve velké většině případů tomu tak nebývá, ale vysoká sliznice na ultrazvuku (po menopauze by měla být do 5mm šíře) a krvácení jsou dostatečným důvodem k HSK. Histologický nález vzešlý z tohoto vyšetření (většinou stačí cílená biopsie čili odebrání malého vzorku, někdy se skutečně připojuje klasická kyretáž) pak významně ovlivní rozsah případné další operace, bude-li nutná. I kdyby se prokázal nádor endometria, jedná se často o onemocnění, které lze operací (a případnou další protinádorovou léčbou) vyléčit. Za druhé HSK je velmi šetrné, minimálně invazivní vyšetření, které např. na našem pracovišti již řadu let provádíme bez nutnosti (a útrap) celkové anestézie a semiambulantně - tedy pacientka po ní většinou odchází domů za 1-2 hodiny a následující den může opět pracovat. I když bude nález z HSK normální, nemusí tím být problém Vašeho krvácení definitivně vyřešen - v tom máte pravdu. Ale bez tohoto přesného a šetrného diagnostického kroku by dělat rovnou hysterektomii bylo nerozumné. Ta možná bude muset následovat, ale operace bych se bál jen přiměřeně – ve většině případů, lze dělohu odstranit laparoskopicky a/nebo vaginálně, což je opět přístup šetrný a prováděný proto, aby byl ženám umožněn co nejkratší návrat ke všem aktivitám. K hysterektomii se u žen s inktontinencí moči často připojuje některá s urogynekologických operací, záleží na typu inkontinence a výsledku urodynamického vyš. - lze provést během jedné narkózy.

Hodně štěstí, dr.Mára

10.7.2004 Má matka prodělala hysterektomii a bojí se, že jí po tomto zákroku klesne močový měchýř. Proto bych se ráda zeptala jestli je to vůbec možné a jestli ano tak bude muset jít znovu na operaci?

Předem děkuji za odpověď, S.R.

Vážená S.R.,

s prodělanou hysterektomií sestup či pokles měchýře a močové roury (či spíše dna pánevního, což je vazivově-svalový aparát poskytující orgány uložené v malé pánvi) přímo nesouvisí. Samozřejmě že může dojít k sestupu až prolapsu pochvy po hysterektomii (jistou prevencí těchto poruch je řádné zavěšení pahýlu poševního za okolní vazivové struktury a v některých případech připojení tzv. poševních plastik), ale tento problém nastává poměrně často i u žen se zachovanou dělohou. Problematika sestupů neboli descensů (někdy bývají provázeny poruchami udržení moči čili inkontinencí, jindy naopak obtížným močením až retencí) je spíše spojována s vrozenou dispozicí (méněcennost vaziva), prodělanými porody (ženy, které nikdy nerodily vaginálně tento problém mívají jen zřídka) apod. Pokud však po hysterektomii (záleží také na jejím typu - zda byla prováděna abdominálně či vaginálně apod.) dojde k významnému poklesu pochvy, měchýře a konečníku, provázenému močovými či defekačními obtížemi, nebo dokonce k výhřezu pochvy před rodidla, je většinou operační korekce nezbytná. Způsobů provedení je celá řada a záleží především na typu poruchy.

dr.Mára

6.7.2004 Vážený pane doktore,

Na Vaše stránky jsem zavítala zcela náhodou a zaujalo mě, jaké vyčerpávající odpovědi poskykujete pisatelkám.Odhodlala jsem jsem se svěřit svým problémem. Je mi 38 let, kvůli myomům jsme cca od 32 let prodělala několik laparoskopií, nakonec v roce 2000 došlo k odnětí dělohy. Bolesti v podbříšku neustávaly, zvláště po pohlavím styku a po stolici.Byla jsem tedy znovu na vyšetření, měla jsem břicho plné srůstů - až do střevních kliček. Došlo tedy k další operaci, kdy mi byly odňaty i vaječníky- rok 2002. Pak jsem byla v roce 2003 v lázních Klimkovice, problémy ustaly na několik měsíců. Koncem roku 2003 jsem navštívila lékaře, po provedených vyšetřeních ultrazvukem se ukázalo, že mám zase nějaké pseudocysty naplněné tekutinou a srůsty utlačují  i střevo.Začátkem roku jsem se podrobila další operaci, která trvala dle sdělení primáře skoro tři hodiny, kdy mi srůsty byly odstraněny. V měsíci květnu jsem byla na kontrole znova a zase se bohužel pseudocysty začínají objevovat.Fyzoterapie nezabírá, byla jsem již dvakrát a zase čekám na lázně. Bolesti v podbříšku mám stále. Myslela jsem, že po odejmutí dělohy a vaječníků budu mít pokoj, ale můj lékař mi řekl, že je to chronické a další operace nejsou vyloučeny. Opravdu neexistuje žádná účiná léčba, která by mě zbavila obtíží? Připadá mi nesmyslné, chodit tak často na operace. Budu věčná za každou radu- přece myomy či pseudocysty nemohou vznikat z ničeho.….Předem děkuji za opěvěď

J.H.

Vážená paní J.H.

sice jsme se od myomů dostali někam jinam, ale pokusím se odpovědět, i když to není ve Vašem případě snadné.

Příčina vzniku myomů je, přes četné a objevné práce z oblasti základního výzkumu lékařských věd (genetika, role růstových faktorů apod.) nejasná. Z ničeho nevznikají - vznikají nekontrolovaným růstem původně jedné svalové buňky, ale proč u některých žen k tomuto dojde a u jiných ne, se přesně neví. Jsou známy faktory či okolnosti, které k růstu přispívají nebo u kterých je výskyt myomů častější - to ale neřeší vlastní příčinu. Vaše bolesti dnes již jistě nemají s myomy nic společného (bolest navíc ani není typickým příznakem myomů, spíše tíha a tlak v podbřišku, rozhodně se nevyskytuje u všech či snad ani u poloviny žen s myomy). Pánevní bolest může být způsobena celou řadou příčin (včetně mnoha negynekologických onemocnění), v mnoha případech zůstane, přes provedenou laparoskopii, příčina neznámá a nezbývá než pacientku léčit symptomaticky (tzn. léčit příznaky bez ohledu na příčinu). Z gynekologických příčin jde nejčastěji o endometriózu - ta by ale jistě byla zjištěna při některé z předešlých operací a navíc by zřejmě definitivně ustoupila po odstranění vaječníků. Dále mohou být bolesti, a ve Vašem případě je to asi nejpravděpodobnější, způsobeny adhezemi (srůsty). Ty se ve větší či menší míře tvoří po každé větší operaci v pánvi, zvláště po operacích otevřených (nelaparoskopických). Laparoskopie slouží často k jejich rozrušení, ale bohužel ani tento zákrok u některých pacientek nezaručí to, že neutvoří srůsty nové ani to, že bolesti definitivně odezní. Těmi pseudocystami je zřejmě myšlena tvorba opouzdřených výpotků, tedy tekutina uzavřená ve  srůstech. Jejich odstranění není nezbytné, bolesti způsobovat nemusí. Tvoří se tehdy, pokud je v pánvi hojně těchto adhezí. Řešení Vašeho problémů jistě není jednoduché a já Vám ho nejsem schopen říci ani v této odpovědi - zázračnou léčbu pooperačních srůstů neznám. Jen jsem se Vám snažil vysvětlit některé nejasnosti. V některých případech je bohužel nezbytné operovat pacientku opakovaně, s indikací k těmto reoperacím je však určitě nutné přistupovat uváženě. Někdy méně znamená více.

Hodně štěstí,dr.Mára

1.7.2004 Vážená paní doktorko, doktore, moje matka byla kdysi na operaci, při které ji vzali dělohu a jeden vaječník (příčinou byl myom). Nyní ve věku 56 let jí lékařka objevila jakýsi nádor a řekla jí, že musí na operaci. Jaká je pravděpodobnost, že tento nádor není zhoubný? Je tato situace běžná stejně jako myomy? Není to nebezpečné. Děkuji za případné informace. I.F.

Vážená paní I.F.,

z Vašich informací lze těžko přesněji předvídat. Samozřejmě se nabízí možnost nádoru, jehož původem je ponechaný vaječník, ale neřekla jste mi jaký lékař a jakým vyšetřením tumor objevil, ani kde by se měl nacházet. Předpokládám tedy že to byla gynekoložka a že nádor se nachází v pánvi. I tak se může jednat o nádor jiný než ovariální (z vaječníku), např. ze zažívacího traktu - možností je celá řada. Původ odhalí někdy až lékař při operaci a jindy až histopatolog při vyšetření pod mikroskopem. Pokud se skutečně jedná o vaječník, může se jednat o nádor zhoubný i benigní - něco se dá předpovědět z předoperačních vyšetření (ultrazvuk, nádorové markery), jindy dá definitivu opět až histopatolog. Přístup k operaci může být laparoskopický nebo laparotomický - v závislosti na velikosti a vzhledu nádoru před operací, věku a konstituci pacientky a v neposlední řadě i podle zvyklostí pracoviště. Více nejsem schopný takto poradit. Držím Vaší mamince palce.

dr.Mára

28.6.2004 Vazeny pane doktore,

jsem 52,5-leta zena z Prahy ...  cca pred  7 lety mi byla doc. Rottou operativne provedena konizace delozniho cipku, a prestoze jsem normalne pravidelne menstruovala, byl mi predepsan Klimonorm tbl., za jehoz uzivani jsem pribrala na vaze 35 kg  (i pres dietu a cviceni). Pred rokem jsem na vlastni zadost Klimonorm prestala uzivat, byly mi aplikovany dvouslozkove hormonal.naplasti, ale pro alergickou kozni reakci byla tato lecba zastavena. Od te doby jsem mela menses v zari 2003, v prosinci 2003, v breznu 2004.  Po odbornem lekarskem vysetreni mi byl nasazen LIVIAL tbl.,po jehoz nasazeni jsem dostala menses s abnormalni vysokou krvacivosti, kterou nelze zastavit Ascorutinem + Pambou. Pro jistotu jsem uz vysadila Cilkanol kapsule, ktere uzivam kvuli zilni inscuficienci, ale jasne cervene vysoke krvaceni trva nadale v takovem rozsahu, ze mi jiz temer nestaci ani inkontinencni pleny pro dospele veliklost extra-super.  Na zadni vnitrni stene delohy mam pry maly myom 2 x 2 cm, ktery neroste a neni problemovy. K tomu jsem jeste cca 30 let lecena na Endokrynologii ... uzivam denne Letrox 100 mg pro Hypothyreosu. Dle informace gynekol. mi pry stale jeste normalne funguji vajecniky a jeste pry nejsem v klimakteriu. Rada bych uz mela od menses klid, vysoke krvaceni mne znacne vysiluje a unavuje - je to celkove velmi obtezujici. Mozna, ze by treba bylo ucinnejsi operativni odstraneni vajecniku a delohy - bylo by to u mne mozne provest  laparoskopicky?  Poradite mi prosim nejakou ucinnou metodu? Predem Vam moc dekuji a preji hezky den. J. K.

Vážená paní J.K.,

Vaše krvácení může souviset s hormonálními poruchami v perimenopauze, ale může být samozřejmě způsobené, nebo alespoň umocněné přítomností děložního myomu. Pokud selhává konzervativní (hormonální) léčba, je odstranění dělohy
rozumným řešením. Vzhledem k Vaší zmínce o nárůstu váhy o 35 kg předpokládám (přestože přesně neznám Vaši konstituci), že operaci by bylo nejlépe provést vaginálně, tedy poševní cestou - méně rizikové i zatěžující než přístup
klasický břišní či laparoskopický. Další možností by byla embolizace děložních tepen (viz. naše webové
stránky), jakožto metoda velmi účinná zejména na krvácivé příznaky myomů. Samozřejmě nemůžu takto vhodnost doporučované léčby garantovat - musel bych Vás vyšetřit. V případě Vašeho zájmu je možno operaci provést na naší
klinice. S pozdravem dr.Mára

27.6.2004 Vážená paní doktorko, doktore

maminka (47 let) byla zhruba před 2 lety na hysterektomii + ovarektomii pro myomy, laparoskopicky. Neustále má však potíže jako jsou návaly horkosti, nebo naopak zimnice, nevolnosti, pocity bušení srdce.., zatím užívá pouze léky přírodního charakteru,bez účinku, hormonální léčba zatím nebyla indikována, zřejmě protože byla kolem 35 roku operována pro karcinom prsu. Ráda bych se dověděla, jak se v takovémto případě postupuje, nebo jestli takovéto potíže již budou přetrvávat? předem děkuji za odpověď, R. J.

Vážená paní R.J.,

vaše otázka příliš nezapadá do naší poradny, odpovídat by měl spíše odborník na klimaktérium, resp. gynekolog-onkolog. Je pravděpodobné, že příznaky které uvádíte souvisí s klimakteriem, které bylo u Vaší matky navozeno o několik let předčasně (odstraněním vaječníků). Provádí-li se hysterektomie pro myomatózu u 45 leté ženy, jsou vaječníky (nebo alespoň jeden) většinou ponechávány, právě proto, aby tyto obtíže nenastaly. Neznám samozřejmě přesný důvod k jejich odebrání - zřejmě zde nějaký byl, nebo se lékaři s Vaší matkou takto dohodli již před operací. Svou roli mohlo sehrát i to, že ovarektomie bývá někdy indikovaná u žen s karcinomem prsu i jako součást léčby tohoto onemocnění. Rakovina prsu totiž může být v některých případech podporována estrogeny, tedy hormony produkovanými vaječníky.

Klimakterické obtíže některé ženy nezaznamenají ani jednou za život, u jiných mohou naopak trvat řadu let. Dnes existuje široká škála hormonálních i nehormonálních preparátů, které může doporučit i předepsat každý obvodní gynekolog. Nejde jen o potlačení vazomotorických obtíží (pocení, návaly atd.), ale i o prevenci osteoporózy, kde lze použít i jiné, velmi účinné léky než jen hormonální substituční terapii (HRT). Navíc v dnešní době není ani odléčený karcinom prsu absolutní kontraindikací (překážkou) užívání HRT. Léčba by však měla být konzultována s onkologem orientovaným v mamologii a samozřejmě se musí pečlivě uvážit její přínos a porovnat jej s riziky. Pokud chcete další, konkrétnější rady, můžete objednat Vaši matku do klimakterické ambulance kliniky(jež může konzultovat onkology i mamology), na tel.č.: 224 961 111 + chtít klimakter. ambul. Gyn.-por. kliniky.

S pozdravem dr.Mára

13.6.2004 Vážená paní doktorko, pane doktore, je mi 38let v současné době jsem 9 týdnů gravidní, při ultrazvukovém vyšetření u mě lékař objevil myom 4cm velký a další dva zhruba o velikosti 1cm bohužel mi přesně nesdělil jejich umístění, ale ujišťoval mě o možnosti dítě úspěšně donosit přesto se vás chci zeptat na možná rizika, komplikace eventuelně zda je nějaká možnost, možnosti jak rizika a komplikace snížit na minimum a co proto mohu udělat, abych dítě donosila a zda můžou myomy nějak ovlivnit jeho vývoj a zdravotní stav.

Předem Děkuji za odpověď Lenka

Těhotenství v myomatozní děloze je samozřejmě rizikové, avšak míru rizika je u konkrétní pacientky velmi obtížné přesně odhadnout. V odborné literatuře je nedostatek dobrých studií, které by srovnávaly reprodukční výsledky žen s myomy s kontrolní skupinou žen bez myomů. Navíc záleží na uložení/velikosti myomu, jejich množství apod., takže lze těžko všechny ženy s děložní myomatózou "házet do jednoho pytle".

V této situaci se většina lékařů řídí svými zkušenostmi, což může být někdy zavádějící a neobjektivní. Nicméně každý z nás zná jistě řadu těhotných s myomem, jejichž gravidita byla bez vážných problémů a dopadla velmi dobře. Toto budiž pro Vás uklidněním. V této chvíli (když již jste těhotná) stejně nějaký léčebný zákrok není možný. Nezbývá než poctivě chodit do těhotenské poradny a v případě nějakých obtíží (krvácení, bolesti) či komplikací být sledována v rizikové poradně nějakého klinického pracoviště, případně být hospitalizována na oddělení rizikového těhotenství. Ke konci těhotenství je potřeba zvážit, zda je možno rodit spontánně nebo Císařským řezem (rozhoduje více faktorů).

Přeji hodně štěstí dr.Mára

13.6.2004 Vážení, prosím o radu, i když nevím, zda můj dotaz plně zapadá do Vaší poradny. Od r. 2000 mám aplikovánu DEPO PROVERU, nemenstruuji, bude mi 41 let. S DP mám velmi dobré zkušenosti, ovšem poslední rok před aplikací inj. mám stavy „motání hlavy“, po aplikaci tato slabost odezní. Zdá se mi, že se více potím, je možné, že začíná doba přechodu? Jak se to dá zjistit, a co dál, pokračovat v DP? Aplikaci jsem cca před rokem chtěla ukončit. Nelze. Začaly mi problémy, např. bulka v prsu apod. Od další aplikace se vše srovnalo. Posledních 14 dní mám dost velké bolesti v podbřišku a napuchlé břicho, několik dní jsem měla zvýšenou teplotu a asi dva dny mi bylo dost špatně, nechutenství, pocit na zvracení. Předpokládám, že těhotná být nemohu, beru-li DP. Prohlídka gynek. i ultrazvuk jsou v pořádku. Dle zjištění „bylinkářky“ mám myom či cystu. Z Vašich stránek jsem pochopila, že růst myomů podporuje estrogen. Depo Provera je ale dle mého čistě  gestagenní  přípravek. Mohou nějaké „výrůstky“ působit obtíže, které popisuji? Z Vaší poradny mi připadá, že velké obtíže myomy nepůsobí.

Jaké další vyšetření by bylo vhodné podstoupit?  Děkuji za odpověď a fandím Vaší dobré snaze pomáhat. *J*

Vážená paní J.

Máte pravdu, že do naší poradny nezapadáte, ale vyjímečně se pokusím některé z Vašich mnoha dotazů zodpovědět. I když to není zrovna lehké - příznaky, které udáváte, jsou velmi obecné a nespecifické a mohou se objevovat u celé řady diagnóz, včetně těch negynekologických. Pocení nemusí znamenat přechod v 41 letech je nepravděpodobný. Funkční stav vaječníků lze vyšetřit pomocí krevních testů DP však situaci trochu komplikuje (např. hlavních znakem blížícího se přechodu je nepravidelnost cyklu, což je ale při DP zcela běžné apod.). Pokud by se selhávání vaječníků (předčasné klimaktérium) potvrdilo, lepší než DP by byl některý z přípravků hormonální substituce (HRT). Máte pravdu, že těhotenství při DP je velmi nepravděpodobné. Při vší úctě k bylinkářce je stejně nepravděpodobná přítomnost cysty či myomu, pokud to gynekolog vyloučil vyšetřením vč. ultrazvuku (byl-li prováděn i vaginálně). DP (ano je to gestagen) jistě růst myomů nepodněcuje. Myomy mohou způsobovat velké obtíže (zejména krvácivé) nehledě na jejich velikost. Na druhou stranu máte pravdu, že i velký myom (např. 8-10cm) může být zcela asymptomatický. S radou o event. další vyšetření se obraťte na Vašeho gynekologa.

S pozdravem dr.Mára

29.5.2004 Vážený pane doktore, paní doktorko,

velice mne zaujala  léčba myomů "embolizace děložních tepen". Minulý týden mi byl zjištěn myom v děloze a pokud se bude zvětšovat, operace mne s největší pravděpodobností nemine. Je mi 35 let. Mám sice dvě děti, ale s odstraněním dělohy bych se rozhodně nesmířila. Jelikož jsem z Brna, raději bych tento zákrok podstoupila tady. Chtěla jsem se zeptat, zda nemáte kontakt na speciální pracoviště v Brně, kde by prováděli tuto formu léčby. Děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších úspěchů

Eva R.

Vážená pani Evo,

podle mne dostupných informaci se žádné brněnské pracoviště embolizacím myomu nevěnuje, alespoň ne ve vetší míře. Výkon samozřejmě může provést jakýkoli erudovaný intervenční radiolog. Myslim vsak, ze když se nevěnuje myomum častěji (a specielně u mladších žen) a není-li v dobrem kontaktu s gynekology, nemohou byt výsledky dobré a rizika s timto výkonem spojena by samozřejmě byla vyšší. Možná se ale mýlím, zkuste se zeptat Vašeho ošetřujícího gynekologa. Třeba má přesnější informace o Vašem regionu.

Hodně štěstí As. MUDr. Michal Mára, CSc

25.5.2004 Paní doktorko,

bude mi letos 50 let mám od své gynekoložky doporučenou hysterektomii z důvodů 2 myomů a silného častého krvácení, souhlasím s ní, ale mám strach, jsem po 2 císařských řezech, při prvním v mých 28 letech mi i odoperoval pan doktor rostoucí myom, mám svislé řezy od pupíku dolu. Nevím jak by prováděli řez když to břicho mám dost ošklivé a ještě nevím jestli je dobré si nechat odstranit vaječníky když je mám zdravé, děkuji Miluše.

Vážená paní Miluše,

souhlasím s Vaším ošetřujícím gynekologem, že ve Vašem případě by byla vhodná hysterektomie. Vzhledem k předchozím dvěma císařským řezům, může být výkon technicky náročnější, ale jistě proveditelný. Otázka volby způsobu operace záleží na zvyklostech pracoviště, kde budete operována. Možnosti jsou v zásadě 3: abdominální hysterektomie ( tzn. z řezu, který máte po císařských řezech), laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie, kdy se část operace provede laparoskopicky a část vaginálně, t.j. cestou poševní a konečně vaginální hysterektomie, při které však bývá obtížné odstranit vaječníky. Ve věku kolem padesáti let hormonální činnost vaječníku ustává a proto těmto ženám radíme jejich odejmutí. Mohly by se totiž v budoucnosti stát příčinou další operace, nehledě k tomu, že onemocnění vaječníků může často probíhat poměrně dlouho  bez výraznějších obtíží a proto bývá diagnostikováno pozdě. S ohledem na předchozí dvě operace a předpokládanou adnexketomii(odstranění vaječníků a vejcovodů) bych radila zvolit buďto laparoskopicky asistovanou vaginální hysterektomii, nebo abdominální hysterektomii. Vaginální hysterektomie je myslím ve vašem případě méně vhodná.

S pozdravem MUDr. Z. Fučíková

25.5.2004 Dobrý den,

je mi 27 let a můj gynekolog mi našel myom. Podle jeho reakce není velký zjistil ho vnitřním ultrazvukem. Obtíže nemám - důvodem návštěvy gynekologa byl lehký krvavý výtok, který trval cca 14 dní. Beru již cca 10 let Cilest a podobné obtíže jsem nikdy neměla. Resp. začalo to asi před 4 měsíci krvavým výtokem po asi 2 dny, pak opět měsíc bez obtíží a minulý měsíc to trvalo, jak jsem popsala. Tento měsíc jsem opět bez obtíží. Gynekolog mi řekl, že vzhledem k umístění myomu to trochu problematické je, protože jeho poloha by při případném zvětšení mohla bránit donošení plodu při těhotenství. S manželem  uvažujeme o dítěti cca za rok, nicméně pokud by situace byla vážná, rodina je pro nás přednější. Gynekolog mi doporučil neotálet s tím, že nikdo nemůže říct, jestli za půl roku bude pozdě nebo stav bude srovnatelný s tím současným. Chtěla bych se zeptat na možné komplikace v těhotenství, jestli bych měla počkat do dalšího vyšetření, které má být za půl roku, případně jak rychlý je vývoj myomu. Dostala jsem od lékaře ascorutin a kanavit. Díky, Andrea

Vážená Andreo,

obtíže, které jste popsala, velmi pravděpodobně souvisejí s myomem, který u Vás byl diagnostikován. Bohužel se nezmiňujete o jeho velikosti ani lokalizaci- možná, že sama tuto informaci nemáte. Teprve podrobné ultrazvukové vyšetření by mohlo napovědět, nakolik je Váš myom z hlediska plánovaného těhotenství nebezpečný. Podle výsledku tohoto vyšetření by pak bylo možné navrhnout Vám některý ze způsobů léčby, tzn. embolizaci, enukleaci či jen prosté sledování jeho velikosti. Každopádně bych radila s eventuelní léčbou příliš neotálet a těhotenství zbytečně neodkládat.

S pozdravem MUDr. Z. Fučíková

18.5.2004 Vážený pán doktor,

mám 24 rokov a od puberty trpím nepravidelnou menštruáciou a hormonálnymi vvýkyvmi. Pre rokom ma operovali deložný čípok, lebo som mala pozitívny nález na papilomavirus. Po operácii mám problémy s výtokmi a občasným krvácaním, po pohl. styku. A už pol roku mám bolesti v podbrušku a bolestivý styk, ako keby partner do niečoho tlačil. Podľa príznakov by to mohol byť mióm, alebo cysta. V podbrušku mám kŕče, zťahy a "niečo" ma tlačí aj pri styku, ale i pri stolici. Moj gynekológ ma ručne vyšetril, ale nič nenahmatal, na ultrazvuk ma odmietol poslať. Vraj je všetko OK. Ale ja cítim niečo, čo ma tlačí a ťahá a moj partner pri styku do niečoho naráža a to bolí. Myslíte aj vy, že je všetko v poriadku? Alebo je to cysta? Som bezradná, bojím sa, že by to mohlo mať vplyv na moju plodnosť. Ďakujem, Maria!

Vážená Mária,

z Vašeho dotazu jsem pochopila, že hlavní, co Vás trápí jsou bolesti při styku (dyspareunie) a nepravidelné krvácení. Bez podrobného gynekologického vyšetření, včetně ultrazvuku, však nemohu stanovit jednoznačnou diagnózu. Mohlo by se jednat, jak píšte, o myomy či cystu na vaječníku, ale také o endometriózu či opakované (recidivující) onemocnění děložního čípku. Radila bych proto znovu navštívit Vašeho gynekologa a podrobně mu své obtíže popsat. Pokud navrhne chirurgický postup (laparoskopie a hysteroskopie) v další diagnostice a léčbě, pak se na naší kliniku můžete kdykoliv obrátit.

S pozdravem MUDr. Zuzana Fučíková

18.5.2004 Vážený pane doktore,

Jsem čerstvou nositelkou 27 mm velkého myomu, je mi 32 let, mám dvě děti a ráda bych měla v budoucnu (tak za 5 let) ještě jedno, což už asi ale nebude vzhledem k mému zdrav. stavu možné. Proč píši: zaujala mě Vaše poradna, ve které se snad dozvím i to, o čem zatím ani nevím, že bych se na to měla ptát (vím to teprve od dnešního rána),  ale nemohu se dostat ke starším dotazům. Je to tím, že je nezveřejňujete, nebo jsem prostě jen PC analfabet? Prosím, poraďte mi, jak se mohu seznámit i s dalšími dotazy a hlavně odpověďmi. (Mimochodem, je možné, aby můj myom narostl za 3 měsíce? Při sono vyšetření v lednu totiž v děloze údajně nic nebylo….). Mockrát děkuji a přeji spoustu vyléčených a spokojených pacientek.

S pozdravem J.G.

Vážená paní J.G.,

Velikost Vašeho myomu není alarmující. Je však důležité ohlídat, aby nerostl a nezačal Vám činit obtíže (bolesti, nepravidelné krvácení, silné a delší měsíčky). V některých případech může myom skutečně vyrůst během několika týdnů či měsíců.

S pozdravem MUDr Zuzana Fučíková

17.5.2004 Vážená paní doktorko, vážený pane doktore,

v zoufalství se chytám každého stébla a prosím Vás touto cestou o pomoc. Již 3 roky jsem léčena gynekologem pro neplodnost. V současné době mi je 40 let a mám za sebou 3 umělá oplodnění, která, bohužel ani jednou, nebyla úspěšná. Dvakrát jsem však kratince otěhotněla, ale tak do 10 dnů jsem potratila. V děloze mám zjištěné asi dva či tři myomky o velikosti max. 1,2 cm, ale prý přímo těhotenství nevadí, nejsem si však jista typem myomu, to bych si do příští korespondence s Vámi zjistila. S partnerem velice toužíme po dítěti, vše ostatní probíhá velice dobře. Při stimulaci se mi podaří vyprodukovat i 18 oocytů, které jsou bez problému oplodněny a zdárně se vyvíjejí. Problém nastane v momentě, kdy mi embrya přenesou do dělohy a děloha je poté vypudí, prý je to možná i kvůli těm myomům. Chtěla bych je zlikvidovat a zkusit oplodnění ještě jednou. Určitě bych se chtěla rozjet do Vaší ambulance. Napiště mi, prosím, Váš názor. Moc Vám předem děkuji.

Zdraví M. S.

Vážená paní M.S.,

vzhledem k věku bych doporučovala příliš neotálet. Pokud máte zájem o naší konzultaci a eventuelní řešení Vašeho problému, bylo by vhodné co nejdříve kontaktovat MUDr. Máru, který se kromě myomů zabývá i asistovanou reprorudkcí (tel. 224967418, mobil 723968944). Po gynekologickém a podrobném ultrazvukovém vyšetření bychom potom společně stanovili takový léčebný plán, který by směřoval hlavně k co nejrychlejší realizaci tolik žádoucí gravidity. Musím Vás však bohužel upozornit, že věku 40 let je úspěšnost donošené, nekomplikované gravidity přece jen o něco nižší. Děkujeme za důvěru.

S pozdravem MUDr. Zuzana Fučíková

13.5.2004 Vážený pane doktore,

asi před dvěma měsíci mi ošetřující lékař objevil myom. Není údajně ještě nijak veliký, ale myslím, že potíže, které se u mě objevují již asi půl roku, tj.zácpa a bolesti v kříži s tím mohou souviset, neboť se předtím neprojevovaly. Na kontrolu mám přijít za půl roku. Potíže jsou velmi nepříjemné. Mám čekat na další kontrolu. Děkuji Vám za odpověď. M.S.

Vážená paní M.S.,

Obtíže, které popisujete, mohou skutečně souviset s myomem, který Vám byl diagnostikován. neznám však jeho velikost ani umístění na děloze. Z Vašeho e-mailu také není jasné, zda plánujete graviditu a kolik je Vám let. V případě, že těhotenství již neplánujete, můžete se obrátit přímo na mne (MUDr. Z. Fučíková, Gyn-por- klinika, Apolinářská 18, Praha 2, odd. G5, tel. 22496 7001-4), pokud se chystáte otěhotnět, je lepší kontaktovat MUDr. Máru (tamtéž, tel. 22496 7418)

S pozdravem MUDr. Zuzana Fučíková

6.5.2004  Vážený pane doktore, paní doktorko,

právě jsem se vrátila od gynekoložky, za níž mi poslala praktická lékařka, jež mi při preventivní prohlídce nahmatala rezistenci v podbřišku. Sonografie prokázala myom (nejspíše) o rozměrech 10x10cm, nejspíše z levéhoděložního rohu, děloha zprava od myomu se zdá být norm. velká s intaktním endometriem dobře ohran. výšky 12 mm, vaječníky nebyly vidět. Lékařka mě objednala na příští týden ke kontrolní USG a jako jedinou alternativu navrhla hysterektomii. Jsem bezdětná, 38 let a rodinu neplánuji, vzhledem ke své životní volbě (jsem řádová sestra). Můj dotaz je prostý - které řešení se vám v mém případě zdá být nejvhodnější? Menstruuji pravidelně, žádné potíže nemám.Děkuji za odpověď a přeji vám oběma hodně radosti z úspěchů v léčbě i v os. životě.

Promiňte, ještě doplňuji svůj předchozí dotaz: začetla jsem se do dopisů vaší "poradny" a ráda bych věděla, jestli se při hysterektomii automaticky odebírají i vaječníky, když zde pak (jak píšete v jedné z odpovědí) dělají potíže pooperační srůsty. Když neplánuji dítě, mohu dělohu "postrádat", ale co hormony vytvářející se ve vaječnících? (Připomínám věk: 38 let) A ještě: Jaká je pro volbu embolizace limitující velikost myomu a jeho lokalizace? Děkuji za odpověď a pěkný den! Lucie

Vážená sestro,

Vzhledem k velikosti myomu a Vaší "životní volbě" by hysterektomie (samozřejmě při Vašem věku s ponecháním vaječníků) byla asi nejjistější. Pokud však o dělohu nechcete přijít, jsou tu alternativy jako např. embolizace (nebo možná disekce děložních tepen laparoskopicky), které by byly možné - nemohu však předem zaručit jejich dostatečný efekt. Velikost myomu nad 10cm je pouze relativní kontraindikací těchto alternativ, tzn. že ve vybraných případech je lze provést. Samozřejmě se na nás můžete obrátit.

S pozdravem As. MUDr. Michal Mára, CSc

2.5.2004 Vážený pane doktore,

je mi 48 let a před třemi lety se mi objevil myom v děloze (asi 2 cm). Roste zhruba půl cm a rok - nyní má 3,5 cm. (silnější menstruaci mám celý život, nyní se přidružily jen občasné tlaky na konečník). Z Vaší korespondence plyne, že růst myomů podporuje nadměrná produkce estrogenu v těle. Jsem navíc vcelku těžký migrenik, a proto chci si nasadit rostlinný lék Sarapis - sója. Nebudou - laicky řečeno - fytohormony z tohoto preparátu mít vliv na růst mého myomu? Stejně jako jiným pacientkám moje gynekoložka plánuje odnětí dělohy při zvětšení myomu na 5 cm. To mi připadá zatím příliš radikální, ale z toho, co jsem si z Vaší korespondence přečetla, spíše se k tomuto řešení  (vzhledem k možným zdravotním komplikacím jiných ne tolik radikálních metod) přikláníte i Vy. Myslím, že stejně nenajdu lékaře, který by mi provedl - opět laicky řečeno - přerušení děložní tepny nebo jen vyjmutí myomu samotného (dítě už mám). V současnosti nejsou ve zdravotnictví ani peníze na to, abych dostala lék na migrénu v ceně 500 Kč jednou za měsíc. Podotýkám, že nic jiného neberu a chodím jen na preventivní prohlídky (berte to  jen jako postesknutí). Proto hledám alternativní léčbu migrény, kterou Sarapis podle publikovaných výsledků představuje. Rovněž se mi líbí  doporučovaná léčba myomu homoeopatiky a dietou. Tu do jisté míry zkusím. Budu ráda, pokud mi ohledně  užívání Sarapisu odpovíte. Přeji Vám hodně úspěchů ve Vaší pro nás ženy tolik potřebné práci. S pozdravem  Z. H.

Vážená paní Z.H.

Ve Vašem případě bych se Sarapisu nebál a zkusil jej, zvláště pokud je Vám doporučován odborníky na migrénu tedy neurology apod. Jestli je reálná naděje že Vám od migrény pomůže, je to pro Vás podstatnější než obavy z dalšího růstu myomu - ten Sarapis asi významně neovlivní.

Jestliže Vám 3.5cm myomek t.č. nečiní velké obtíže, máte slušnou naději, že to odejmutím dělohy neskončí.
Podstatnému vlivu homeopatik a diety na myomy ale nevěřím. Neuškodí Vám, ale myom po nich jistě nezmizí.
Hodně štěstí
As. MUDr. Michal Mára, CSc

26.4.2004 Vážená paní doktorko, doktore,

při kontrole ultrazvukem mi lékař nalezl myom o velikosti 7cm. Je mi 34 let mám dvě děti tak jsem se smířila s hysterektomii. Chtěla jsem se zeptat jaký má tato operace vliv na můj další život, na radu jak dlouho  asi trvá celkové uzdravení po operaci , jaké jsou možné komplikace a na co si budu muset dát pozor. Vím, že by mi to sdělil pan doktor v gynekologické ambulanci u Apolináře,kde mi při přijetí hodně věcí vysvětlil, a kde se mi dostal do ruky Váš letáček, ale protože "týden" je dlouhá doba tak jsem si Vám dovolila napsat.  Děkuji za vaší odpověď.

Vážená paní,

na hysterektomii mi přijdete poměrně mladá. Jak jste možná pochopila z našeho letáku, existují dnes (a to zejména pro ženy mladé) i méně radikální metody léčby, např. embolizace děložních tepen nebo některé laparoskopické operace - nemohu takhle přesněji doporučit, musel bych si Vás dovyšetřit (ev. kontakt najdete na webu nebo letáku). Jinak hysterektomie se ve velké většine provádí laparoskopicky a vaginálně nebo pouze vaginálně, což je pro ženy méně zatěžující než z řezu neboli laparotomie. Pokud není děloha příliš veliká (jeden 7cm myom by nemusel být velký problém) a pokud jste rodila spontánně (pochvou), máte velkou naději, že operace proběhne bez komplikací, s cca 3-4 denní hospitalizací a brzkým návratem k běžnému životu včetně práce, resp. sex. životu - do cca 4-6 týdnů, u některých žen i dříve. Vaječníky Vám téměř jistě budou zachovány a i proto by operace Váš další život neměla ovlivnit nijak (samozřejmě nebudete už menstruovat a nebudete moci již nikdy otěhotnět). Snad jen pozitivně a to tím že Vám vymizí s myomem spojené obtíže, pokud tedy nějaké máte.

S pozdravem As. MUDr. Michal Mára, CSc

24.4.2004 Dobrý den,

ráda by se Vás zeptala mám po operaci slepého střeva a při operaci mě zjistili,že mám myom na děloze jedná se asi o 1-2cm je mi 30let a ještě jsem neměla dítě, ale jednou jsem potratila. Má to nějaký vliv na otěhotnění a jaká je léčba. Děkuji,na Vaši odpověd čekám. Přeji Vám hezký den, Kateřina

Milá Kateřino,

myomek 1-2cm by otěhotnění ani potrácení ovlivňovat neměl (trochu záleží na tom jak je uložený). Důležité je hlavně to, jestli je skutečně jen takhle malý a jestli není myomů více - to by měl posoudit gynekolog, nejspíše ultrazvukem (vaginální sondou).
Pokud by byl skutečně jediný a malý a neprominoval do dutiny děložní, měla by jste asi otěhotnět co nejdříve, než riskovat že za několik let bude mít např. 4-5cm. To už by vadit mohl a měl by se před otěhotněním léčit.

Hezký den, As. MUDr. Michal Mára, CSc

21.4.2004 Vážená paní doktorko,

je mi 41 let, jsem bezdětná (dítě ale už vzhledem k mému "stáří" neplánuji), myslím, že jsem i zdravá (dosud závodně sportuji - volejbal). Již před 4 lety mi gynekolog objevil myom, který se pomalu zvětšuje (za 4 roky z 5,1 cm na 6 cm). Nemám ale absolutně žádné problémy, menstruuji pravidelně po 25 dnech, krvácení je normální a jsem zcela bez jakýchkoliv bolestí. Při poslední prohlídce mi lékař doporučil operaci, i když se myom ve sledovaným období (1/2 roku) zvětšil jen o 2 - 3 mm.I při dřívějších prohlídkách (pravidelné vyšetření ultrazvukem každých půl roku) mi operaci doporučoval, ale tentokrát mi dal podepsat prohlášení o tom, že pacientka nesouhlasí s doporučenou operací. Mohla byste mi poradit, zda jednám správně.Jsem si vědoma, že při sebemenších komplikacích bych s operací okamžitě souhlasila.

Děkuji předem za Vaši případnou odpověď. J.V.

Vážená paní J.V.,

pokud nemáte žádné obtíže, léčba zatím není nutná. Poroste-li však myom dál (což asi pomalu bude), pravděpodobně se Vám obtíže nevyhnou (zejména ty krvácivé kolem 50. roku věku). Možná pak přečkáte bez radikálního operačního řešení, ale dost možná bude nutná hysterektomie a bude-li myom velmi objemný (např. 10cm) nebo bude-li jich více, bude operace jen obtížně proveditelná jinak než abdominálně, tedy z klasického chirurgického řezu. A to je samozřejmě postup méně šetrný než odstranění dělohy laparoskopicky nebo vaginálně. Trochu tedy riskujete, že jediná možná léčba za několik let odkládání bude hysterektomie. Možná nyní by byla možná i některá z metod méně radikálních, zachovávající ženě dělohu. Chcete-li, můžeme Vás dovyšetřit na naší klinice a případně nabídnout vhodnou léčbu.

S pozdravem As. MUDr. Michal Mára, CSc

14.4.2004 Vážená paní doktorko, doktore,při kontrole ultrazvukem mi byly nalezeny 2 myomy o velikosti cca 3 a 4 cm. Mám již delší dobu zavedenou DANU , kterou jsem chtěla nahradit novou. Paní doktorka mi ji ale nedoporučuje kvůli tomu, aby myomy nebyly novou DANOU zbytečně drážděny a nedoporučuje mi ani hormonální antikoncepci, která může mít za následek růst myomů. Ráda bych věděla jaký je Váš názor . Je mi 42let a uvažovala jsem o hormonální antikoncepci.

Předem děkuji za Vaši radu. S pozdravem Eva

Vážená paní Evo,

myomy 3 a 4 cm, pokud Vám nedělají obtíže, nejsou velkou pohromou, nicméně (vzhledem k Vašemu věku) nelze vyloučit, že ještě porostou a že dospějete k nutnosti nějakého zákroku. Vliv hormonální antikoncepce (HAK) na myomy není jednoznačný (existují práce dokazující dokonce její příznivý či protektivní vliv). Můj názor je, že myomům ani nepomůže ani výrazně neublíží (když se zvětší, pak ne působením HAK). Tedy, nejsou-li u Vás jiné rizikové faktory užívání HAK (vysoký krevní tlak, prodělaná žilní trombóza, kouření, apod.), můžete i ve 42 letech, pod pečlivým dohledem gynekologa, zkusit její užívání. Nitroděložní tělísko není obecně u myomatozní dělohy ideální antikoncepční metodou - ne že by myomy "dráždilo" k růstu, ale může potencovat krvácivé či bolestivé obtíže s myomy často spojené. Dále u myomy zvětšené dělohy hrozí jeho expulze (vypadnutí), nižší účinnost apod. Jistou možností, která naopak působí na silné menstruační krvácení příznivě, je nitroděložní tělísko s obsahem hormonu - gestagenu. To je ale poměrně drahé (kolem 5 tis. Kč.) a hrozí-li nutnost jeho vyjmutí (např. kvůli zákroku na děloze), je to nejistá investice. Další možností antikoncepce je ve Vašem případě použití nového spermicidního přípravku (ptejte se Vašeho gynekologa), jehož účinnost je velmi vysoká nebo laparoskopická sterilizace (přerušení vejcovodů – nijak neovlivní Vaše vaječníky či dělohu, výkon minimálně invazivní, cca 20-minutový s 1-denní hospitalizací a týdenní neschopností).

S pozdravem As. MUDr. Michal Mára, CSc

31.3.2004 Vazeni, rada bych se zeptala, zda je embolizace myomu vhodna i v pripade velkeho myomu (cca 20-30 cm), který mam jiz od 30 let. V soucasne dobe je mi 44 let, myom zustava vicemene stejny. Zpusobuje mi ruzne problemy – především tim, ze tlaci na okolni organy. Vzhledem k tomu, ze jsem ve 30 letech mela prani mit jeste dite, nechtela jsem pristoupit k hysterektomii, ktera mi byla doporucovana.

O embolizaci jsem se dozvedela od znameho z Anglie - a byla jsem v kontaktu s p. dr Walkerem z Guildfordu, ktery je embolizacemi proslaven. Asi v roce 1999 jsem navazala kontakt s FN HK, kde se zacaly provadet jiz tehdy prvni embolizace.

Cyklus mam pravidelny, snazim se stale vydrzet, abych nemusela podstoupit hysterektomii. Vzhledem k veku jsem jiz myslenku na vlastni dite opustila. Asi bych mela dodat, ze nejsem vdana, a ze jsem se ani otehotnet nepokousela.

Vážená paní,

velikost myomu nad 10 či 12 cm patří k relativním kontraindikacím embolizace - tzn. že by se mohla provést, ale (alespoň dle mého názoru) možný přínos by zdaleka nevyvážil poměrně vážná rizika (zejména zánětlivá). I kdyby byla embolizace velmi úspěšná a Váš myom se zmenšil např. o 40-50%, stále by byl tak veliký, že by pravděpodobně působil značné obtíže. Samozřejmě, že někteří "zarytí" příznivci embolizace by Vám ji mohly doporučit. My se snažíme o kritický a realistický postoj k různým alternativám léčby myomů a tak ačkoli v mnoha případech embolizaci doporučujeme nebo považujeme za jednu z vhodných možností léčby, nečiníme tak za každou cenu. Můj názor je ten, že pokud již o dítěti neuvažujete (což je, jak správně píšete, i vzhledem k věku a míře postižení dělohy velmi rozumné), měla by jste se smířit s hysterektomií, protože dříve či později Vás stejně nemine a dalším čekáním jen zvyšujete riziko možných, někdy i velmi vážných komplikací. Tak obrovský myom je opravdu vyjímečný (je-li skutečně tak veliký ?) a zde bych jinou rozumnou alternativu neviděl.

Hodně štěstí As. MUDr. Michal Mára, CSc.

25.3.2004 Paní doktorko, doktore,

prosím o radu co mám dělat, kdy  mně před třemi roky nalezl lékař myom na děloze cca 4 x 5 cm. Je mi 50 let nemám zatím žádné potíže, menstruaci mám pravidelnou a jen tři dny, z toho první den je pouze silná. Chodím na pravidelné prohlídky a zatím myom neroste, ale přesto mně lékař stále nutí, abych si nechala odstranit dělohu a při té příležitosti prý i vaječníky, které mám úplně v pořádku - pro jistotu. V našem zdravotnictví se lékaři dívají na věk ženy a po padesátce u  je pro ně léčba či operace zbytečná.

Ptám se zda je u nás někdo ochotný ženě po padesátce myom vyléčit? Nebo už jsem na to stará?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Vážená paní,

děloha je orgánem úzce souvisejícím s reprodukcí (rozením dětí), vaječníky nejen s reprodukcí (tvorbou vajíček) ale i tvorbou ženských hormonů. Reprodukce bývá většinou limitována 40 lety věku (samozř. existují vyjímky, tedy i starší těhotné ženy), endokrinní funkce vaječníků 50 lety věku (poté menopauza - klimaktérium). Z toho vyplývá racionální léčba patologických stavů těchto orgánů. Konzervativní léčba myomů (dělohu zachovávající) je smysluplná u žen, které ještě plánují těhotenství nebo jsou ve fertilním věku (do cca 40 let). Případně u žen starších, které z nějakých (třeba osobních) důvodů, odmítají odstranění dělohy. Pokud (jako u Vás) jde o myom ještě poměrně malý (4-5cm) a asymptomatický (nedělající Vám žádné obtíže), je otázka, zda jej vůbec léčit, snad by jej stačilo sledovat. Po přechodu by se mohl zmenšovat, tedy pokud nebudete užívat hormonální substituci (hormony zabraňující návalům a dalším klimakterickým stavům a osteoporóze = řídnutí kostí), a pak by se možná nemusel operovat nikdy. Pokud však myom roste nebo způsobuje příznaky, nebo je myomů více a děloha je jimi celkově výrazně zvětšená, je léčba na místě. Bývá mnohdy jen otázkou času, kdy se myom/y začnou "ovývat" typickými příznaky. Pokud je tedy léčba na místě a Vám je 50 let je asi nejednodušší dělohu odstranit (hysterektomie). Nejjednodušší nejen pro lékaře a i pro pacientku - je to sice operace, ale dnes ji lze v drtivé většině případů provést laparoskopicky a vaginálně, tedy pro ženu šetrně s menší pooperační bolestí, kratší hospitalizací a rekonvalescencí než bylo obvyklé dříve, kdy se většina hysterektomií dělala klasickou břišní cestou, tedy z řezu. Když se již operace v pánvi provádí, je ženám 50 letým doporučováno i odstranění vaječníků (i když jsou v čase operace v pořádku), protože jejich činnost již jistě vyhasíná a do dalších let tam zbydou jako "bezcenný" orgán, na kterém se však později může vyskytnout cysta, nádor apod. Pak by jste jistě litovala, že jste si je nenechala odstranit již při operaci dělohy. Navíc "ohlídat" nebo operovat vaječníky je u žen po předchozí hysterektomii poměrně složité, protože v místě po operaci se většinou udělají srůsty, které pozdější přístup k vaječníkům komplikují. Pokud však ani po vysvětlení nechce žena o vaječníky při hysterektomii přijít, jsou ji samozřejmě ponechány. Jestliže Váš myom neroste a "nezlobí", na operaci asi nemusíte a stačí pravidelné kontroly. Musíte si ale být vědoma, že v budoucnu se může začít projevovat, např. krvácením vyžadujícím akutní kyretáž apod. Krajním řešením, pokud by jste nechtěla na hysterektomii jít za žádnou cenu je léčba, která se běžně (jak jsem již vysvětlil) dělá u žen mladších, plánujících graviditu - tedy laparoskopická myomektomie nebo laparoskopická disekce děložních cév, případně embolizace děložních tepen. Tyto metody jsou ale medicínsky náročnější a někdy i pro pacientky rizikovější než prostá hysterektomie. Žádné "zázračné" prášky ani injekce na myomy bohužel neexistují. Chcete-li se více poradit nebo se případně léčit u nás, dejte mi vědět - jsme Vám k dispozici.

S přátelským pozdravem As. MUDr. Michal Mára, CSc. 

Poradna spatřila světlo monitoru v dubnu 2004.